Hemelverschijnselen

  • 25 januari: Jupiter linksboven maan

    25 januari: Jupiter linksboven maan

    Op geruime afstand linksboven de maan staat de heldere planeet Jupiter. Om 19.15 staan de twee hemellichamen vrij hoog in het zuidwesten.
  • 26 januari: Jupiter rechtsonder maan

    26 januari: Jupiter rechtsonder maan

    Vanavond bevindt de reuzenplaneet Jupiter zich op geruime afstand rechtsonder de maan. Bekijk de samenstand vanaf 19.00 uur, aan de zuidwestelijke hemel.
  • 28 januari: Eerste kwartier, maan bij Ram

    28 januari: Eerste kwartier, maan bij Ram

    Eerste Kwartier (16.18 uur). Aan het begin van de avond, om 18.30 uur, staat de half verlichte maan hoog in het zuiden, in het Dierenriemsterrenbeeld Ram.
  • 30 januari: Aldebaran (Stier) rechtsonder maan

    30 januari: Aldebaran (Stier) rechtsonder maan

    Een stukje links van de maan staat de planeet Mars; rechtsonder de maan is de ster Aldebaran in de Stier zichtbaar. Bekijk de groepering vanaf 19.00 uur, hoog in het zuidzuidoosten. Verder bereikt Mercurius vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten westen (‘rechts’) van de zon, maar doordat hij heel kort voor de zon opkomt, is de kleine planeet aan de zuidoostelijke ochtendhemel nauwelijks zichtbaar.
  • 31 januari: Mars rechts van maan

    31 januari: Mars rechts van maan

    Vanavond zie je de planeet Mars op enige afstand rechts van de maan. Om 21.00 uur staan de twee hemellichamen hoog in het zuiden.
  • 1 februari: Maan omringd door Winterzeshoek

    1 februari: Maan omringd door Winterzeshoek

    De wassende maan wordt vannacht omringd door de heldere sterren van de Winterzeshoek: Capella in het sterrenbeeld Voerman, Castor (en Pollux) in de Tweelingen, Procyon (Kleine Hond), Sirius (Grote Hond), Rigel (Orion) en Aldebaran (Stier). Naast deze sterren zijn ook de oranjerode ster Betelgeuze (ook in Orion) en de rode planeet Mars heel opvallend. Kijk rond 21.30 uur, hoog boven de zuidzuidoostelijke horizon.
  • 3 februari: Pollux en Castor boven maan

    3 februari: Pollux en Castor boven maan

    Vlak boven de maan staat de heldere ster Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen; iets hoger zie je Pollux’ tweelingbroer Castor. Bekijk de samenstand rond 22.00 uur, hoog aan de zuidoostelijke hemel.
  • 5 februari: Regulus (Leeuw) linksonder volle maan

    5 februari: Regulus (Leeuw) linksonder volle maan

    Volle Maan (19.28 uur). Halverwege de avond staat de maan hoog aan de oostzuidoostelijke hemel; op flinke afstand linksonder de maan is Regulus te zien, de blauwwitte hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Leeuw.
  • 6 februari: Regulus (Leeuw) rechtsonder maan

    6 februari: Regulus (Leeuw) rechtsonder maan

    Vanavond staat Regulus, de helderste ster in het sterrenbeeld Leeuw, op kleine afstand rechtsonder de vrijwel vol verlichte maan. Bekijk de samenstand rond 22.00 uur aan de oostzuidoostelijke hemel.
  • 10 februari: Spica (Maagd) onder maan

    10 februari: Spica (Maagd) onder maan

    Tegen middernacht verschijnt de maan boven de oostzuidoostelijke horizon. Op kleine afstand onder de maan staat Spica, de hoofdster in het sterrenbeeld Maagd. Later in de nacht, rond 02.00 uur (zaterdag 11 februari) staan de twee hemellichamen vrij hoog in het zuidoosten.