Hemelverschijnselen

 • 21 oktober: Regulus (Leeuw) boven maan

  21 oktober: Regulus (Leeuw) boven maan

  Vanmorgen staat Regulus in de Leeuw op flinke afstand rechtsboven de maan. Rond 06.30 uur zie je de twee hemellichamen vrij hoog in het oostzuidoosten.
 • 22 oktober: Meteorenzwerm Orioniden (gunstige omstandigheden)

  22 oktober: Meteorenzwerm Orioniden (gunstige omstandigheden)

  Maximum van de meteorenzwerm de Orioniden. De ‘vallende sterren’ in deze zwerm lijken afkomstig te zijn uit de richting van het sterrenbeeld Orion. De lichtsporen worden veroorzaakt door stofjes van de beroemde komeet Halley die met hoge snelheid de dampkring van de aarde binnendringen en daar luchtmoleculen tot gloeien brengen. De waarnemingsomstandigheden zijn gunstig: er is het grootste deel van de nacht geen storend maanlicht. Op zaterdagochtend 22 oktober om 6.00 uur zijn je kansen, volgens hemelwaarnemen.com, het grootst. Dan zou je mogelijk twaalf meteoren per uur kunnen zien als je naar het zuiden kijkt.

 • 25 oktober: Hap uit zon rond 12.00 uur

  25 oktober: Hap uit zon rond 12.00 uur

  Nieuwe Maan (12.48 uur). Tussen 11.07 en 13.02 uur (tijdstippen gelden voor Amsterdam) is een gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar. Tijdens het maximum van de eclips, om 12.04 uur, is één derde van de middellijn van de zon (aan de linker bovenzijde) afgedekt door de maan. De verduistering is nergens op aarde totaal. Zie ook het hoofdstuk ‘Uitgelicht’ op pag. 6. Let op: voor het veilig waarnemen van het verschijnsel is een speciale eclipsbril nodig.
 • 30 oktober: Wintertijd: klok achteruit

  30 oktober: Wintertijd: klok achteruit

  Invoering van de wintertijd: de klok wordt één uur achteruit gezet, van 03.00 uur Midden-Europese Zomertijd (MEZT) naar 02.00 uur Midden-Europese Tijd (MET).
 • 1 november: Saturnus linksboven maan

  1 november: Saturnus linksboven maan

  Eerste Kwartier (07.37 uur). Rond 19.00 uur staat de half verlichte maan vrij laag aan de zuidelijke hemel, in het sterrenbeeld Steenbok. De opvallende ‘ster’ linksboven de maan is de planeet Saturnus.
 • 2 november: Saturnus rechts van maan

  2 november: Saturnus rechts van maan

  Wijde samenstand van de maan en de planeet Saturnus, op grote afstand rechts van de maan. Kijk rond 19.30 uur in het zuiden. De ster die halverwege de maan en Saturnus staat, is Deneb Algiedi, de hoofdster van het sterrenbeeld Steenbok.
 • 3 november: Jupiter linksboven maan, Saturnus rechts

  3 november: Jupiter linksboven maan, Saturnus rechts

  De wassende maan wordt vanavond geflankeerd door twee reuzenplaneten: Jupiter staat linksboven de maan; Saturnus op nog grotere afstand rechts ervan. Bekijk de wijde groepering rond 20.30 uur aan de zuidelijke hemel.
 • 4 november: Jupiter pal boven maan

  4 november: Jupiter pal boven maan

  Vanavond is een mooie, nauwe samenstand zichtbaar van de maan en de planeet Jupiter, op kleine afstand pal boven de maan. Rond 21.45 uur staan de twee hemellichamen vrij hoog boven de zuidelijke horizon.
 • 5 november: Jupiter rechts van maan in Vissen

  5 november: Jupiter rechts van maan in Vissen

  Jupiter staat vanavond op grote afstand rechts van de maan, in het sterrenbeeld Vissen. Om 22.00 uur zie je het duo vrij hoog in het zuiden.
 • 6 november: Meteorenzwerm Tauriden (maan stoort)

  6 november: Meteorenzwerm Tauriden (maan stoort)

  Maximum van de Tauriden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Stier. Er is helaas veel storend maanlicht, waardoor de zwakkere exemplaren niet zichtbaar zijn. De stofjes die je ziet verbranden in de aardatmosfeer zijn afkomstig van komeet Encke. Wil je toch een glimp proberen op te vangen, check dan hemel.waarnemen.com voor details.