Hemelverschijnselen

 • 20 maart: begin van de lente - Mars en Jupiter in zuidoosten

  20 maart: begin van de lente - Mars en Jupiter in zuidoosten

  Begin van de sterrenkundige lente (04.50 uur): de zon beweegt van zuid naar noord over de evenaar. De planeten Mars en Jupiter staan vandaag heel dicht bij elkaar aan de hemel. Bekijk de extreem nauwe samenstand tussen 05.00 en 05.30 uur, laag in het zuidoosten.

 • 24 maart: Venus valt op in westen

  24 maart: Venus valt op in westen

  Nieuwe Maan (10.28 uur). Vandaag bereikt Venus zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. De buurplaneet van de aarde is de gehele avond zichtbaar als een zeer opvallende ‘avondster’ aan de westelijke hemel. De kleine planeet Mercurius staat vandaag juist zo ver mogelijk ten westen van de zon, maar is desondanks nauwelijks zichtbaar aan de ochtendhemel.

 • 28 maart: maansikkel en Venus in westen (avond)

  28 maart: maansikkel en Venus in westen (avond)

  Wijde samenstand van de maansikkel en de heldere planeet Venus, aan de avondhemel. Rond 20.30 uur staat het duo precies in het westen, vrij hoog boven de horizon.

 • 29 maart: zomertijd - klok vooruit

  29 maart: zomertijd - klok vooruit

  Invoering van de zomertijd. Om 02.00 uur Midden Europese Tijd (MET) wordt de klok één uur vooruitgezet, naar 03.00 uur Midden Europese Zomer Tijd (MEZT). ’s Avonds is een nauwe samenstand zichtbaar van de wassende maan en de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier, direct links van de maan. Kijk rond 22.00 uur aan de westelijke hemel.

 • 31 maart: Mars en Saturnus in zuidoosten (ochtend)

  31 maart: Mars en Saturnus in zuidoosten (ochtend)

  Zeer nauwe samenstand van de planeten Mars en Saturnus. Om 06.00 uur, als het al aardig aan het schemeren is, staan de twee hemellichamen laag in het zuidoosten. Rechtsboven het duo is ook de planeet Jupiter te zien, die een stuk helderder is.

 • 1 april: halve maan onder Castor en Pollux

  1 april: halve maan onder Castor en Pollux

  Eerste Kwartier (12.21 uur). De halfverlichte maan staat rond 22.00 uur hoog aan de zuidwestelijke hemel; boven de maan zijn de sterren Castor en Pollux te zien, in het sterrenbeeld Tweelingen.

 • 3 april: Venus in sterrenhoop Plejaden (avond)

  3 april: Venus in sterrenhoop Plejaden (avond)

  De heldere planeet Venus staat in de open sterrenhoop de Plejaden (het Zevengesternte), in het sterrenbeeld Stier. Met een verrekijker zijn de zwakke sterren van de Plejaden zichtbaar. Kijk vanaf 22.00 uur, vrij hoog aan de westelijke hemel.

 • 4 april: maan boven Regulus (Leeuw) in avond

  4 april: maan boven Regulus (Leeuw) in avond

  Mooie samenstand van de wassende maan en de heldere ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, pal onder de maan. Rond 23.00 uur staan de twee hemellichamen zeer hoog in het zuiden.

 • 7 april: Spica onder maan

  7 april: Spica onder maan

  De vrijwel vol verlichte maan staat om 23.00 uur al vrij hoog boven de zuidoostelijke horizon. Op geruime afstand pal onder de maan is de heldere ster Spica zichtbaar, in het sterrenbeeld Maagd.

 • 8 april: Volle Maan, dicht bij aarde, dus helderder

  8 april: Volle Maan, dicht bij aarde, dus helderder

  Volle Maan (04.35 uur). Het is vannacht ‘supermaan’: de Volle Maan staat dichter bij de aarde dan gemiddeld, en is daardoor helderder dan normaal. ’s Avonds vanaf 22.00 uur zie je de maan aan de zuidoostelijke hemel, met rechts ervan de ster Spica.