Hemelverschijnselen

 • 16 november: Regulus (Leeuw) linksonder maan

  16 november: Regulus (Leeuw) linksonder maan

  Laatste Kwartier (14.27 uur). Aan het begin van de ochtendschemering, rond 06.30 uur, zie je de half verlichte maan hoog in het zuiden. Op grote afstand linksonder de maan staat de ster Regulus in de Leeuw.
 • 17 november: Regulus (Leeuw) rechtsonder maan

  17 november: Regulus (Leeuw) rechtsonder maan

  Samenstand van de maan en de ster Regulus, op vrij kleine afstand rechtsonder de maan. Kijk rond 06.00 uur, hoog in het zuidzuidoosten. Vannacht is ook het maximum van de meteorenzwerm de Leoniden. De ‘vallende sterren’ lijken afkomstig uit het sterrenbeeld Leeuw. Vooral in de tweede helft van de nacht zijn er veel te zien.
 • 21 november: Spica rechtsonder maansikkel

  21 november: Spica rechtsonder maansikkel

  ’s Morgens tussen 06.00 en 06.30 uur zie je laag in het zuidoosten de smalle maansikkel, met rechtsonder daarvan de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.
 • 23 november: Nieuwe Maan

  23 november: Nieuwe Maan

  Nieuwe Maan (23.57 uur).
 • 29 november: Saturnus rechts van maan

  29 november: Saturnus rechts van maan

  Samenstand van de maan en de planeet Saturnus, op vrij grote afstand rechts van de maan. Bekijk het duo rond 19.00 uur, in het zuidzuidwesten.
 • 30 november: Eerste Kwartier: halve maan zichtbaar in begin van de nacht (avond)

  30 november: Eerste Kwartier: halve maan zichtbaar in begin van de nacht (avond)

  Eerste Kwartier (15.36 uur). Rond 19.00 uur staat de half verlichte maan vrij hoog in het zuiden; de heldere ster op grote afstand onder de maan is Fomalhaut in de Zuidervis.