Hemelverschijnselen

  • 22 mei: Mercurius links van Venus (avond)

    22 mei: Mercurius links van Venus (avond)

    Nieuwe Maan (19.39 uur). Rond 22.30 uur kun je opnieuw proberen om Mercurius te zien, laag in het noordwesten: dit keer op kleine afstand pal links van de heldere ‘avondster’.

  • 24 mei: maan, Mercurius, Venus

    24 mei: maan, Mercurius, Venus

    Groepering van de smalle maansikkel en de planeten Venus en Mercurius. De maan en Venus zijn rond 22.30 uur gemakkelijk zichtbaar, laag in het noordwesten; Mercurius is een flink stuk zwakker en bevindt zich ongeveer halverwege de maan en Venus.

  • 26 mei: Tweelingen boven maan

    26 mei: Tweelingen boven maan

    Rechtsboven de maan zie je Castor en Pollux, de twee heldere hoofdsterren van het sterrenbeeld Tweelingen. Kijk rond 23.30 uur in het westnoordwesten.

  • 28 mei: Leeuw links van maan

    28 mei: Leeuw links van maan

    Tegen middernacht zie je boven de westelijke horizon een wijde samenstand van de maan en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, links van de maan.

  • 29 mei: Leeuw rechtsonder maan

    29 mei: Leeuw rechtsonder maan

    Vanavond staat Regulus, de heldere hoofdster van de Leeuw, op enige afstand rechtsonder de wassende maan. Rond middernacht zie je de twee hemellichamen in het westen.

  • 30 mei: halve maan (Eerste Kwartier)

    30 mei: halve maan (Eerste Kwartier)

    Eerste Kwartier (05.30 uur).

  • 1 juni: Maan en Spica (Maagd) op een lijn

    1 juni: Maan en Spica (Maagd) op een lijn

    Wijde samenstand van de maan en de heldere ster Spica in het sterrenbeeld Maagd. Rond middernacht zie je de twee hemellichamen hoog aan de zuidzuidwestelijke hemel.

  • 2 juni: Spica rechtsonder maan

    2 juni: Spica rechtsonder maan

    Vannacht staat Spica op grote afstand rechtsonder de maan. Bekijk de wijde samenstand rond middernacht, in het zuidzuidwesten.

  • 4 juni: Mercurius laag in noordwesten (avond)

    4 juni: Mercurius laag in noordwesten (avond)

    De kleine planeet Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. Met een beetje moeite kun je Mercurius tegen 23.00 uur vinden, laag aan de noordwestelijke hemel. Zorg voor een vrij uitzicht en gebruik eventueel een verrekijker.

  • 5 juni: Volle Maan (alleen een bijschaduwverduistering)

    5 juni: Volle Maan (alleen een bijschaduwverduistering)

    Volle Maan (21.12 uur). Als de maan tegen 22.00 uur opkomt, bevindt de zuidelijke helft zich in de bijschaduw van de aarde. Even na 23.00 uur, als het nog steeds schemert, is die onopvallende bijschaduwverduistering alweer afgelopen. Rond middernacht staat de maan boven de zuidzuidoostelijke horizon; op flinke afstand rechts ervan is Antares te zien, de oranjerode hoofdster van het sterrenbeeld Schorpioen.