Hemelverschijnselen

 • 9 augustus: Mars linksboven maan

  9 augustus: Mars linksboven maan

  Wie vroeg op is, ziet rond 04.30 uur hoog aan de zuidzuidoostelijke hemel een mooie samenstand van de maan en de planeet Mars, linksboven de maan.

 • 10 augustus: Mars en maan (herkansing)

  10 augustus: Mars en maan (herkansing)

  Aan het begin van de ochtendschemering, tussen 04.30 en 04.45 uur, is hoog in het zuidzuidoosten een wijde samenstand zichtbaar van de afnemende maan en de planeet Mars.

 • 11 augustus: Laatste Kwartier (halve maan)

  11 augustus: Laatste Kwartier (halve maan)

  Laatste Kwartier (18.45 uur). ’s Morgens vroeg, rond 05.00 uur, zie je de halfverlichte maan hoog aan de zuidoostelijke hemel.

 • 12 augustus: Perseïden-meteorenzwerm

  12 augustus: Perseïden-meteorenzwerm

  Maximum van de Perseïden, de bekendste meteorenzwerm. De kosmische stofjes die je in de dampkring ziet verbranden als ‘vallende sterren’ zijn afkomstig van komeet Swift-Tuttle. De meeste meteoren zijn in de tweede helft van de nacht te zien.

 • 13 augustus: heldere Venus in oosten (ochtend)

  13 augustus: heldere Venus in oosten (ochtend)

  Venus, de buurplaneet van de aarde, bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten westen van de zon en is een zeer opvallende verschijning aan de oostelijke ochtendhemel, in het westelijk deel van het sterrenbeeld Tweelingen. De planeet is zo helder dat hij ook tijdens de ochtendschemering nog goed zichtbaar is.

 • 15 augustus: maan en Venus op een lijn

  15 augustus: maan en Venus op een lijn

  ’s Morgens vroeg is een mooie, wijde samenstand zichtbaar van de afnemende maan en de heldere planeet Venus. Om 05.30 uur, als het al flink schemert, staat het duo hoog in het oosten.

 • 16 augustus: Venus rechts van maan

  16 augustus: Venus rechts van maan

  Venus staat vanmorgen op vrij grote afstand rechts van de afnemende maansikkel. Links van de maan zijn de sterren Castor en Pollux zichtbaar, in het sterrenbeeld Tweelingen. Kijk rond 04.30 uur, wanneer het nog goed donker is, in het oostnoordoosten.

 • 17 augustus: maansikkeltje

  17 augustus: maansikkeltje

  Tussen 05.00 en 05.30 uur zie je de smalle maansikkel laag aan de oostnoordoostelijke hemel.

 • 19 augustus: Nieuwe Maan

  19 augustus: Nieuwe Maan

  Nieuwe Maan (04.42 uur).

 • 22 augustus: groeiende maansikkel

  22 augustus: groeiende maansikkel

  Tijdens de avondschemering, rond 21.30 uur, is de maansikkel zichtbaar, laag aan de westzuidwestelijke hemel. Linksonder de maan staat de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, maar die is alleen met een verrekijker te zien.