Hemelverschijnselen

 • 4 mei: Deneb Algiedi (Steenbok) pal onder Mars

  4 mei: Deneb Algiedi (Steenbok) pal onder Mars

  Aan het begin van de ochtendschemering, tussen 04.45 en 05.00 uur, kun je vrij laag in het zuidoosten op zoek naar de planeet Mars, met pal daaronder de ster Deneb Algiedi in het

  Dierenriemsterrenbeeld Steenbok. Gebruik eventueel een verrekijker om de ster te zien.

 • 5 mei: meteorenzwerm Èta-Aquariden (maan stoort)

  5 mei: meteorenzwerm Èta-Aquariden (maan stoort)

  Vrij wijde samenstand van de vrijwel volverlichte maan en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, rechtsonder de maan. Bekijk het duo vanaf 23.00 uur, in het zuidzuidoosten. Vannacht is ook het maximum van de meteorenzwerm de Èta-Aquariden, maar vanwege het vele maanlicht zijn de ‘vallende sterren’ niet goed te zien.

 • 7 mei: Volle Maan

  7 mei: Volle Maan

  Volle Maan (12.45 uur). ’s Avonds om 23.00 uur staat de maan boven de zuidoostelijke horizon; pas rond 02.15 uur (vrijdag 8 mei) bereikt hij zijn hoogste positie aan de hemel, precies in het zuiden.

 • 9 mei: Antares onder maan

  9 mei: Antares onder maan

  Antares, de hoofdster van het sterrenbeeld Schorpioen, staat ’s morgens op enige afstand onder de maan. Bekijk de samenstand tussen 03.00 uur (wanneer de twee hemellichamen hun hoogste stand aan de zuidelijke hemel bereiken en het ook nog goed donker is) en 04.30 uur.

 • 10 mei: ster Elnath (Stier) boven Venus

  10 mei: ster Elnath (Stier) boven Venus

  De heldere planeet Venus is rond 23.00 uur een opvallende verschijning in het noordwesten. Op kleine afstand boven Venus zie je de ster Elnath, een van de horens van het sterrenbeeld Stier. De planeet en de ster staan enkele dagen achtereen dicht bij elkaar aan de hemel.

 • 12 mei: Maan, Jupiter, Saturnus

  12 mei: Maan, Jupiter, Saturnus

  ’s Morgens vroeg is in het zuidzuidoosten een mooie groepering te zien van de afnemende maan en de reuzenplaneten Jupiter en Saturnus. Jupiter staat ongeveer halverwege de maan en Saturnus, en is de helderste van de twee planeten. Bekijk het trio rond 04.00 uur.

 • 13 mei: Maan linksonder Jupiter en Saturnus

  13 mei: Maan linksonder Jupiter en Saturnus

  Ook vanmorgen staan de maan, Jupiter en Saturnus vrij dicht bij elkaar aan de zuidoostelijke hemel. De maan bevindt zich nu linksonder de twee planeten.

 • 14 mei: Saturnus en Jupiter rechts van maan, Mars links

  14 mei: Saturnus en Jupiter rechts van maan, Mars links

  Laatste Kwartier (16.03 uur). ’s Morgens rond 04.30 uur zie je de halfverlichte maan laag in het zuidoosten. Op grote afstand rechts van de maan zijn Saturnus en Jupiter zichtbaar; links van de maan staat de planeet Mars.

 • 15 mei: maan met Mars (ochtend)

  15 mei: maan met Mars (ochtend)

  ’s Morgens vroeg, als het al begint te schemeren, zie je laag in het zuidoosten een mooie samenstand van de afnemende maan en de oranjerode planeet Mars, vrijwel recht boven de maan. Kijk rond 04.30 uur.

 • 21 mei: Mercurius onder Venus (avond)

  21 mei: Mercurius onder Venus (avond)

  Een uitgelezen gelegenheid om de kleine planeet Mercurius te vinden: vanavond staat hij aan de hemel op kleine afstand pal onder Venus, die veel helderder is. Kijk tijdens het einde van de avondschemering, vanaf 22.30 uur, laag aan de noordwestelijke hemel.