Hemelverschijnselen

 • 18 januari: Volle Maan

  18 januari: Volle Maan

  Volle Maan (00.48 uur)
 • 19 januari: Regulus (Leeuw) onder maan

  19 januari: Regulus (Leeuw) onder maan

  Rond 21.30 uur zie je aan de oostelijke hemel een mooie, wijde samenstand van de maan en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, pal onder de maan.
 • 20 januari: Regelus rechts van maan

  20 januari: Regelus rechts van maan

  Vanavond staat Regulus, de blauwwitte hoofdster in de Leeuw, op enige afstand rechts van de maan. Bekijk de samenstand vanaf 21.30 uur, aan de oostelijke hemel.
 • 25 januari: Spica (Maagd) rechts van maan

  25 januari: Spica (Maagd) rechts van maan

  Laatste Kwartier (14.40 uur). ’s Morgens rond 06.00 uur staat de half verlichte maan vrij hoog aan de zuidelijke hemel, met rechts ervan de heldere ster Spica in het Dierenriemsterrenbeeld Maagd.
 • 28 januari: Antares (Schorpioen) dicht bij maan

  28 januari: Antares (Schorpioen) dicht bij maan

  Aan het begin van de ochtendschemering, rond 07.00 uur, is laag in het zuidzuidoosten een samenstand zichtbaar van de afnemende maan en de oranje hoofdster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen, op vrij kleine afstand rechts van de maan.
 • 29 januari: Mars, Venus en maansikkel op lijn

  29 januari: Mars, Venus en maansikkel op lijn

  Laag in het zuidzuidoosten staan de maansikkel en de planeten Mars en Venus vrijwel exact op één lijn. Venus staat het verst van de maan en is veel opvallender dan Mars. Bekijk de groepering tijdens de ochtendschemering, vanaf 07.30 uur, laag aan de zuidoostelijke hemel.
 • 31 januari: Jupiter nog net zichtbaar in westen

  31 januari: Jupiter nog net zichtbaar in westen

  Aan het eind van de maand moeten we langzaam maar zeker afscheid nemen van de planeet Jupiter. Aan het einde van de avondschemering, rond 18.30 uur, is hij nog zichtbaar, vrij laag in het westzuidwesten, in het sterrenbeeld Waterman. Op grote hoogte boven de planeet zijn de sterren van het Herfstvierkant te zien.