Hemelverschijnselen

  • 21 juni: Sterrenkundige zomer: kortste nacht

    21 juni: Sterrenkundige zomer: kortste nacht

    Begin van de sterrenkundige zomer (05.32 uur): de zon bereikt zijn noordelijkste positie aan de sterrenhemel. De nacht van 20 op 21 juni is de kortste nacht van het jaar.
  • 22 juni: Antares (Schorpioen) linksonder maan (avond)

    22 juni: Antares (Schorpioen) linksonder maan (avond)

    Rond middernacht zie je op vrij kleine afstand linksonder de maan, aan de zuidelijke hemel, de oranjerode ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen.
  • 23 juni: Mars omringt door de Krib

    23 juni: Mars omringt door de Krib

    Probeer tegen het eind van de avondschemering (rond 23.15 uur) laag in het westnoordwesten, Mars te vinden. Met een verrekijker is dan te zien dat de planeet wordt omringd door de zwakke sterretjes van de Krib (Praesepe), een open sterrenhoop in het sterrenbeeld Kreeft.
  • 24 juni: Volle maan in Boogschutter (avond)

    24 juni: Volle maan in Boogschutter (avond)

    Volle Maan (20.39 uur). Rond 23.30 uur, als het nog een beetje schemert, zie je de vol verlichte maan laag aan de zuidoostelijke hemel, in het sterrenbeeld Boogschutter.
  • 27 juni: Saturnus linksboven maan (nacht)

    27 juni: Saturnus linksboven maan (nacht)

    ’s Morgens heel vroeg (oftewel: heel diep in de nacht van 26 op 27 juni 2021 is in het zuidzuidoosten een wijde samenstand zichtbaar van de maan en de planeet Saturnus, linksboven de maan. Kijk tussen 02.30 uur, wanneer het nog redelijk donker is, en 03.30 uur, wanneer het al behoorlijk schemert.
  • 28 juni: Driehoek van maan, Jupiter en Saturnus

    28 juni: Driehoek van maan, Jupiter en Saturnus

    De maan en de planeten Jupiter (linksboven) en Saturnus (rechtsboven) vormen vanmorgen vroeg een platte gelijkbenige driehoek aan de zuidzuidoostelijke hemel. Bekijk de groepering tussen 02.30 en 03.30 uur.
  • 29 juni: Jupiter rechtsboven maan (nacht)

    29 juni: Jupiter rechtsboven maan (nacht)

    Vanmorgen vroeg, rond 03.00 uur, is boven de zuidoostelijke horizon een mooie wijde samenstand zichtbaar van de maan en de reuzenplaneet Jupiter, rechtsboven de maan.
  • 1 juli: Laatste Kwartier (halve maan)

    1 juli: Laatste Kwartier (halve maan)

    Laatste Kwartier (23.10 uur). ’s Morgens rond 03.30 uur, als het al aan het schemeren is, zie je de half verlichte maan precies in het zuidoosten.
  • 3 juli: Venus laag in westnoordwesten (zonsondergang)

    3 juli: Venus laag in westnoordwesten (zonsondergang)

    Een half uur na zonsondergang moet heel laag in het westnoordwesten de heldere planeet Venus zichtbaar zijn. Als je een verrekijker gebruikt, zie je direct rechtsonder de planeet de zwakke sterretjes van de Krib (Praesepe), een open sterrenhoop in het sterrenbeeld Kreeft.
  • 4 juli: Mercurius ver van zon in oostnoordoosten

    4 juli: Mercurius ver van zon in oostnoordoosten

    Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten westen van de zon. De zichtbaarheid aan de oostnoordoostelijke ochtendhemel valt echter tegen. Probeer of je de kleine planeet tijdens de ochtendschemering (rond 05.00 uur) kunt vinden, heel laag boven de horizon. Zorg wel voor een volledig vrij uitzicht en gebruik een verrekijker.