Hemelverschijnselen

 • 23 december: Meteorenzwerm Ursiden (onopvallend)

  23 december: Meteorenzwerm Ursiden (onopvallend)

  Nieuwe Maan (11.16 uur). Vannacht is ook het maximum van de Ursiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Grote Beer. Het beste moment om de meteoren te bekijken is in de ochtend van 23 december om 6.30 uur. Dan zijn er, aldus hemel.waarnemen.com, mogelijk vijf tot tien meteoren per uur te zien in het noordnoordoosten.

 • 26 december: Saturnus rechtsboven maan

  26 december: Saturnus rechtsboven maan

  Op enige afstand rechtsboven de maansikkel is de planeet Saturnus te zien. Bekijk de samenstand vanaf 18.30 uur, vrij laag in het zuidwesten.
 • 29 december: Avond: Venus laag in zuidwesten

  29 december: Avond: Venus laag in zuidwesten

  Een half uur na zonsondergang, dus rond 17.15 uur, als het nog volop schemert, moet heel laag in het zuidwesten de planeet Venus net zichtbaar zijn. Als dat lukt, kijk dan ook eens of je op kleine afstand rechtsboven Venus de zwakkere planeet Mercurius ziet. Gebruik eventueel een verrekijker, en zoek een plek op met volledig vrij zicht op het zuidwesten. Lukt het onverhoopt niet, dan kun je later op de avond genieten van een mooie samenstand van de maan en de reuzenplaneet Jupiter (rechts van de maan); die staan om 19.30 uur hoog in het zuidzuidwesten.
 • 30 december: Jupiter rechtsonder halve maan

  30 december: Jupiter rechtsonder halve maan

  Eerste Kwartier (02.20 uur). Om 19.00 uur staat de half verlichte maan hoog in het zuiden; op grote afstand rechtsonder de maan is de planeet Jupiter zichtbaar.