Hemelverschijnselen

 • 20 maart: Begin astronomische lente: dag en nacht even lang

  20 maart: Begin astronomische lente: dag en nacht even lang

  De heldere planeet Venus bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten westen van de zon. Venus is deze periode vrij goed zichtbaar tijdens de ochtendschemering, als een opvallend heldere ‘morgenster’ aan de zuidoostelijke hemel, vanaf 06.00 uur. Vandaag begint ook de astronomische lente (om 16.33 uur). De zon beweegt van zuid naar noord over de hemelevenaar. Rond deze datum duren dag en nacht overal op aarde even lang.
 • 23 maart: Maan bij Antares (Schorpioen)

  23 maart: Maan bij Antares (Schorpioen)

  ’s Morgens rond 05.00 uur is vrij laag aan de zuidelijke hemel een samenstand zichtbaar van de afnemende maan en de oranje hoofdster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen, op enige afstand linksonder de maan.
 • 25 maart: Venus, Mars en Saturnus bij elkaar

  25 maart: Venus, Mars en Saturnus bij elkaar

  Rond 06.00 uur, als het al volop schemert, is laag in het zuidoosten een groepering te zien van de planeten Venus, Mars en Saturnus. Om die laatste twee te zien is mogelijk een verrekijker nodig. Vandaag is het ook Laatste Kwartier (06.37 uur).
 • 27 maart: Zomertijd: klok vooruit

  27 maart: Zomertijd: klok vooruit

  Invoering van de zomertijd. Om 02.00 uur gaat de klok één uur vooruit, van 02.00 uur Midden-Europese Tijd (MET) naar 03.00 uur Midden-Europese Zomertijd (MEZT).
 • 28 maart: Venus linksboven maan

  28 maart: Venus linksboven maan

  Tijdens de ochtendschemering, tussen 07.00 en 07.20 uur, zie je de afnemende maansikkel heel laag boven de zuidoostelijke horizon. Linksboven de maan is de heldere planeet Venus zichtbaar; met een verrekijker moeten ook Mars en Saturnus te zien zijn.
 • 29 maart: Venus en Saturnus schijnbaar dicht bij elkaar

  29 maart: Venus en Saturnus schijnbaar dicht bij elkaar

  Venus en Saturnus bereiken vandaag de kleinste onderlinge afstand aan de zuidoostelijke ochtendhemel. Bekijk de samenstand rond 06.45 uur, heel laag boven de horizon. Om Saturnus te zien – op vrij kleine afstand rechtsonder Venus – is wellicht een verrekijker nodig.
 • 31 maart: Venus, Saturnus en Mars vormen boogje

  31 maart: Venus, Saturnus en Mars vormen boogje

  Venus, Saturnus en Mars (van links naar rechts. en afnemend in helderheid) vormen een mooi ‘boogje’ aan de ochtendhemel. Kijk vanaf 06.30 uur, laag in het oostzuidoosten.