Hemelverschijnselen

 • 8 juni: Mars op lijn met Castor en Pollux (Tweelingen)

  8 juni: Mars op lijn met Castor en Pollux (Tweelingen)

  De planeet Mars staat vandaag precies op één lijn met de sterren Castor en Pollux, de twee hoofdsterren van het Dierenriemsterrenbeeld Tweelingen. Kijk rond 23.30 uur, laag in het noordwesten.
 • 10 juni: Gedeeltelijke zonsverduistering (kijk met bril!)

  10 juni: Gedeeltelijke zonsverduistering (kijk met bril!)

  Nieuwe Maan (12.52 uur). Vandaag is vanuit geheel Europa een gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar (in Noord-Canada, Groenland en Rusland is de eclips ringvormig). Vanuit Amsterdam zie je de maan tussen 11.18 en 13.31 uur voor de bovenste helft van de zon langs schuiven (elders in Nederland kunnen de tijdstippen enkele minuten verschillen). Tijdens het maximum van de verduistering, om 12.22 uur, is 29 procent van de middellijn van de zon door de maan bedekt. Om het verschijnsel veilig te bekijken, is een zogeheten eclipsbril nodig.
 • 12 juni: Venus bij maansikkel (avond)

  12 juni: Venus bij maansikkel (avond)

  Tijdens de avondschemering, rond 22.30 uur, is aan de westnoordwestelijke hemel een mooie wijde samenstand zichtbaar van de smalle maansikkel en de heldere planeet Venus.
 • 13 juni: Maan rechtsboven Mars (avond)

  13 juni: Maan rechtsboven Mars (avond)

  Vanavond staat de maansikkel op kleine afstand rechtsboven de rode planeet Mars. Bekijk de nauwe samenstand tussen 23.00 en 23.30 uur, in het westnoordwesten.
 • 15 juni: Regulus (Leeuw) linksonder maan

  15 juni: Regulus (Leeuw) linksonder maan

  Tegen middernacht is het donker genoeg om linksonder de wassende maan, aan de westelijke hemel, de ster Regulus te zien, de blauwwitte hoofdster van het sterrenbeeld Leeuw.
 • 18 juni: Maan in Maagd (avond)

  18 juni: Maan in Maagd (avond)

  Eerste Kwartier (05.54 uur). Rond middernacht staat de half verlichte maan in het westelijk deel van het Dierenriemsterrenbeeld Maagd, vrij hoog in het zuidwesten.
 • 19 juni: Spica (Maagd) linksonder Maan

  19 juni: Spica (Maagd) linksonder Maan

  Wijde samenstand van de maan en de blauwwitte ster Spica, de hoofdster in het Dierenriemsterrenbeeld Maagd, op enige afstand linksonder de maan. Bekijk het duo rond middernacht in het zuidwesten.
 • 21 juni: Sterrenkundige zomer: kortste nacht

  21 juni: Sterrenkundige zomer: kortste nacht

  Begin van de sterrenkundige zomer (05.32 uur): de zon bereikt zijn noordelijkste positie aan de sterrenhemel. De nacht van 20 op 21 juni is de kortste nacht van het jaar.
 • 22 juni: Antares (Schorpioen) linksonder maan (avond)

  22 juni: Antares (Schorpioen) linksonder maan (avond)

  Rond middernacht zie je op vrij kleine afstand linksonder de maan, aan de zuidelijke hemel, de oranjerode ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen.
 • 23 juni: Mars omringt door de Krib

  23 juni: Mars omringt door de Krib

  Probeer tegen het eind van de avondschemering (rond 23.15 uur) laag in het westnoordwesten, Mars te vinden. Met een verrekijker is dan te zien dat de planeet wordt omringd door de zwakke sterretjes van de Krib (Praesepe), een open sterrenhoop in het sterrenbeeld Kreeft.