Hemelverschijnselen

  • 22 april: Meteorenzwerm Lyriden (maan stoort)

    22 april: Meteorenzwerm Lyriden (maan stoort)

    Regulus, de helderste ster in het sterrenbeeld Leeuw, staat vanavond op vrij kleine afstand rechtsonder de maan. Kijk rond 23.00 uur, hoog in het zuidwesten. Vannacht is ook het maximum van de Lyriden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Lier. Door het vele maanlicht zijn de waarnemingsomstandigheden echter niet erg gunstig.
  • 25 april: Blauwwitte ster Spica onder maan (avond)

    25 april: Blauwwitte ster Spica onder maan (avond)

    Op geruime afstand onder de maan is vanavond de blauwwitte ster Spica zichtbaar, de hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Maagd. Bekijk de wijde samenstand laat op de avond, rond 23.30 uur, wanneer de twee hemellichamen vrij hoog in het zuidzuidoosten staan.
  • 26 april: Spica (maagd) rechts van maan

    26 april: Spica (maagd) rechts van maan

    Spica, de helderste ster in de Maagd, staat vanavond op flinke afstand rechts van de bijna volverlichte maan. Kijk rond 23.30 uur in het zuidzuidoosten.
  • 27 april: Volle Maan in Weegschaal (avond)

    27 april: Volle Maan in Weegschaal (avond)

    Volle Maan (05.31 uur). Aan het eind van de avond, zo tegen 23.00 uur, zie je de maan laag in het zuidoosten, in het Dierenriemsterrenbeeld Weegschaal.
  • 29 april: Antares (Schorpioen) linksonder maan (ochtend)

    29 april: Antares (Schorpioen) linksonder maan (ochtend)

    ’s Morgens vroeg, rond 04.00 uur, is aan de zuidelijke hemel een mooie samenstand zichtbaar van de maan en de ster Antares in de Schorpioen, linksonder de maan.
  • 3 mei: Saturnus linksboven maan (ochtend)

    3 mei: Saturnus linksboven maan (ochtend)

    Laatste Kwartier (21.50 uur). Tijdens de ochtendschemering, rond 05.00 uur, zie je de half verlichte maan laag boven de zuidoostelijke horizon. Op geruime afstand linksboven de maan is met enige moeite de planeet Saturnus zichtbaar.
  • 4 mei: Saturnus rechtsboven maan, Jupiter linksboven

    4 mei: Saturnus rechtsboven maan, Jupiter linksboven

    Saturnus staat vanmorgen op vrij kleine afstand rechtsboven de maan. Kijk rond 05.00 uur, als het al aan het schemeren is, laag in het zuidoosten. Gebruik eventueel een verrekijker. Jupiter, op grotere afstand linksboven de maan, is helderder en waarschijnlijk makkelijker zichtbaar.
  • 5 mei: Meteorenzwerm Éta-Aquariden

    5 mei: Meteorenzwerm Éta-Aquariden

    Vanmorgen vroeg staat de reuzenplaneet Jupiter op vrij kleine afstand boven de maan. De samenstand moet tijdens de ochtendschemering worden bekeken, tussen 05.00 en 05.30 uur. Jupiter is al een halfuur eerder zichtbaar, maar dan is de maan nog niet op. Vandaag is ook het maximum van de Èta-Aquariden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Waterman. De ‘vallende sterren’ van deze zwerm worden veroorzaakt door stofdeeltjes van de beroemde komeet Halley, die hoog in de dampkring van de aarde verbranden.
  • 8 mei: Spica (Maagd) in zuiden, Raaf er rechtsonder (avond)

    8 mei: Spica (Maagd) in zuiden, Raaf er rechtsonder (avond)

    De ster die je om 23.45 uur precies in het zuiden ziet staan, is Spica, de hoofdster van het sterrenbeeld Maagd. Kijk eens of je rechtsonder Spica de opvallende vorm van het kleine sterrenbeeld Raaf kunt herkennen.
  • 11 mei: Nieuwe Maan

    11 mei: Nieuwe Maan

    Nieuwe Maan (20.59 uur).