Hemelverschijnselen

 • 11 februari: zon pas om 12u54 op hoogste punt

  11 februari: zon pas om 12u54 op hoogste punt

  Vandaag bereikt de zogeheten tijdvereffening – het verschil tussen ware en middelbare zonnetijd – zijn grootste waarde. Dat betekent dat de zon (in Utrecht) pas om 12.54 uur zijn hoogste stand in het zuiden bereikt, in plaats van om 12.40 uur. Dat de zon soms wat voor en soms wat achter loopt op de klok wordt veroorzaakt door de ellipsvorm van de aardbaan en de scheve stand van de aardas.

 • 12 februari: Spica (Maagd) onder maan (middernacht)

  12 februari: Spica (Maagd) onder maan (middernacht)

  Kort na middernacht, in de nacht van 12 op 13 februari, zie je de maan vrij laag in het oostzuidoosten staan, met pal daaronder de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.

 • 14 februari: Spica (Maagd) en maan (ochtend)

  14 februari: Spica (Maagd) en maan (ochtend)

  Aan het begin van de ochtendschemering, rond 06.30 uur, zie je aan de zuidzuidwestelijke hemel een wijde samenstand van de maan en de ster Spica in de Maagd.

 • 15 februari: Halve maan in Weegschaal (ochtend)

  15 februari: Halve maan in Weegschaal (ochtend)

  Laatste Kwartier (23.17 uur). De halfverlichte maan staat ’s morgens om 06.00 uur precies boven de zuidelijke horizon, in het sterrenbeeld Weegschaal.

 • 17 februari: Maan en Antares (Schorpioen)

  17 februari: Maan en Antares (Schorpioen)

  Wijde samenstand van de afnemende maan en de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen, rechtsonder de maan. Kijk rond 06.00 uur in het zuidzuidoosten.

 • 18 februari: Mars linksonder Maan (ochtend)

  18 februari: Mars linksonder Maan (ochtend)

  Rond het begin van de ochtendschemering zie je de planeet Mars op kleine afstand linksonder de maan. Bekijk de samenstand tussen 06.00 en 06.30 uur, laag aan de zuidzuidoostelijke hemel.

 • 19 februari: Saturnus, Jupiter, maan, Mars (ochtend)

  19 februari: Saturnus, Jupiter, maan, Mars (ochtend)

  Saturnus, Jupiter, de maansikkel en Mars staan rond 07.00 uur, als het al flink aan het schemeren is, min of meer op één lijn, laag in het zuidoosten.

 • 20 februari: Saturnus, maan, Jupiter, Mars (herkansing)

  20 februari: Saturnus, maan, Jupiter, Mars (herkansing)

  Tijdens de ochtendschemering, tussen 07.00 en 07.30 uur, zie je de smalle maansikkel heel laag aan de zuidoostelijke hemel. Linksboven de maan staat de planeet Sasturnus; op iets grotere afstand rechtsboven de maan is Jupiter zichtbaar, en nog verder naar rechts staat Mars. Van de drie planeten is Jupiter de helderste.

 • 23 februari: Nieuwe Maan

  23 februari: Nieuwe Maan

  Nieuwe Maan (16.32 uur).

 • 27 februari: maan en Venus (avond)

  27 februari: maan en Venus (avond)

  Fraaie samenstand van de maansikkel en de heldere planeet Venus, aan de avondhemel. De samenstand is al vanaf 19.00 uur zichtbaar, in het westzuidwesten; pas rond 22.00 uur verdwijnen de twee hemellichamen in het westen onder de horizon.