Hemelverschijnselen

 • 17 september: Laatste Kwartier: zichtbaar in laatste deel van de nacht

  17 september: Laatste Kwartier: zichtbaar in laatste deel van de nacht

  Laatste Kwartier (23.52 uur). Bedenk dat de Laatste Kwartier-maan alleen zichtbaar is in het laatste deel van de nacht, dus in de vroege ochtend van zondag 18 september.
 • 20 september: Pollux links van maan

  20 september: Pollux links van maan

  ’s Morgens vroeg rond 05.00 uur, nog voor het aanbreken van de ochtendschemering, zie je de afnemende maan hoog boven de oostelijke horizon. Direct links van de maan is de ster Pollux zichtbaar, in het sterrenbeeld Tweelingen; Pollux’ tweelingbroer Castor staat er pal boven.
 • 23 september: Herfst begint

  23 september: Herfst begint

  Begin van de astronomische herfst (03.03 uur). De zon passeert de hemelevenaar van noord naar zuid. Rond deze datum duren dag en nacht overal op aarde even lang; op het noordelijk halfrond is het vanaf vandaag langer donker dan licht. Rond 05.45 uur zie je laag in het oosten een mooie samenstand van de smalle maansikkel en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, op vrij kleine afstand rechtsonder de maan.
 • 25 september: Nieuwe Maan

  25 september: Nieuwe Maan

  Nieuwe Maan (23.54 uur).
 • 26 september: Jupiter hoog in zuidzuidoosten

  26 september: Jupiter hoog in zuidzuidoosten

  Vandaag staat Jupiter in oppositie. De reuzenplaneet bevindt zich nu precies tegenover de zon aan de hemel. Rond middernacht staat hij hoog in het zuidzuidoosten.
 • 30 september: Antares (Schorpioen) links van maan

  30 september: Antares (Schorpioen) links van maan

  Tijdens de avondschemering, tussen 20.00 en 20.30 uur, zie je heel laag in het zuidwesten een samenstand van de wassende maan en de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen, op kleine afstand links van de maan.
 • 3 oktober: Eerste Kwartier: zichtbaar in eerste deel van de nacht (avond)

  3 oktober: Eerste Kwartier: zichtbaar in eerste deel van de nacht (avond)

  Eerste Kwartier (02.14 uur). ’s Avonds rond 21.00 uur, als de avondschemering ten einde is, zie je de half verlichte maan laag in het zuiden staan.
 • 5 oktober: Saturnus rechtsboven maan

  5 oktober: Saturnus rechtsboven maan

  Vanavond is een mooie samenstand zichtbaar van de wassende maan en de planeet Saturnus. Even na 22.00 uur bereikt het duo zijn hoogste stand aan de zuidelijke hemel. Saturnus staat op enige afstand rechtsboven de maan.
 • 8 oktober: Ochtend: Mercurius laag in oosten

  8 oktober: Ochtend: Mercurius laag in oosten

  De kleine planeet Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten westen van de zon. Tijdens de ochtendschemering, rond 07.00 uur, kun je hem zien als een heldere ‘ster’, laag aan de oostelijke hemel. ’s Avonds rond 22.00 uur is vrij hoog in het zuidoosten een mooie nauwe samenstand waarneembaar van de bijna vol verlichte maan en de reuzenplaneet Jupiter, op kleine afstand pal boven de maan.
 • 9 oktober: Meteorenzwerm Draconiden (Volle Maan stoort)

  9 oktober: Meteorenzwerm Draconiden (Volle Maan stoort)

  Volle Maan (22.54 uur); de maan bevindt zich op dat moment hoog boven de zuidoostelijke horizon. Op grote afstand rechts van de maan prijkt de planeet Jupiter. Vannacht is ook het maximum van de Draconiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Draak. Vanwege het vele storende maanlicht zullen er helaas niet veel ‘vallende sterren’ te zien zijn. Wil je toch een poging wagen, check dan hemel.waarnemen.com voor details.