Hemelverschijnselen

 • 8 november: Laatste Kwartier

  8 november: Laatste Kwartier

  Laatste Kwartier (14.46 uur). ’s Morgens rond 06.30 uur staat de halfverlichte maan zeer hoog aan de zuidelijke hemel.

 • 9 november: maan en Regulus (Leeuw) op een lijn

  9 november: maan en Regulus (Leeuw) op een lijn

  ’s Morgens vroeg, rond 06.00 uur, is hoog in het zuidzuidoosten een wijde samenstand zichtbaar van de maan en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw.

 • 10 november: Mercurius in westen (ochend)

  10 november: Mercurius in westen (ochend)

  Tussen 06.30 en 07.00 uur, als het al aan het schemeren is, kun je laag in het oostzuidoosten op zoek gaan naar de planeet Mercurius, die vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten westen van de zon bereikt. Verwar Mercurius niet met Venus, die hoger aan de hemel staat en veel helderder is. Rechts van Mercurius is misschien ook de ster Spica in de Maagd net zichtbaar.

 • 12 november: Venus linksonder maan (ochtend)

  12 november: Venus linksonder maan (ochtend)

  Fraaie wijde samenstand van de maansikkel en de heldere planeet Venus, op geruime afstand linksonder de maan. Kijk vanaf 06.00 uur, in het oostzuidoosten.

 • 13 november: Venus rechtsboven, Mercurius linksonder maan

  13 november: Venus rechtsboven, Mercurius linksonder maan

  Tijdens de ochtendschemering, tussen 06.30 en 07.00 uur, is laag in het oostzuidoosten een mooie groepering zichtbaar van de smalle maansikkel en de planeten Venus (op kleine afstand rechtsboven de maan) en Mercurius (op iets grotere afstand linksonder de maan).

 • 15 november: Nieuwe Maan

  15 november: Nieuwe Maan

  Nieuwe Maan (06.07 uur).

 • 17 november: meteorenzwerm Leoniden (maan stoort niet)

  17 november: meteorenzwerm Leoniden (maan stoort niet)

  Maximum van de meteorenzwerm de Leoniden. De ‘vallende sterren’ worden veroorzaakt door stofjes van komeet Tempel-Tuttle die in de aardse dampkring verdampen en de luchtmoleculen tot gloeien brengen. Er is geen storend maanlicht, dus vanaf een donkere waarnemingsplek zijn ook de zwakkere meteoren van de zwerm zichtbaar.

 • 19 november: Jupiter rechtsonder, Saturnus linksboven maan

  19 november: Jupiter rechtsonder, Saturnus linksboven maan

  Aan het begin van de avond, rond 18.30 uur, is laag aan de zuidzuidwestelijke hemel een fraaie groepering te zien van de wassende maan en de reuzenplaneten Jupiter en Saturnus. Jupiter (rechtsonder) is aanzienlijk helderder dan Saturnus (linksboven).

 • 22 november: ster Fomalhaut linksonder halve maan

  22 november: ster Fomalhaut linksonder halve maan

  Eerste Kwartier (05.45 uur). ’s Avonds rond 19.15 uur staat de halfverlichte maan precies in het zuiden. De heldere ster die zich op grote afstand linksonder de maan bevindt, is Fomalhaut in het sterrenbeeld Zuidervis.

 • 25 november: Mars pal boven maan (avond)

  25 november: Mars pal boven maan (avond)

  Aan het begin van de avond, om 19.00 uur, is vrij hoog boven de zuidoostelijke horizon een mooie wijde samenstand zichtbaar van de maan en de rode planeet Mars. Tegen 21.30 uur bereikt het tweetal de hoogste positie aan de hemel, in het zuiden, en staat Mars pal boven de maan.