Hemelverschijnselen

 • 10 december: ster Aldebaran (sterrenbeeld Stier) linksonder maan.

  Wijde samenstand van de wassende maan en de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Aldebaran staat op geruime afstand linksonder de maan. Bekijk de twee hemellichamen rond 18.30 uur aan de oostelijke hemel.

 • 12 december: Volle Maan

  Volle Maan (06.12 uur). 's Morgens vroeg is een zeer nauwe samenstand zichtbaar van de planeet Mars en de ster Zubenelgenubi in het Dierenriemsterrenbeeld Weegschaal. De ster staat pal onder de planeet, en is iets zwakker. 's Avonds laat zie je de Volle Maan vrijwel in het midden van de Winterzeshoek staan. Die wordt gevormd door de sterren Capella in de Voerman, Castor en Pollux in de Tweelingen, Procyon in de Kleine Hond, Sirius in de Grote Hond, Rigel in Orion en Aldebaran in de Stier.

 • 13 december: maximum Geminiden (veel storend maanlicht)

  Maximum van de meteorenzwerm de Geminiden. De waarnemingsomstandigheden zijn helaas niet gunstig: het is net Volle Maan geweest, dus er is veel storend maanlicht. De meteoren worden veroorzaakt door ruimtestofjes die afkomstig zijn van de planetoide Phaethon.

 • 14 december: Caster en Pollux (Tweelingen) hoog aan de hemel

  De maan staat om 22.30 uur hoog in het oosten. Nog hoger aan de hemel zie je de sterren Castor en Pollux in het Dierenriemsterrenbeeld Tweelingen.

 • 16 december: Regulus (sterrenbeeld Leeuw) onder maan

  Vrij wijde samenstand van de afnemende maan en de heldere ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. Regulus staat pal onder de maan. Kijk rond middernacht in het oosten.

 • 19 december: Laatste Kwartier

  Laatste Kwartier (05.57 uur). Aan het begin van de ochtendschemering, rond 07.00 uur, staat de halfverlichte maan hoog aan de zuidelijke hemel.

 • 22 december: maximum van meteorenzwerm Ursiden

  Begin van de sterrenkundige winter (05.19 uur): de zon bereikt zijn zuidelijkste positie aan de sterrenhemel. De nacht van 21 op 22 december is de langste nacht van het jaar. In de nacht van 22 op 23 december is het maximum van de meteorenzwerm de Ursiden.

 • 23 december: Mars rechts van maan in de ochtend

  Prachtige samenstand van de maansikkel en de planeet Mars, laag in het zuidoosten. Kijk rond 07.00 uur. Mars staat op kleine afstand rechts van de maan.

 • 26 december: zonsverduistering Indische Oceaan

  Nieuwe Maan (06.13 uur). Vanuit een smalle strook die over Zuid-India, Sri Lanka, de Indische Oceaan en Indonesie loopt is vandaag een ringvormige zonsverduistering waarneembaar: de maan schuift wel voor de zon langs, maar is net te klein om het heldere zonsoppervlak volledig te bedekken. Vanuit Europa is van het verschijnsel helaas niets te zien.

 • 28 december: maan en Venus dicht bij elkaar

  Tijdens de avondschemering is laag aan de zuidwestelijke hemel een mooie samenstand zichtbaar van de smalle maansikkel en de heldere planeet Venus, linksboven de maan. Bekijk het tweetal vanaf 17.30 uur.