Hemelverschijnselen

 • 21 juni: Sterrenkundige zomer: kortste nacht

  21 juni: Sterrenkundige zomer: kortste nacht

  Begin van de sterrenkundige zomer (05.32 uur): de zon bereikt zijn noordelijkste positie aan de sterrenhemel. De nacht van 20 op 21 juni is de kortste nacht van het jaar.
 • 22 juni: Antares (Schorpioen) linksonder maan (avond)

  22 juni: Antares (Schorpioen) linksonder maan (avond)

  Rond middernacht zie je op vrij kleine afstand linksonder de maan, aan de zuidelijke hemel, de oranjerode ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen.
 • 23 juni: Mars omringt door de Krib

  23 juni: Mars omringt door de Krib

  Probeer tegen het eind van de avondschemering (rond 23.15 uur) laag in het westnoordwesten, Mars te vinden. Met een verrekijker is dan te zien dat de planeet wordt omringd door de zwakke sterretjes van de Krib (Praesepe), een open sterrenhoop in het sterrenbeeld Kreeft.
 • 24 juni: Volle maan in Boogschutter (avond)

  24 juni: Volle maan in Boogschutter (avond)

  Volle Maan (20.39 uur). Rond 23.30 uur, als het nog een beetje schemert, zie je de vol verlichte maan laag aan de zuidoostelijke hemel, in het sterrenbeeld Boogschutter.
 • 27 juni: Saturnus linksboven maan (nacht)

  27 juni: Saturnus linksboven maan (nacht)

  ’s Morgens heel vroeg (oftewel: heel diep in de nacht van 26 op 27 juni 2021 is in het zuidzuidoosten een wijde samenstand zichtbaar van de maan en de planeet Saturnus, linksboven de maan. Kijk tussen 02.30 uur, wanneer het nog redelijk donker is, en 03.30 uur, wanneer het al behoorlijk schemert.
 • 28 juni: Driehoek van maan, Jupiter en Saturnus

  28 juni: Driehoek van maan, Jupiter en Saturnus

  De maan en de planeten Jupiter (linksboven) en Saturnus (rechtsboven) vormen vanmorgen vroeg een platte gelijkbenige driehoek aan de zuidzuidoostelijke hemel. Bekijk de groepering tussen 02.30 en 03.30 uur.
 • 29 juni: Jupiter rechtsboven maan (nacht)

  29 juni: Jupiter rechtsboven maan (nacht)

  Vanmorgen vroeg, rond 03.00 uur, is boven de zuidoostelijke horizon een mooie wijde samenstand zichtbaar van de maan en de reuzenplaneet Jupiter, rechtsboven de maan.