Hemelverschijnselen

 • 25 april: Venus boven maansikkel

  25 april: Venus boven maansikkel

  Vanaf ca. 22.30 uur zie je laag in het westnoordwesten een samenstand van de smalle maansikkel en de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier (links van de maan). Een flink stuk hoger aan de hemel schittert de heldere planeet Venus.

 • 26 april: Venus en maan op een lijn (avond)

  26 april: Venus en maan op een lijn (avond)

  Wijde samenstand van de maansikkel en de planeet Venus, aan de avondhemel. Bekijk het tweetal vanaf 22.00 uur, in het westnoordwesten.

 • 29 april: Castor en Pollux boven halve maan

  29 april: Castor en Pollux boven halve maan

  Rechts van de bijna halfverlichte maan zie je de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen. Kijk rond 23.00 uur, hoog boven de westelijke horizon.

 • 30 april: Eerste Kwartier

  30 april: Eerste Kwartier

  Eerste Kwartier (22.38 uur).

 • 1 mei: ster Regulus (Leeuw) linksonder maan

  1 mei: ster Regulus (Leeuw) linksonder maan

  Op enige afstand linksonder de wassende maan zie je de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. Bekijk de samenstand rond 23.00 uur, hoog aan de zuidwestelijke hemel.

 • 2 mei: Regulus rechtsonder maan

  2 mei: Regulus rechtsonder maan

  Vanavond staat Regulus op flinke afstand rechtsonder de maan. Om 23.30 uur zie je de twee hemellichamen hoog in het zuidwesten.

 • 4 mei: Deneb Algiedi (Steenbok) pal onder Mars

  4 mei: Deneb Algiedi (Steenbok) pal onder Mars

  Aan het begin van de ochtendschemering, tussen 04.45 en 05.00 uur, kun je vrij laag in het zuidoosten op zoek naar de planeet Mars, met pal daaronder de ster Deneb Algiedi in het

  Dierenriemsterrenbeeld Steenbok. Gebruik eventueel een verrekijker om de ster te zien.

 • 5 mei: meteorenzwerm Èta-Aquariden (maan stoort)

  5 mei: meteorenzwerm Èta-Aquariden (maan stoort)

  Vrij wijde samenstand van de vrijwel volverlichte maan en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, rechtsonder de maan. Bekijk het duo vanaf 23.00 uur, in het zuidzuidoosten. Vannacht is ook het maximum van de meteorenzwerm de Èta-Aquariden, maar vanwege het vele maanlicht zijn de ‘vallende sterren’ niet goed te zien.

 • 7 mei: Volle Maan

  7 mei: Volle Maan

  Volle Maan (12.45 uur). ’s Avonds om 23.00 uur staat de maan boven de zuidoostelijke horizon; pas rond 02.15 uur (vrijdag 8 mei) bereikt hij zijn hoogste positie aan de hemel, precies in het zuiden.

 • 9 mei: Antares onder maan

  9 mei: Antares onder maan

  Antares, de hoofdster van het sterrenbeeld Schorpioen, staat ’s morgens op enige afstand onder de maan. Bekijk de samenstand tussen 03.00 uur (wanneer de twee hemellichamen hun hoogste stand aan de zuidelijke hemel bereiken en het ook nog goed donker is) en 04.30 uur.