Hemelverschijnselen

  • 20 maart: Begin astronomische lente

    20 maart: Begin astronomische lente

    Begin van de astronomische lente: om 04.06 uur beweegt de zon van zuid naar noord over de evenaar. Rond deze datum duren dag en nacht overal op aarde even lang.
  • 21 maart: Regulus (Leeuw) linksonder maan

    21 maart: Regulus (Leeuw) linksonder maan

    Rond 20.30 uur, zie je hoog in het zuidoosten een wijde samenstand van de maan en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, op enige afstand linksonder de maan.
  • 22 maart: Regulus (Leeuw) rechtsboven maan

    22 maart: Regulus (Leeuw) rechtsboven maan

    Vanavond staat de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw rechtsboven de maan. Bekijk de wijde samenstand vanaf 20.30 uur, hoog aan de zuidoostelijke hemel.
  • 24 maart: Mercurius links van zon

    24 maart: Mercurius links van zon

    De kleine planeet Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten (‘links’) van de zon. Tijdens de avondschemering, vanaf 19.30 uur, kun je naar de planeet op zoek, laag boven de westelijke horizon. Mercurius staat op grote afstand rechtsonder Jupiter, die veel hoger aan de hemel staat en ook aanzienlijk helderder is.
  • 25 maart: Volle Maan

    25 maart: Volle Maan

    Volle Maan (08.00 uur). Op grote afstand linksonder de maan is de ster Spica zichtbaar, in het sterrenbeeld Maagd. Vanuit Noord- en Zuid-Amerika is vandaag een (onopvallende) bijschaduwverduistering van de maan zichtbaar.
  • 26 maart: Spica dichtbij maan (verrekijker)

    26 maart: Spica dichtbij maan (verrekijker)

    Vannacht is een zeer nauwe samenstand van de maan en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd zichtbaar. Vanwege het felle maanlicht heb je waarschijnlijk een verrekijker nodig om de ster te zien. Rond 23.00 uur staat het duo aan de zuidoostelijke hemel.
  • 30 maart: Antares (Schorpioen) links van maan

    30 maart: Antares (Schorpioen) links van maan

    ’s Morgens rond 04.00 uur zie je vrij laag in het zuiden een wijde samenstand van de maan en de ster Antares in de Schorpioen, op geruime afstand links van de maan.
  • 31 maart: Begin zomertijd: klok vooruit

    31 maart: Begin zomertijd: klok vooruit

    Invoering van de zomertijd. Om 02.00 uur gaat de klok één uur vooruit, van 02.00 uur Midden-Europese Tijd (MET) naar 03.00 uur Midden-Europese Zomertijd (MEZT).