Hemelverschijnselen

 • 26 mei: Tweelingen boven maan

  26 mei: Tweelingen boven maan

  Rechtsboven de maan zie je Castor en Pollux, de twee heldere hoofdsterren van het sterrenbeeld Tweelingen. Kijk rond 23.30 uur in het westnoordwesten.

 • 28 mei: Leeuw links van maan

  28 mei: Leeuw links van maan

  Tegen middernacht zie je boven de westelijke horizon een wijde samenstand van de maan en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, links van de maan.

 • 29 mei: Leeuw rechtsonder maan

  29 mei: Leeuw rechtsonder maan

  Vanavond staat Regulus, de heldere hoofdster van de Leeuw, op enige afstand rechtsonder de wassende maan. Rond middernacht zie je de twee hemellichamen in het westen.

 • 30 mei: halve maan (Eerste Kwartier)

  30 mei: halve maan (Eerste Kwartier)

  Eerste Kwartier (05.30 uur).

 • 1 juni: Maan en Spica (Maagd) op een lijn

  1 juni: Maan en Spica (Maagd) op een lijn

  Wijde samenstand van de maan en de heldere ster Spica in het sterrenbeeld Maagd. Rond middernacht zie je de twee hemellichamen hoog aan de zuidzuidwestelijke hemel.

 • 2 juni: Spica rechtsonder maan

  2 juni: Spica rechtsonder maan

  Vannacht staat Spica op grote afstand rechtsonder de maan. Bekijk de wijde samenstand rond middernacht, in het zuidzuidwesten.

 • 4 juni: Mercurius laag in noordwesten (avond)

  4 juni: Mercurius laag in noordwesten (avond)

  De kleine planeet Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. Met een beetje moeite kun je Mercurius tegen 23.00 uur vinden, laag aan de noordwestelijke hemel. Zorg voor een vrij uitzicht en gebruik eventueel een verrekijker.

 • 5 juni: Volle Maan (alleen een bijschaduwverduistering)

  5 juni: Volle Maan (alleen een bijschaduwverduistering)

  Volle Maan (21.12 uur). Als de maan tegen 22.00 uur opkomt, bevindt de zuidelijke helft zich in de bijschaduw van de aarde. Even na 23.00 uur, als het nog steeds schemert, is die onopvallende bijschaduwverduistering alweer afgelopen. Rond middernacht staat de maan boven de zuidzuidoostelijke horizon; op flinke afstand rechts ervan is Antares te zien, de oranjerode hoofdster van het sterrenbeeld Schorpioen.

 • 8 juni: Jupiter en Saturnus links van maan (vroege ochtend)

  8 juni: Jupiter en Saturnus links van maan (vroege ochtend)

  Aan het begin van de ochtendschemering, rond 03.45 uur, staat de afnemende maan in het zuiden; op geruime afstand links ervan zie je de reuzenplaneten Jupiter (de helderste van de twee) en Saturnus.

 • 9 juni: Saturnus boven maan

  9 juni: Saturnus boven maan

  Mooie samenstand van de maan en de planeet Saturnus, pal boven de maan. Op iets grotere afstand rechtsboven de maan is ook Jupiter te zien, die een stuk helderder is dan Saturnus. Bekijk de groepering ’s morgens in alle vroegte (rond 03.00 uur), in het zuidzuidoosten.