Hemelverschijnselen

  • 23 mei: Spica (Maagd) rechtsonder maan (avond)

    23 mei: Spica (Maagd) rechtsonder maan (avond)

    Rechtsonder de maan is Spica te zien, de hoofdster van het sterrenbeeld Maagd. Tegen middernacht staan de twee hemellichamen vrij hoog aan de zuidelijke hemel.
  • 26 mei: Maansverduistering  (niet in Europa)

    26 mei: Maansverduistering (niet in Europa)

    Volle Maan (13.13 uur). Tegen middernacht staat de maan in het zuidzuidoosten. Op kleine afstand rechtsonder de maan is de ster Antares te zien, in het sterrenbeeld Schorpioen. Eerder op de dag is vanuit Noord- en Zuid-Amerika en Australië een totale maansverduistering zichtbaar, maar van dat verschijnsel is in Europa helaas niets te zien.
  • 28 mei: Venus en Mercurius dichtbij elkaar (avond)

    28 mei: Venus en Mercurius dichtbij elkaar (avond)

    Al een paar dagen zijn de binnenplaneten Venus en Mercurius tijdens de avondschemering zichtbaar in het noordwesten. Vanavond staan ze extreem dicht bij elkaar aan de hemel. Kijk rond 22.30 uur; zorg voor een volledig vrij uitzicht en gebruik eventueel een verrekijker om Mercurius te zien, op kleine afstand links van Venus (die veel helderder is).
  • 29 mei: Mercurius rechtsonder Venus (avond)

    29 mei: Mercurius rechtsonder Venus (avond)

    Een nieuwe kans om Mercurius te vinden: vanavond staat hij op kleine afstand vrijwel recht onder de heldere planeet Venus. Kijk rond 22.30 uur, laag in het noordwesten.
  • 31 mei: Saturnus boven maan (ochtend)

    31 mei: Saturnus boven maan (ochtend)

    Aan het begin van de ochtendschemering, tussen 03.30 en 04.00 uur, zie je aan de zuidoostelijke hemel een mooie samenstand van de afnemende maan en de planeet Saturnus, op enige afstand boven de maan.