Hemelverschijnselen

 • 19 april: maansikkel laag aan de hemel

  19 april: maansikkel laag aan de hemel

  De afnemende maansikkel staat in het voorjaar nooit hoog aan de hemel. Je kunt de maan rond het tijdstip van zonsopkomst (ca. 06.30 uur) proberen te vinden, heel laag in het oostzuidoosten.

 • 22 april: Meteorenzwerm de Lyriden

  22 april: Meteorenzwerm de Lyriden

  Maximum van de Lyriden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt (de radiant) in het zomersterrenbeeld Lyra (de Lier). De stofjes die je in de aardse dampkring ziet verdampen zijn afkomstig van komeet Thatcher. Er zitten vaak wat grotere ruimtesteentjes bij, die heldere vuurbollen kunnen veroorzaken. De omstandigheden zijn ideaal: er is geen storend maanlicht. Je hebt wel een donkere waarnemingsplek nodig, en veel geduld.

 • 23 april: Nieuwe Maan

  23 april: Nieuwe Maan

  Nieuwe Maan (04.26 uur).

 • 25 april: Venus boven maansikkel

  25 april: Venus boven maansikkel

  Vanaf ca. 22.30 uur zie je laag in het westnoordwesten een samenstand van de smalle maansikkel en de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier (links van de maan). Een flink stuk hoger aan de hemel schittert de heldere planeet Venus.

 • 26 april: Venus en maan op een lijn (avond)

  26 april: Venus en maan op een lijn (avond)

  Wijde samenstand van de maansikkel en de planeet Venus, aan de avondhemel. Bekijk het tweetal vanaf 22.00 uur, in het westnoordwesten.

 • 29 april: Castor en Pollux boven halve maan

  29 april: Castor en Pollux boven halve maan

  Rechts van de bijna halfverlichte maan zie je de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen. Kijk rond 23.00 uur, hoog boven de westelijke horizon.

 • 30 april: Eerste Kwartier

  30 april: Eerste Kwartier

  Eerste Kwartier (22.38 uur).