Hemelverschijnselen

  • 4 augustus: Nieuwe Maan (geen maan)

    4 augustus: Nieuwe Maan (geen maan)

    Nieuwe Maan (13.13 uur).
  • 9 augustus: Spica (Maagd) links van maan

    9 augustus: Spica (Maagd) links van maan

    Tijdens de avondschemering, rond 22.00 uur, zie je de wassende maan heel laag aan de westzuidwestelijke hemel. Gebruik een verrekijker om op enige afstand links van de maan de ster Spica te zien, in het sterrenbeeld Maagd.
  • 10 augustus: Spica (Maagd) rechts van maan

    10 augustus: Spica (Maagd) rechts van maan

    Spica, de hoofdster in de Maagd, staat vanavond op vrij kleine afstand rechts van de maan. Kijk rond 22.00 uur in het westzuidwesten, en gebruik eventueel een verrekijker.
  • 12 augustus: Meteorenzwerm Perseïden (piek in nacht)

    12 augustus: Meteorenzwerm Perseïden (piek in nacht)

    Eerste Kwartier (17.18 uur). Vannacht is ook het maximum van de Perseïden, de bekendste meteorenzwerm van het jaar, met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Perseus. De meeste ‘vallende sterren’ zijn op dinsdagochtend om 04.00 uur te zien. De stofjes die je in de dampkring van de aarde ziet verdampen zijn afkomstig van komeet Swift-Tuttle. Zie ook: https://hemel.waarnemen.com/meteoorzwermen/Perseiden_2024.html

  • 13 augustus: Antares (Schorpioen) bij maan

    13 augustus: Antares (Schorpioen) bij maan

    De maan staat tijdens de avondschemering laag boven de horizon. Op vrij kleine afstand van de maan moet de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen zichtbaar zijn. Probeer de ster tussen 22.30 en 23.00 uur te vinden; zorg wel voor een vrij zicht op het zuidwesten.
  • 14 augustus: Mars en Jupiter dichtbij elkaar

    14 augustus: Mars en Jupiter dichtbij elkaar

    ’s Morgens vroeg is een zeer nauwe samenstand zichtbaar van de planeten Mars (boven) en Jupiter (onder). Rond 04.30 uur zie je de twee planeten hoog aan de oostelijke hemel, in het sterrenbeeld Stier; daarna begint het snel te schemeren. ’s Avonds tussen 22.30 en 23.00 uur kun je laag in het zuidzuidwesten op zoek gaan naar de ster Antares in de Schorpioen, op geruime afstand rechts van de maan.
  • 15 augustus: Mars linksboven Jupiter

    15 augustus: Mars linksboven Jupiter

    Ook vanmorgen staan Mars en Jupiter nog heel dicht bij elkaar aan de hemel; Mars staat nu linksboven Jupiter. Kijk tussen 02.00 uur (laag in het oostnoordoosten) en 05.00 uur (hoog in het oosten), wanneer de schemering is begonnen.
  • 19 augustus: Saturnus links van Volle Maan

    19 augustus: Saturnus links van Volle Maan

    Volle Maan (20.25 uur). Om 23.00 uur staat de maan in het zuidoosten, in de Waterman. De heldere ‘ster’ die je op grote afstand links van de maan ziet, is Saturnus.
  • 20 augustus: Saturnus links van maan

    20 augustus: Saturnus links van maan

    ’s Avonds vanaf ca. 22.30 uur is in het oostzuidoosten een mooie nauwe samenstand zichtbaar van de maan en de planeet Saturnus, op kleine afstand links van de maan. In de loop van de nacht wordt de schijnbare afstand tussen de maan en de planeet steeds kleiner; in de vroege ochtend van 21 augustus schuift de maan zelfs voor Saturnus langs (zie 21 augustus).
  • 21 augustus: Maan schuift voor Saturnus (verrekijker)

    21 augustus: Maan schuift voor Saturnus (verrekijker)

    Tussen 05.31 en 06.25 uur wordt de planeet Saturnus bedekt door de maan (deze tijdstippen gelden strikt genomen voor Utrecht; elders in Nederland kunnen er verschillen van hooguit een paar minuten optreden). Dit zeldzame verschijnsel speelt zich grotendeels af tijdens de ochtendschemering, aan de zuidwestelijke hemel. Ook kort vóór en kort na de bedekking is Saturnus niet met het blote oog te zien, vanwege het felle maanlicht. Gebruik dus een goede verrekijker om de planeet aan de (verlichte) bovenrand van de maan te zien verdwijnen, en om hem een klein uur later aan de (donkere) rechteronderrand weer tevoorschijn te zien komen.