Hemelverschijnselen

 • 10 mei: ster Elnath (Stier) boven Venus

  10 mei: ster Elnath (Stier) boven Venus

  De heldere planeet Venus is rond 23.00 uur een opvallende verschijning in het noordwesten. Op kleine afstand boven Venus zie je de ster Elnath, een van de horens van het sterrenbeeld Stier. De planeet en de ster staan enkele dagen achtereen dicht bij elkaar aan de hemel.

 • 12 mei: Maan, Jupiter, Saturnus

  12 mei: Maan, Jupiter, Saturnus

  ’s Morgens vroeg is in het zuidzuidoosten een mooie groepering te zien van de afnemende maan en de reuzenplaneten Jupiter en Saturnus. Jupiter staat ongeveer halverwege de maan en Saturnus, en is de helderste van de twee planeten. Bekijk het trio rond 04.00 uur.

 • 13 mei: Maan linksonder Jupiter en Saturnus

  13 mei: Maan linksonder Jupiter en Saturnus

  Ook vanmorgen staan de maan, Jupiter en Saturnus vrij dicht bij elkaar aan de zuidoostelijke hemel. De maan bevindt zich nu linksonder de twee planeten.

 • 14 mei: Saturnus en Jupiter rechts van maan, Mars links

  14 mei: Saturnus en Jupiter rechts van maan, Mars links

  Laatste Kwartier (16.03 uur). ’s Morgens rond 04.30 uur zie je de halfverlichte maan laag in het zuidoosten. Op grote afstand rechts van de maan zijn Saturnus en Jupiter zichtbaar; links van de maan staat de planeet Mars.

 • 15 mei: maan met Mars (ochtend)

  15 mei: maan met Mars (ochtend)

  ’s Morgens vroeg, als het al begint te schemeren, zie je laag in het zuidoosten een mooie samenstand van de afnemende maan en de oranjerode planeet Mars, vrijwel recht boven de maan. Kijk rond 04.30 uur.

 • 21 mei: Mercurius onder Venus (avond)

  21 mei: Mercurius onder Venus (avond)

  Een uitgelezen gelegenheid om de kleine planeet Mercurius te vinden: vanavond staat hij aan de hemel op kleine afstand pal onder Venus, die veel helderder is. Kijk tijdens het einde van de avondschemering, vanaf 22.30 uur, laag aan de noordwestelijke hemel.

 • 22 mei: Mercurius links van Venus (avond)

  22 mei: Mercurius links van Venus (avond)

  Nieuwe Maan (19.39 uur). Rond 22.30 uur kun je opnieuw proberen om Mercurius te zien, laag in het noordwesten: dit keer op kleine afstand pal links van de heldere ‘avondster’.

 • 24 mei: maan, Mercurius, Venus

  24 mei: maan, Mercurius, Venus

  Groepering van de smalle maansikkel en de planeten Venus en Mercurius. De maan en Venus zijn rond 22.30 uur gemakkelijk zichtbaar, laag in het noordwesten; Mercurius is een flink stuk zwakker en bevindt zich ongeveer halverwege de maan en Venus.

 • 26 mei: Tweelingen boven maan

  26 mei: Tweelingen boven maan

  Rechtsboven de maan zie je Castor en Pollux, de twee heldere hoofdsterren van het sterrenbeeld Tweelingen. Kijk rond 23.30 uur in het westnoordwesten.

 • 28 mei: Leeuw links van maan

  28 mei: Leeuw links van maan

  Tegen middernacht zie je boven de westelijke horizon een wijde samenstand van de maan en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, links van de maan.