Hemelverschijnselen

 • 2 maart: Spica (Maagd) linksonder maan (ochtend)

  2 maart: Spica (Maagd) linksonder maan (ochtend)

  ’s Morgens vroeg is een mooie samenstand zichtbaar van de maan en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, linksonder de maan. Kijk tussen 05.00 en 06.00 uur, in het zuidwesten.
 • 3 maart: Spica (Maagd) rechtsonder maan (ochtend)

  3 maart: Spica (Maagd) rechtsonder maan (ochtend)

  Spica, de hoofdster van de Maagd, staat vanmorgen op geruime afstand rechtsonder de maan. Bekijk de wijde samenstand tussen 05.00 en 06.00 uur, in het zuidwesten.
 • 4 maart: Mars linksonder Zevengesternte

  4 maart: Mars linksonder Zevengesternte

  De planeet Mars staat vandaag op kleine afstand linksonder het Zevengesternte (de Plejaden), de fraaie open sterrenhoop in het sterrenbeeld Stier. De groepering is vooral mooi wanneer hij met een verrekijker wordt bekeken. Kijk vanaf 20.30 uur, oog in het westzuidwesten.
 • 5 maart: Antares (Schorpioen) linksonder maan (ochtend)

  5 maart: Antares (Schorpioen) linksonder maan (ochtend)

  Rond 05.30 uur zie je aan de zuidelijke hemel een mooie samenstand van de afnemende maan en de oranjerode ster Antares in de Schorpioen, linksonder de maan.
 • 6 maart: Antares (Schorpioen) rechts van halve maan

  6 maart: Antares (Schorpioen) rechts van halve maan

  Laatste Kwartier (02.30 uur). Tegen 06.00 uur zie je de half verlichte maan laag aan de zuidelijke hemel, met rechts ervan de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen. Vandaag bereikt Mercurius zijn grootste schijnbare afstand ten westen van de zon, maar er is sprake van een ongunstige verschijning: de kleine planeet is pas tijdens de ochtendschemering zichtbaar, heel laag in het zuidoosten.
 • 8 maart: Mars - Zevengesternte - Aldebaran op een lijn

  8 maart: Mars - Zevengesternte - Aldebaran op een lijn

  Vanavond staat de rode planeet Mars precies op één lijn met het Zevengesternte, op kleine afstand rechts van de planeet, en de eveneens oranjerode ster Aldebaran in de Stier, op grotere afstand links van Mars. Kijk vanaf 20.30 uur, hoog boven de westzuidwestelijke horizon.
 • 10 maart: Tropische samenstand

  10 maart: Tropische samenstand

  Vanuit Nederland is er zonder telescoop helaas niets van te zien, maar vanuit de Tropen en vanaf het zuidelijk halfrond kun je vanmorgen getuige zijn van een schitterende groepering van de maansikkel en de planeten Mercurius, Jupiter en Saturnus.
 • 13 maart: Nieuwe Maan

  13 maart: Nieuwe Maan

  Nieuwe Maan (11.21 uur).
 • 18 maart: Zevengesternte rechtsboven maan (avond)

  18 maart: Zevengesternte rechtsboven maan (avond)

  De wassende maan staat rond 21.00 uur aan de westelijke hemel. Rechtsboven de maan is het Zevengesternte zichtbaar; op grotere afstand linksboven de maan zie je de rode planeet Mars en de eveneens oranjerode ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier.
 • 19 maart: Mars dichtbij maan (avond)

  19 maart: Mars dichtbij maan (avond)

  Vanavond is een prachtige, nauwe samenstand zichtbaar van de maan en de planeet Mars, op kleine afstand rechtsboven de maan. Linksonder de maan staat nog een opvallend gekleurde ster; dat is Aldebaran, die het rode oog van het sterrenbeeld Stier markeert. Bekijk de groepering rond 21.00 uur, hoog boven de westelijke horizon.