Hemelverschijnselen

  • 26 april: Maan onder Mars

    26 april: Maan onder Mars

    Een dag na de samenstand met Saturnus (op 25 april) staat de maan vanmorgen onder de planeet Mars. Ook hier geldt dat je een verrekijker nodig zult hebben om Mars goed te zien. Pas vanaf 05.45 uur, als het al volop schemert, komt de maan in beeld, laag in het oostzuidoosten.
  • 27 april: Maansikkel met Venus

    27 april: Maansikkel met Venus

    Rond 06.00 uur – slechts een kwartier voor zonsopkomst – is heel laag aan de oostzuidoostelijke hemel de maansikkel zichtbaar, met pal daarboven de heldere planeet Venus. Op vrij kleine afstand links van Venus moet ook Jupiter zichtbaar zijn, maar om die te zien is waarschijnlijk wel een verrekijker nodig.
  • 29 april: Mercurius in westnoordwest (avond)

    29 april: Mercurius in westnoordwest (avond)

    De kleine planeet Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. De planeet is vanaf een uur na zonsondergang (vanaf 22.00 uur) goed zichtbaar aan de westnoordwestelijke hemel. Op kleine afstand rechtsboven Mercurius is het Zevengesternte te zien. Om 22.00 uur lukt dat alleen met een verrekijker, omdat het dan nog schemert, maar een half uurtje later zou het ook met het blote oog mogelijk moeten zijn, al staan de planeet en de sterrenhoop dan veel lager aan de hemel.
  • 30 april: Nieuwe Maan: gedeeltelijke zonsverduistering Zuid-Amerika

    30 april: Nieuwe Maan: gedeeltelijke zonsverduistering Zuid-Amerika

    Nieuwe Maan (22.28 uur). Vandaag is vanuit het zuiden van Zuid-Amerika een gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar. De eclips is nergens op aarde totaal.

  • 1 mei: Venus laag in oosten

    1 mei: Venus laag in oosten

    Rond 05.30 uur, als het al volop schemert, staat Venus heel laag aan de oostelijke hemel. Op zeer kleine afstand rechtsboven Venus is Jupiter zichtbaar. Die is echter aanzienlijk zwakker, zodat je een verrekijker nodig hebt om hem te zien.
  • 2 mei: Mercurius rechts van maan

    2 mei: Mercurius rechts van maan

    Om 22.00 uur, ongeveer een uur na zonsondergang, is de smalle maansikkel zichtbaar boven de westnoordwestelijke horizon. De heldere ‘ster’ op kleine afstand rechts van de maan is de planeet Mercurius. Rechts van Mercurius staat het Zevengesternte, maar om de sterrenhoop te zien is zo goed als zeker een verrekijker nodig.
  • 6 mei: Pollux boven maan

    6 mei: Pollux boven maan

    Pal boven de maan staat de ster Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen; rechts daarvan is ook Castor zichtbaar. Bekijk de groepering rond 23.00 uur, hoog aan de westelijke hemel.
  • 8 mei: Meteorenzwerm Èta Aquariden (valt tegen)

    8 mei: Meteorenzwerm Èta Aquariden (valt tegen)

    Maximum van de meteorenzwerm de Èta Aquariden. De ‘vallende sterren’ in deze zwerm lijken afkomstig te zijn uit het sterrenbeeld Waterman (Aquarius). De lichtverschijnselen worden veroorzaakt door stofjes van komeet Halley die met hoge snelheid de dampkring van de aarde binnendringen en daar de luchtmoleculen tot gloeien brengen. Het beste moment, aldus hemel.waarnemen.com, is op zondagochtend 8 mei om 4.45 uur. Maar zelfs dan is er waarschijnlijk niet meer dan één meteoor per uur zichtbaar.

  • 9 mei: Eerste Kwartier

    9 mei: Eerste Kwartier

    Eerste Kwartier (02.21 uur). ’s Avonds laat, rond 23.00 uur, zie je de half verlichte maan hoog in het zuidwesten. Op vrij kleine afstand linksonder de maan staat de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw.
  • 11 mei: Cassiopeia laag aan noordelijke hemel

    11 mei: Cassiopeia laag aan noordelijke hemel

    Kijk deze maand eens of je het opvallende W-vormige sterrenbeeld Cassiopeia kunt vinden. Rond 23.30 uur staat het vrij laag aan de noordelijke hemel, tussen de Poolster en de horizon. Cassiopeia gaat in Nederland nooit onder en is een van de meest markante sterrenbeelden.