Hemelverschijnselen

 • 22 oktober: Meteorenzwerm Orioniden (gunstige omstandigheden)

  22 oktober: Meteorenzwerm Orioniden (gunstige omstandigheden)

  Maximum van de meteorenzwerm de Orioniden. De ‘vallende sterren’ in deze zwerm lijken afkomstig te zijn uit de richting van het sterrenbeeld Orion. De lichtsporen worden veroorzaakt door stofjes van de beroemde komeet Halley die met hoge snelheid de dampkring van de aarde binnendringen en daar luchtmoleculen tot gloeien brengen. De waarnemingsomstandigheden zijn gunstig: er is het grootste deel van de nacht geen storend maanlicht. Op zaterdagochtend 22 oktober om 6.00 uur zijn je kansen, volgens hemelwaarnemen.com, het grootst. Dan zou je mogelijk twaalf meteoren per uur kunnen zien als je naar het zuiden kijkt.

 • 25 oktober: Hap uit zon rond 12.00 uur

  25 oktober: Hap uit zon rond 12.00 uur

  Nieuwe Maan (12.48 uur). Tussen 11.07 en 13.02 uur (tijdstippen gelden voor Amsterdam) is een gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar. Tijdens het maximum van de eclips, om 12.04 uur, is één derde van de middellijn van de zon (aan de linker bovenzijde) afgedekt door de maan. De verduistering is nergens op aarde totaal. Zie ook het hoofdstuk ‘Uitgelicht’ op pag. 6. Let op: voor het veilig waarnemen van het verschijnsel is een speciale eclipsbril nodig.
 • 30 oktober: Wintertijd: klok achteruit

  30 oktober: Wintertijd: klok achteruit

  Invoering van de wintertijd: de klok wordt één uur achteruit gezet, van 03.00 uur Midden-Europese Zomertijd (MEZT) naar 02.00 uur Midden-Europese Tijd (MET).