Hemelverschijnselen

 • 19 augustus: Mars linksonder maan

  19 augustus: Mars linksonder maan

  Laatste Kwartier (06.36 uur). Voor het aanbreken van de ochtendschemering is hoog in het zuidoosten een mooie samenstand te zien van de half verlichte maan en de rode planeet Mars, op kleine afstand linksonder de maan. Linksboven de maan moet het Zevengesternte zichtbaar zijn (zeker met een verrekijker). Bekijk de groepering tegen 05.00 uur.
 • 20 augustus: Maan maakt driehoek met Mars en Aldebaran

  20 augustus: Maan maakt driehoek met Mars en Aldebaran

  De maan vormt een rechthoekige driehoek met twee oranjerode ‘sterren’: de planeet Mars (rechts van de maan) en de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier (onder de maan). Tussen 04.30 en 05.00 uur staan de drie hemellichamen hoog in het oostzuidoosten.
 • 24 augustus: Maansikkel op lijn met Castor en Pollux

  24 augustus: Maansikkel op lijn met Castor en Pollux

  De afnemende maansikkel staat precies op één lijn met de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen. Kijk rond 05.00 uur, in het oostnoordoosten.
 • 25 augustus: Ochtend: maansikkel in Kreeft

  25 augustus: Ochtend: maansikkel in Kreeft

  Tijdens de ochtendschemering, rond 05.30 uur, zie je laag in het oostnoordoosten een smalle maansikkel, in het onopvallende sterrenbeeld Kreeft.
 • 27 augustus: Nieuwe Maan

  27 augustus: Nieuwe Maan

  Nieuwe Maan (10.17 uur). Vandaag bereikt Mercurius zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. De kleine planeet gaat echter kort na de zon onder, waardoor hij aan de avondhemel nauwelijks zichtbaar is.
 • 30 augustus: Avond: maansikkel laag in westen

  30 augustus: Avond: maansikkel laag in westen

  Als je vrij zicht op het westzuidwesten hebt, zie je rond 21.00 uur, tijdens de avondschemering, een mooie maansikkel, heel laag boven de horizon.