Hemelverschijnselen

 • 19 oktober: Ster Fomalhaut in zuiden

  19 oktober: Ster Fomalhaut in zuiden

  De heldere ster die rond 22.45 uur precies in het zuiden staat, vrij laag boven de horizon, is Fomalhaut in het sterrenbeeld Zuidervis – een jonge ster op een afstand van 25 lichtjaar waarbij een planetenstelsel-in-wording is ontdekt.

 • 22 oktober: Jupiter boven maan

  22 oktober: Jupiter boven maan

  Samenstand van de wassende maan en de reuzenplaneet Jupiter, op kleine afstand boven de maan. Linksboven het tweetal is ook Saturnus zichtbaar. Kijk vanaf 20.00 uur, vrij laag in het zuidzuidwesten. Vandaag is ook het maximum van de meteorenzwerm de Orioniden.

 • 23 oktober: Saturnus en Jupiter rechts van maan

  23 oktober: Saturnus en Jupiter rechts van maan

  Eerste Kwartier (15.23 uur). Om 20.00 uur staat de halfverlichte maan boven de zuidelijke horizon; rechts van de maan zie je de planeten Saturnus en Jupiter.

 • 25 oktober: wintertijd (klok uur terug)

  25 oktober: wintertijd (klok uur terug)

  Invoering van de wintertijd. Om 03.00 uur Midden Europese Zomer Tijd (MEZT) wordt de klok een uur teruggezet, naar 02.00 uur Midden Europese Tijd (MET).

 • 29 oktober: Mars boven maan (avond)

  29 oktober: Mars boven maan (avond)

  De planeet Mars staat vannacht op kleine schijnbare afstand boven de maan. Vroeg in de avond, om 19.00 uur, zie je de twee hemellichamen boven de oostzuidoostelijke horizon; even na 23.00 uur bereiken ze hun hoogste stand aan de hemel, in het zuiden.

 • 31 oktober: Mars linksboven maan (avond)

  31 oktober: Mars linksboven maan (avond)

  Volle Maan (15.49 uur). Rond 19.30 uur staat de maan aan de oostelijke hemel; op grote afstand linksboven de maan is de rode planeet Mars zichtbaar.

 • 1 november: driehoek maan-Zevengesternte-Aldebaran

  1 november: driehoek maan-Zevengesternte-Aldebaran

  De maan vormt een rechthoekige driehoek met het Zevengesternte en de ster Aldebaran, beide in het sterrenbeeld Stier. Laat op de avond staat de maan hoog in het zuidoosten; op flinke afstand linksonder de maan is het wintersterrenbeeld Orion al opgekomen.

 • 2 november: Aldebaran linksonder maan

  2 november: Aldebaran linksonder maan

  De oranjerode ster die je ’s avonds op enige afstand linksonder de maan ziet staan, is Aldebaran in het Dierenriemsterrenbeeld Stier. Kijk vanaf 21.00 uur in het oosten.

 • 3 november: Aldebaran rechts van maan

  3 november: Aldebaran rechts van maan

  Vanavond staat Aldebaran in de Stier op geruime afstand rechts van de maan. Bekijk de wijde samenstand om 21.30 uur, aan de oostelijke hemel.

 • 6 november: meteorenzwerm Tauriden

  6 november: meteorenzwerm Tauriden

  Pal boven de afnemende maan staan de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen. Bekijk de groepering rond 23.30 uur, boven de oostelijke horizon. Vannacht is ook het maximum van de Tauriden, een meteorenzwerm met de radiant (het vluchtpunt) in het sterrenbeeld Stier.