Hemelverschijnselen

 • 20 februari: Nieuwe Maan (geen maan)

  20 februari: Nieuwe Maan (geen maan)

  Nieuwe Maan (08.05 uur).
 • 22 februari: Venus rechtsonder maansikkel, Jupiter erboven

  22 februari: Venus rechtsonder maansikkel, Jupiter erboven

  Aan het begin van de avond, rond 19.30 uur, zie je laag aan de westzuidwestelijke hemel een schitterende groepering van de smalle maansikkel en de heldere planeten Venus (rechtsonder de maan) en Jupiter (vrijwel recht boven de maan).
 • 23 februari: Maan, Jupiter, Venus op een rij

  23 februari: Maan, Jupiter, Venus op een rij

  De maansikkel en de planeten Jupiter en Venus staan vanavond vrijwel op één rij. Bekijk de groepering vanaf 19.00 uur, in het westzuidwesten.
 • 27 februari: Mars linksboven half verlichte maan

  27 februari: Mars linksboven half verlichte maan

  Eerste Kwartier (09.05 uur). Op kleine afstand linksboven de half verlichte maan is de rode planeet Mars zichtbaar. Bekijk de samenstand rond 21.00 uur, hoog aan de zuidwestelijke hemel.
 • 28 februari: Mars rechtsonder maan

  28 februari: Mars rechtsonder maan

  Vanavond zie je de planeet Mars op geruime afstand rechtsonder de maan. Om 21.00 uur staan de twee hemellichamen hoog boven de zuidwestelijke horizon.
 • 1 maart: Venus en Jupiter dicht bij elkaar (west)

  1 maart: Venus en Jupiter dicht bij elkaar (west)

  Een spectaculaire planeetsamenstand: vroeg in de avond, vanaf 19.30 uur, zie je de heldere planeten Venus en Jupiter heel dicht bij elkaar staan, vrij laag boven de westelijke horizon. Venus (de helderste van de twee) staat direct rechts van Jupiter.
 • 2 maart: Venus pal boven Jupiter

  2 maart: Venus pal boven Jupiter

  Net als gisteren staan de heldere planeten Venus en Jupiter vanavond zeer dicht bij elkaar aan de hemel. Nu zie je Venus echter pal boven Jupiter staan. Bekijk de zeer nauwe samenstand vanaf 19.30 uur, in het westen. Hoog in het zuidoosten zie je de ster Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen op kleine afstand links van de maan, met recht erboven Castor. Deze samenstand is tot diep in de nacht waarneembaar.
 • 5 maart: Regulus (Leeuw) onder maan

  5 maart: Regulus (Leeuw) onder maan

  Wijde samenstand van de maan en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, op enige afstand onder de maan. Kijk rond 20.30 uur in het oostzuidoosten.
 • 6 maart: Regulus (Leeuw) rechtsboven maan

  6 maart: Regulus (Leeuw) rechtsboven maan

  Vanavond zie je de ster Regulus, de hoofdster van de Leeuw, op geruime afstand rechtsboven de maan. Rond 20.30 uur staat het duo vrij hoog aan de oostzuidoostelijke hemel.
 • 7 maart: Volle Maan

  7 maart: Volle Maan

  Volle Maan (13.40 uur). Een uur na zonsondergang, dus rond 19.30 uur, staat de maan laag in het oosten; rond 01.30 uur (8 maart) bereikt hij zijn hoogste stand in het zuiden.