Hemelverschijnselen

 • 17 juli: Nieuwe maan (geen maan)

  17 juli: Nieuwe maan (geen maan)

  Nieuwe Maan (20.31 uur).
 • 20 juli: Mars links van maansikkel

  20 juli: Mars links van maansikkel

  Tijdens de avondschemering is heel laag in het westnoordwesten de smalle maansikkel zichtbaar. Op enige afstand links van de maan staat de planeet Mars, maar om die te zien zul je waarschijnlijk een verrekijker nodig hebben. Probeer het vanaf 22.45 uur.
 • 24 juli: Spica (Maagd) dicht bij maan

  24 juli: Spica (Maagd) dicht bij maan

  Tegen middernacht is laag in het westzuidwesten een wijde samenstand zichtbaar van de wassende maan en de heldere ster Spica in het Dierenriemsterrenbeeld Maagd.
 • 26 juli: Halve maan in Weegschaal

  26 juli: Halve maan in Weegschaal

  Eerste Kwartier (00.06 uur). Rond middernacht zie je de half verlichte maan vrij laag aan de zuidwestelijke hemel, in het onopvallende sterrenbeeld Weegschaal.
 • 28 juli: Meteorenzwerm Delta Aquariden (ongunstige omstandigheden)

  28 juli: Meteorenzwerm Delta Aquariden (ongunstige omstandigheden)

  Maximum van de meteorenzwerm de Delta Aquariden. De ‘vallende sterren’ van deze zwerm lijken afkomstig te zijn uit het sterrenbeeld Waterman (Aquarius). De radiant (plek waar de vallende sterren vandaan lijken te komen) ligt helaas onder de horizon. Check hemel.waarnemen.com voor meer info.

 • 30 juli: Meteorenzwerm Delta Cassiopeiïden (maan stoort)

  30 juli: Meteorenzwerm Delta Cassiopeiïden (maan stoort)

  Maximum van de Delta-Cassiopeiïden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Cassiopeia. De bijna volle maan is een flinke stoorzender. Check hemel.waarnemen.com voor meer info.