Hemelverschijnselen

 • 25 oktober: Mercurius laag in oosten (ochtend)

  25 oktober: Mercurius laag in oosten (ochtend)

  Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten westen van de zon. Ongeveer een uur voor zonsopkomst, rond 07.15 uur, zie de kleine planeet als een heldere ‘ster’ in het sterrenbeeld Maagd, vrij laag boven de oostelijke horizon.
 • 27 oktober: Castor en Pollux (Tweelingen) boven maan (nacht)

  27 oktober: Castor en Pollux (Tweelingen) boven maan (nacht)

  Rond middernacht staat de half verlichte maan laag in het oostnoordoosten. Pal boven de maan zie je de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen.
 • 28 oktober: Castor en Pollux rechtsboven halve maan (ochtend)

  28 oktober: Castor en Pollux rechtsboven halve maan (ochtend)

  Laatste Kwartier (22.05 uur). ’s Morgens rond 07.00 uur zie je de maan heel hoog in het zuiden; rechtsboven de maan zijn Castor en Pollux in de Tweelingen zichtbaar.
 • 29 oktober: Venus als heldere 'avondster' in zuidwesten

  29 oktober: Venus als heldere 'avondster' in zuidwesten

  Venus bereikt vandaag de grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. De planeet is tijdens de avondschemering zichtbaar als een heldere ‘ster’, laag in het zuidwesten.
 • 31 oktober: Wintertijd: klok een uur terug

  31 oktober: Wintertijd: klok een uur terug

  Invoering van de wintertijd. Om 03.00 uur Midden-Europese Zomertijd (MEZT) wordt de klok één uur teruggezet, naar 02.00 uur Midden-Europese Tijd (MET).
 • 3 november: Mercurius onder maan (ochtend)

  3 november: Mercurius onder maan (ochtend)

  Tussen 06.30 en 07.00 uur, wanneer het al aardig aan het schemeren is, kun je laag in het oostzuidoosten op zoek naar de zeer smalle maansikkel. Op enige afstand onder de maan moet de planeet Mercurius zichtbaar zijn, met rechts daarvan de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd. Gebruik wel een verrekijker, en zorg voor een volledig vrij zicht.
 • 4 november: Nieuwe Maan

  4 november: Nieuwe Maan

  Nieuwe Maan (22.14 uur).
 • 6 november: Meteorenzwerm Tauriden

  6 november: Meteorenzwerm Tauriden

  Maximum van de Tauriden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Stier. De ‘vallende sterren’ die je ziet zijn stofdeeltjes, afkomstig van komeet Encke, die hoog in de atmosfeer de luchtmoleculen tot gloeien brengen.
 • 8 november: Venus rechtsonder maan (zonsondergang)

  8 november: Venus rechtsonder maan (zonsondergang)

  Ongeveer een uur na zonsondergang, rond 18.00 uur, zie je laag in het zuidwesten een wijde samenstand van de maan en de heldere planeet Venus, op geruime afstand rechtsonder de maan.
 • 10 november: Saturnus rechtsboven maan (avond)

  10 november: Saturnus rechtsboven maan (avond)

  De planeet Saturnus staat vanavond op enige afstand rechtsboven de maan. Bekijk de vrij wijde samenstand rond 19.00 uur, in het zuidzuidwesten.