Hemelverschijnselen

 • 17 mei: Mercurius laag in het noordwesten (avond)

  17 mei: Mercurius laag in het noordwesten (avond)

  De kleine planeet Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. Tijdens de avondschemering kun je laag in het noordwesten naar de planeet op zoek. Verwar Mercurius niet met Venus; die staat weliswaar nog lager aan de hemel, maar is aanzienlijk helderder.
 • 19 mei: Regulus (Leeuw) onder maan (avond)

  19 mei: Regulus (Leeuw) onder maan (avond)

  Eerste Kwartier (21.12 uur). Vlak onder de half verlichte maan zie je de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. Kijk rond 23.30 uur, hoog in het westzuidwesten.
 • 23 mei: Spica (Maagd) rechtsonder maan (avond)

  23 mei: Spica (Maagd) rechtsonder maan (avond)

  Rechtsonder de maan is Spica te zien, de hoofdster van het sterrenbeeld Maagd. Tegen middernacht staan de twee hemellichamen vrij hoog aan de zuidelijke hemel.
 • 26 mei: Maansverduistering (niet in Europa)

  26 mei: Maansverduistering (niet in Europa)

  Volle Maan (13.13 uur). Tegen middernacht staat de maan in het zuidzuidoosten. Op kleine afstand rechtsonder de maan is de ster Antares te zien, in het sterrenbeeld Schorpioen. Eerder op de dag is vanuit Noord- en Zuid-Amerika en Australië een totale maansverduistering zichtbaar, maar van dat verschijnsel is in Europa helaas niets te zien.
 • 28 mei: Venus en Mercurius dichtbij elkaar (avond)

  28 mei: Venus en Mercurius dichtbij elkaar (avond)

  Al een paar dagen zijn de binnenplaneten Venus en Mercurius tijdens de avondschemering zichtbaar in het noordwesten. Vanavond staan ze extreem dicht bij elkaar aan de hemel. Kijk rond 22.30 uur; zorg voor een volledig vrij uitzicht en gebruik eventueel een verrekijker om Mercurius te zien, op kleine afstand links van Venus (die veel helderder is).
 • 29 mei: Mercurius rechtsonder Venus (avond)

  29 mei: Mercurius rechtsonder Venus (avond)

  Een nieuwe kans om Mercurius te vinden: vanavond staat hij op kleine afstand vrijwel recht onder de heldere planeet Venus. Kijk rond 22.30 uur, laag in het noordwesten.
 • 31 mei: Saturnus boven maan (ochtend)

  31 mei: Saturnus boven maan (ochtend)

  Aan het begin van de ochtendschemering, tussen 03.30 en 04.00 uur, zie je aan de zuidoostelijke hemel een mooie samenstand van de afnemende maan en de planeet Saturnus, op enige afstand boven de maan.
 • 1 juni: Jupiter linksboven maan (ochtend)

  1 juni: Jupiter linksboven maan (ochtend)

  Rond 04.00 uur, wanneer de schemering al is begonnen, zie je laag in het zuidoosten de afnemende maan, met linksboven daarvan de reuzenplaneet Jupiter.
 • 2 juni: Halve maan in Waterman (ochtend)

  2 juni: Halve maan in Waterman (ochtend)

  Laatste Kwartier (09.24 uur). De half verlichte maan staat ’s morgens vroeg, rond 04.00 uur, laag in het zuidoosten, in het sterrenbeeld Waterman. Op vrij grote afstand rechtsboven de maan zie je de planeet Jupiter; nog verder naar rechts moet ook Saturnus zichtbaar zijn.
 • 6 juni: Jupiter en Saturnus in zuidoosten (ochtend)

  6 juni: Jupiter en Saturnus in zuidoosten (ochtend)

  Dezer dagen zie je de twee reuzenplaneten Jupiter en Saturnus aan het eind van de nacht (rond 03.00 uur) boven de zuidoostelijke horizon. Jupiter (links) is aanzienlijk helderder dan Saturnus (rechts).