Hemelverschijnselen

 • 9 november: Aldebaran (Stier) linksonder maan

  9 november: Aldebaran (Stier) linksonder maan

  Wijde samenstand van de maan en de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier, op ruime afstand linksonder de maan. Nog verder naar links staat de eveneens oranjerood gekleurde planeet Mars. Kijk rond 23.00 uur aan de zuidoostelijke hemel.
 • 11 november: Maan en Mars omringd door Winterzeshoek

  11 november: Maan en Mars omringd door Winterzeshoek

  De maan en de planeet Mars (op vrij kleine afstand rechts van de maan) worden vannacht omringd door de sterren van de Winterzeshoek: Capella in de Voerman, Castor en Pollux (Tweelingen), Procyon (Kleine Hond), Sirius (Grote Hond), Rigel (Orion) en Aldebaran (Stier). Pas rond 03.00 uur (op 12 november) bereiken ze hun hoogste positie boven de zuidelijke horizon.
 • 13 november: Mars tussen horens Stier

  13 november: Mars tussen horens Stier

  Nauwe samenstand van de afnemende maan en de ster Pollux in de Tweelingen. Op grote afstand rechtsboven de maan zie je de planeet Mars, die vanavond vrijwel exact halverwege de horens van het sterrenbeeld Stier staat (de sterren Elnath en Zèta Tauri). Kijk rond 23.00 uur aan de oostelijke hemel.
 • 16 november: Regulus (Leeuw) linksonder maan

  16 november: Regulus (Leeuw) linksonder maan

  Laatste Kwartier (14.27 uur). Aan het begin van de ochtendschemering, rond 06.30 uur, zie je de half verlichte maan hoog in het zuiden. Op grote afstand linksonder de maan staat de ster Regulus in de Leeuw.
 • 17 november: Regulus (Leeuw) rechtsonder maan

  17 november: Regulus (Leeuw) rechtsonder maan

  Samenstand van de maan en de ster Regulus, op vrij kleine afstand rechtsonder de maan. Kijk rond 06.00 uur, hoog in het zuidzuidoosten. Vannacht is ook het maximum van de meteorenzwerm de Leoniden. De ‘vallende sterren’ lijken afkomstig uit het sterrenbeeld Leeuw. Vooral in de tweede helft van de nacht zijn er veel te zien.
 • 21 november: Spica rechtsonder maansikkel

  21 november: Spica rechtsonder maansikkel

  ’s Morgens tussen 06.00 en 06.30 uur zie je laag in het zuidoosten de smalle maansikkel, met rechtsonder daarvan de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.
 • 23 november: Nieuwe Maan

  23 november: Nieuwe Maan

  Nieuwe Maan (23.57 uur).
 • 29 november: Saturnus rechts van maan

  29 november: Saturnus rechts van maan

  Samenstand van de maan en de planeet Saturnus, op vrij grote afstand rechts van de maan. Bekijk het duo rond 19.00 uur, in het zuidzuidwesten.
 • 30 november: Eerste Kwartier: halve maan zichtbaar in begin van de nacht (avond)

  30 november: Eerste Kwartier: halve maan zichtbaar in begin van de nacht (avond)

  Eerste Kwartier (15.36 uur). Rond 19.00 uur staat de half verlichte maan vrij hoog in het zuiden; de heldere ster op grote afstand onder de maan is Fomalhaut in de Zuidervis.
 • 1 december: Jupiter linksboven maan

  1 december: Jupiter linksboven maan

  De heldere reuzenplaneet Jupiter staat vanavond op vrij kleine afstand linksboven de maan. Bekijk de fraaie samenstand ron 20.00 uur, vrij hoog aan de zuidelijke hemel.