Hemelverschijnselen

 • 15 juli: Saturnus boven maan

  15 juli: Saturnus boven maan

  Vrij wijde samenstand van de maan en de geringde planeet Saturnus, op enige afstand boven de maan. De twee hemellichamen zijn vanaf middernacht zichtbaar, laag in het zuidoosten, en bereiken rond 04.00 uur (op zaterdag 16 juli) hun hoogste stand boven de zuidelijke horizon.
 • 19 juli: Jupiter boven maan

  19 juli: Jupiter boven maan

  ’s Morgens heel vroeg is een mooie nauwe samenstand zichtbaar van de afnemende maan en de reuzenplaneet Jupiter, die zich op kleine afstand boven de maan bevindt. Om 01.00 uur zie je de twee hemellichamen laag in het oosten; rond 04.00 uur, als het geleidelijk begint te schemeren, staan ze hoog boven de zuidoostelijke horizon. Op grote afstand rechts van het tweetal is Saturnus zichtbaar; op vrijwel even grote afstand links staat Mars.
 • 20 juli: Halve maan tussen Mars en Jupiter

  20 juli: Halve maan tussen Mars en Jupiter

  De vrijwel half verlichte maan staat ’s morgens vroeg vrijwel exact tussen de planeten Mars en Jupiter in. Kijk rond 03.30 uur, in het oostzuidoosten. Vandaag is het ook Laatste Kwartier (16.18 uur).
 • 21 juli: Mars links van maan

  21 juli: Mars links van maan

  Rond 03.30 uur, voordat de ochtendschemering begint, zie je aan de oostelijke hemel een mooie, wijde samenstand van de maan en de rode planeet Mars, op enige afstand links van de maan.
 • 22 juli: Mars rechts van maan

  22 juli: Mars rechts van maan

  Vanmorgen staat Mars een stukje rechts van de maan. Bekijk de samenstand rond 03.30 uur, boven de oostelijke horizon.
 • 23 juli: Zevengesternte linksboven maan

  23 juli: Zevengesternte linksboven maan

  Linksboven de afnemende maan is het Zevengesternte te zien, de open sterrenhoop in het sterrenbeeld Stier. Linksonder de maan, veel lager aan de hemel, staat de oranje ster Aldebaran; op grote afstand rechts van de maan zie je de planeet Mars. Kijk rond 03.45 uur, aan de oostelijke hemel.
 • 26 juli: Venus linksonder maansikkel

  26 juli: Venus linksonder maansikkel

  Rond 04.50 uur (een uur voor zonsopkomst, als het al enige tijd aan het schemeren is) zie je laag in het oostnoordoosten een mooie, wijde samenstand van de smalle maansikkel en de heldere planeet Venus, op geruime afstand linksonder de maan.
 • 27 juli: Venus rechts van maansikkel

  27 juli: Venus rechts van maansikkel

  Wijde samenstand van de zeer smalle maansikkel en de planeet Venus, op enige afstand rechts van de maan. Bekijk het tweetal tijdens de ochtendschemering, vanaf 05.00 uur, laag in het oostnoordoosten, en zorg voor een volledig vrij zicht op de horizon.
 • 28 juli: Meteorenzwerm Delta Aquariden (ongunstige omstandigheden)

  28 juli: Meteorenzwerm Delta Aquariden (ongunstige omstandigheden)

  Nieuwe Maan (19.54 uur). En morgenochtend, op vrijdag 29 juli om 3.00 uur is het maximum van de meteorenzwerm de Delta Aquariden, die afkomstig lijken te zijn uit het sterrenbeeld Waterman (Aquarius). De verwachtingen, aldus hemel.waarnemingen.com zijn niet hooggespannen.

 • 30 juli: Meteorenzwerm Alfa Capricorniden (weinig)

  30 juli: Meteorenzwerm Alfa Capricorniden (weinig)

  Maximum van de Alfa Capricorniden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Steenbok (Capricornus). Deze zwerm is niet echt groots en meeslepend. Wil je toch een waarneempoging wagen, check dan hemel.waarnemen.com voor details.