Hemelverschijnselen

 • 5 maart: Regulus (Leeuw) onder maan

  5 maart: Regulus (Leeuw) onder maan

  Wijde samenstand van de maan en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, op enige afstand onder de maan. Kijk rond 20.30 uur in het oostzuidoosten.
 • 6 maart: Regulus (Leeuw) rechtsboven maan

  6 maart: Regulus (Leeuw) rechtsboven maan

  Vanavond zie je de ster Regulus, de hoofdster van de Leeuw, op geruime afstand rechtsboven de maan. Rond 20.30 uur staat het duo vrij hoog aan de oostzuidoostelijke hemel.
 • 7 maart: Volle Maan

  7 maart: Volle Maan

  Volle Maan (13.40 uur). Een uur na zonsondergang, dus rond 19.30 uur, staat de maan laag in het oosten; rond 01.30 uur (8 maart) bereikt hij zijn hoogste stand in het zuiden.
 • 9 maart: Spica (Maagd) linksonder maan

  9 maart: Spica (Maagd) linksonder maan

  Vrij wijde samenstand van de maan en de ster Spica, de hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Maagd, op geruime afstand linksonder de maan. Tegen middernacht zie je de twee hemellichamen boven de zuidoostelijke horizon.
 • 10 maart: Spica (Maagd) rechtsboven maan

  10 maart: Spica (Maagd) rechtsboven maan

  De ster die je tegen middernacht op enige afstand rechtsboven de maan ziet, vrij laag in het zuidoosten, is Spica, de helderste ster van het Dierenriemsterrenbeeld Maagd.
 • 11 maart: Mars tussen de horens van de Stier

  11 maart: Mars tussen de horens van de Stier

  De rode planeet Mars staat vanavond exact tussen de sterren Elnath en Zèta Tauri, de twee horens van de Stier. Kijk rond 20.30 uur, heel hoog in het zuidwesten.
 • 14 maart: Antares (Schorpioen) rechts van maan

  14 maart: Antares (Schorpioen) rechts van maan

  Om 05.30 uur, als het begint te schemeren, zie je vrij laag in het zuiden de afnemende maan met direct rechts daarvan de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen.
 • 15 maart: Laatste Kwartier (halve maan)

  15 maart: Laatste Kwartier (halve maan)

  Laatste Kwartier (03.08 uur). Aan het eind van de nacht, rond 05.30 uur, staat de half verlichte maan laag boven de zuidzuidoostelijke horizon.
 • 17 maart: Jupiter laag in westen

  17 maart: Jupiter laag in westen

  Een uur na zonsondergang, als het nog flink schemert, kun je laag in het westen de planeet Jupiter nog net zien. Verwar Jupiter niet met Venus, die veel helderder is en hoger aan de hemel staat.
 • 20 maart: Begin van de lente (dag en nacht even lang)

  20 maart: Begin van de lente (dag en nacht even lang)

  Begin van de astronomische lente: om 22.24 uur beweegt de zon van zuid naar noord over de evenaar. Rond deze datum duren dag en nacht overal op aarde even lang.