Hemelverschijnselen

 • 24 juli: Saturnus rechtsboven maan

  24 juli: Saturnus rechtsboven maan

  Als de afnemende maan tegen middernacht in het oostzuidoosten boven de horizon verschijnt, moet op zeer kleine afstand rechtsboven de maan de planeet Saturnus zichtbaar zijn. In de loop van de nacht neemt de onderlinge afstand tussen maan en planeet langzaam maar zeker toe; rond 04.00 uur (op 25 juli) staan de twee hemellichamen hoog in het zuidzuidoosten.
 • 28 juli: Meteorenzwerm Delta-Aquariden (ongunstig)

  28 juli: Meteorenzwerm Delta-Aquariden (ongunstig)

  Laatste Kwartier (04.51 uur). Tijdens de ochtendschemering, rond 05.00 uur, zie je de half verlichte maan hoog in het zuidoosten, in het sterrenbeeld Ram. Vannacht is ook het maximum van de meteorenzwerm de Delta-Aquariden. De ‘vallende sterren’ van deze zwerm lijken afkomstig te zijn uit het sterrenbeeld Waterman (Aquarius), laag aan de hemel. Dat is ongunstig. Zie ook: https://hemel.waarnemen.com/meteoorzwermen/delta-Aquariden_2024.html

 • 30 juli: Meteorenzwerm Alfa-Capricorniden (ongunstig)

  30 juli: Meteorenzwerm Alfa-Capricorniden (ongunstig)

  Tussen 04.00 en 04.30 uur is aan de oostelijke hemel een mooie groepering te zien van de afnemende maan en de planeten Mars (onder de maan) en Jupiter (linksonder Mars). Jupiter is aanzienlijk helderder dan Mars. De ster die vrijwel recht onder Mars staat (en ongeveer even helder is) is Aldebaran (Stier). Rechtsboven de maansikkel moet het Zevengesternte zichtbaar zijn. Vannacht is ook het maximum van de Alfa-Capricorniden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Steenbok (Capricornus) laag aan de hemel (ongunstig). Zie ook: https://hemel.waarnemen.com/meteoorzwermen/alfa-Capricorniden_2024.html

 • 31 juli: Jupiter en Mars onder maan

  31 juli: Jupiter en Mars onder maan

  De heldere planeet Jupiter staat vanmorgen op enige afstand rechtsonder de afnemende maan. Rechtsboven Jupiter is ook Mars te zien. Kijk vanaf 03.30 uur, vrij laag in het oostnoordoosten.
 • 4 augustus: Nieuwe Maan (geen maan)

  4 augustus: Nieuwe Maan (geen maan)

  Nieuwe Maan (13.13 uur).
 • 9 augustus: Spica (Maagd) links van maan

  9 augustus: Spica (Maagd) links van maan

  Tijdens de avondschemering, rond 22.00 uur, zie je de wassende maan heel laag aan de westzuidwestelijke hemel. Gebruik een verrekijker om op enige afstand links van de maan de ster Spica te zien, in het sterrenbeeld Maagd.
 • 10 augustus: Spica (Maagd) rechts van maan

  10 augustus: Spica (Maagd) rechts van maan

  Spica, de hoofdster in de Maagd, staat vanavond op vrij kleine afstand rechts van de maan. Kijk rond 22.00 uur in het westzuidwesten, en gebruik eventueel een verrekijker.
 • 12 augustus: Meteorenzwerm Perseïden (piek in nacht)

  12 augustus: Meteorenzwerm Perseïden (piek in nacht)

  Eerste Kwartier (17.18 uur). Vannacht is ook het maximum van de Perseïden, de bekendste meteorenzwerm van het jaar, met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Perseus. De meeste ‘vallende sterren’ zijn op dinsdagochtend om 04.00 uur te zien. De stofjes die je in de dampkring van de aarde ziet verdampen zijn afkomstig van komeet Swift-Tuttle. Zie ook: https://hemel.waarnemen.com/meteoorzwermen/Perseiden_2024.html

 • 13 augustus: Antares (Schorpioen) bij maan

  13 augustus: Antares (Schorpioen) bij maan

  De maan staat tijdens de avondschemering laag boven de horizon. Op vrij kleine afstand van de maan moet de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen zichtbaar zijn. Probeer de ster tussen 22.30 en 23.00 uur te vinden; zorg wel voor een vrij zicht op het zuidwesten.
 • 14 augustus: Mars en Jupiter dichtbij elkaar

  14 augustus: Mars en Jupiter dichtbij elkaar

  ’s Morgens vroeg is een zeer nauwe samenstand zichtbaar van de planeten Mars (boven) en Jupiter (onder). Rond 04.30 uur zie je de twee planeten hoog aan de oostelijke hemel, in het sterrenbeeld Stier; daarna begint het snel te schemeren. ’s Avonds tussen 22.30 en 23.00 uur kun je laag in het zuidzuidwesten op zoek gaan naar de ster Antares in de Schorpioen, op geruime afstand rechts van de maan.