Hemelverschijnselen

 • 27 april: Volle Maan in Weegschaal (avond)

  27 april: Volle Maan in Weegschaal (avond)

  Volle Maan (05.31 uur). Aan het eind van de avond, zo tegen 23.00 uur, zie je de maan laag in het zuidoosten, in het Dierenriemsterrenbeeld Weegschaal.
 • 29 april: Antares (Schorpioen) linksonder maan (ochtend)

  29 april: Antares (Schorpioen) linksonder maan (ochtend)

  ’s Morgens vroeg, rond 04.00 uur, is aan de zuidelijke hemel een mooie samenstand zichtbaar van de maan en de ster Antares in de Schorpioen, linksonder de maan.
 • 3 mei: Saturnus linksboven maan (ochtend)

  3 mei: Saturnus linksboven maan (ochtend)

  Laatste Kwartier (21.50 uur). Tijdens de ochtendschemering, rond 05.00 uur, zie je de half verlichte maan laag boven de zuidoostelijke horizon. Op geruime afstand linksboven de maan is met enige moeite de planeet Saturnus zichtbaar.
 • 4 mei: Saturnus rechtsboven maan, Jupiter linksboven

  4 mei: Saturnus rechtsboven maan, Jupiter linksboven

  Saturnus staat vanmorgen op vrij kleine afstand rechtsboven de maan. Kijk rond 05.00 uur, als het al aan het schemeren is, laag in het zuidoosten. Gebruik eventueel een verrekijker. Jupiter, op grotere afstand linksboven de maan, is helderder en waarschijnlijk makkelijker zichtbaar.
 • 5 mei: Meteorenzwerm Éta-Aquariden

  5 mei: Meteorenzwerm Éta-Aquariden

  Vanmorgen vroeg staat de reuzenplaneet Jupiter op vrij kleine afstand boven de maan. De samenstand moet tijdens de ochtendschemering worden bekeken, tussen 05.00 en 05.30 uur. Jupiter is al een halfuur eerder zichtbaar, maar dan is de maan nog niet op. Vandaag is ook het maximum van de Èta-Aquariden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Waterman. De ‘vallende sterren’ van deze zwerm worden veroorzaakt door stofdeeltjes van de beroemde komeet Halley, die hoog in de dampkring van de aarde verbranden.
 • 8 mei: Spica (Maagd) in zuiden, Raaf er rechtsonder (avond)

  8 mei: Spica (Maagd) in zuiden, Raaf er rechtsonder (avond)

  De ster die je om 23.45 uur precies in het zuiden ziet staan, is Spica, de hoofdster van het sterrenbeeld Maagd. Kijk eens of je rechtsonder Spica de opvallende vorm van het kleine sterrenbeeld Raaf kunt herkennen.
 • 11 mei: Nieuwe Maan

  11 mei: Nieuwe Maan

  Nieuwe Maan (20.59 uur).
 • 13 mei: Mercurius laag in het noordwesten (rond 22.30 uur)

  13 mei: Mercurius laag in het noordwesten (rond 22.30 uur)

  Ongeveer een uur na zonsondergang, rond 22.30 uur, kun je laag in het noordwesten op zoek naar de kleine planeet Mercurius; die staat vanavond op kleine afstand rechtsboven de smalle maansikkel. Zorg voor een vrij uitzicht en gebruik eventueel een verrekijker.
 • 15 mei: Mars linksboven maan (avond)

  15 mei: Mars linksboven maan (avond)

  Aan het eind van de avond, rond 23.30 uur, is aan de westnoordwestelijke hemel een fraaie samenstand zichtbaar van de maan en de rode planeet Mars, op vrij kleine afstand linksboven de maan.
 • 16 mei: Castor en Pollux (Tweelingen) rechtsboven maan

  16 mei: Castor en Pollux (Tweelingen) rechtsboven maan

  De twee sterren rechtsboven de maan zijn Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen. Op grotere afstand rechtsonder de maan staat de rode planeet Mars. Bekijk de groepering rond 23.30 uur in het westnoordwesten.