Hemelverschijnselen

 • 5 juli: Maan aan oostelijke hemel (ochtend)

  5 juli: Maan aan oostelijke hemel (ochtend)

  Wie heel vroeg op is, ziet de afnemende maan om 04.45 uur, tijdens de ochtendschemering, aan de oostelijke hemel.
 • 6 juli: Aarde verst van zon

  6 juli: Aarde verst van zon

  Om 00:27 uur bevindt de aarde zich in het aphelium, het punt in de baan waar de afstand tot de zon het grootst is: 152,1 miljoen kilometer (1,7% groter dan gemiddeld).
 • 8 juli: Maansikkel linksboven Mercurius (zonsopgang)

  8 juli: Maansikkel linksboven Mercurius (zonsopgang)

  De smalle maansikkel staat vanmorgen op kleine afstand linksboven de planeet Mercurius. De samenstand is moeilijk waarneembaar: de twee hemellichamen zijn pas vrij kort voor zonsopkomst zichtbaar, rond 05.00 uur, heel laag in het oostnoordoosten.
 • 10 juli: Nieuwe Maan

  10 juli: Nieuwe Maan

  Nieuwe Maan (03.16 uur).
 • 12 juli: Venus rechtsonder maansikkel (avond)

  12 juli: Venus rechtsonder maansikkel (avond)

  Tijdens de avondschemering, rond 22.45 uur, kun je laag aan de westnoordwestelijke hemel op zoek gaan naar de smalle maansikkel. Rechtsonder de maan (dus nog dichter bij de horizon!) moet ook de heldere planeet Venus te zien zijn. Om ook Mars te ontwaren, op kleine afstand linksonder Venus, heb je mogelijk een verrekijker nodig.
 • 13 juli: Venus en Mars heel dichtbij elkaar (avond)

  13 juli: Venus en Mars heel dichtbij elkaar (avond)

  Vanavond vindt een extreem nauwe samenstand plaats van de planeten Venus en Mars. Mars staat op kleine afstand pal onder Venus en is een stuk zwakker. Bekijk het duo rond 22.45 uur, als het nog flink schemert. Zorg voor een vrij uitzicht en gebruik eventueel een verrekijker.
 • 17 juli: Spica (Maagd) rechtsonder halve maan (avond)

  17 juli: Spica (Maagd) rechtsonder halve maan (avond)

  Eerste Kwartier (12.10 uur). Om 23.30 uur staat de half verlichte maan vrij laag aan de zuidwestelijke hemel. Op flinke afstand rechtsonder de maan zie je de heldere ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.
 • 20 juli: Antares (Schorpioen) rechtsonder maan (avond)

  20 juli: Antares (Schorpioen) rechtsonder maan (avond)

  Rechtsonder de maan is de oranjerode hoofdster Antares van het sterrenbeeld Schorpioen zichtbaar. Bekijk de samenstand rond 23.30 uur in het zuidzuidwesten.
 • 22 juli: Venus laag in zuidwesten (avond)

  22 juli: Venus laag in zuidwesten (avond)

  Een half uur na zonsondergang, rond 22.15 uur, zie je de planeet Venus heel laag in het westen. Met een verrekijker kun je op kleine afstand onder Venus de ster Regulus zien.
 • 24 juli: Saturnus rechtsboven volle maan

  24 juli: Saturnus rechtsboven volle maan

  Volle Maan (04.36 uur). Op enige afstand rechtsboven de maan staat de planeet Saturnus. Rond 23.30 uur bevinden de twee hemellichamen zich nog vrij laag in het zuidoosten, maar de samenstand is vrijwel de gehele nacht waarneembaar; om 02.30 uur (25 juli) bereikt het tweetal de hoogste stand aan de zuidelijke hemel.