Hemelverschijnselen

  • 7 februari: Castor en Pollux (Tweelingen) boven maan

    7 februari: Castor en Pollux (Tweelingen) boven maan

    Aan het einde van de avondschemering, rond 19.00 uur, staat de bijna-volle maan al vrij hoog aan de oostelijke hemel. Pal boven de maan zie je de sterren Castor en Pollux in het Dierenriemsterrenbeeld Tweelingen.

  • 9 februari: Volle Maan

    9 februari: Volle Maan

    Volle Maan (08.33 uur). ’s Avonds rond 20.30 uur zie je de maan aan de oostelijke hemel; de heldere ster die op kleine afstand rechtsonder de maan staat is Regulus, in het sterrenbeeld Leeuw.

  • 10 februari: Mercurius in zuidwesten (avond)

    10 februari: Mercurius in zuidwesten (avond)

    Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. Tijdens de avondschemering kun je op zoek gaan naar de kleine planeet, laag in het westzuidwesten. Verwar Mercurius niet met Venus, die véél helderder is en hoger aan de hemel staat.

  • 11 februari: zon pas om 12u54 op hoogste punt

    11 februari: zon pas om 12u54 op hoogste punt

    Vandaag bereikt de zogeheten tijdvereffening – het verschil tussen ware en middelbare zonnetijd – zijn grootste waarde. Dat betekent dat de zon (in Utrecht) pas om 12.54 uur zijn hoogste stand in het zuiden bereikt, in plaats van om 12.40 uur. Dat de zon soms wat voor en soms wat achter loopt op de klok wordt veroorzaakt door de ellipsvorm van de aardbaan en de scheve stand van de aardas.

  • 12 februari: Spica (Maagd) onder maan (middernacht)

    12 februari: Spica (Maagd) onder maan (middernacht)

    Kort na middernacht, in de nacht van 12 op 13 februari, zie je de maan vrij laag in het oostzuidoosten staan, met pal daaronder de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.

  • 14 februari: Spica (Maagd) en maan (ochtend)

    14 februari: Spica (Maagd) en maan (ochtend)

    Aan het begin van de ochtendschemering, rond 06.30 uur, zie je aan de zuidzuidwestelijke hemel een wijde samenstand van de maan en de ster Spica in de Maagd.

  • 15 februari: Halve maan in Weegschaal (ochtend)

    15 februari: Halve maan in Weegschaal (ochtend)

    Laatste Kwartier (23.17 uur). De halfverlichte maan staat ’s morgens om 06.00 uur precies boven de zuidelijke horizon, in het sterrenbeeld Weegschaal.

  • 17 februari: Maan en Antares (Schorpioen)

    17 februari: Maan en Antares (Schorpioen)

    Wijde samenstand van de afnemende maan en de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen, rechtsonder de maan. Kijk rond 06.00 uur in het zuidzuidoosten.

  • 18 februari: Mars linksonder Maan (ochtend)

    18 februari: Mars linksonder Maan (ochtend)

    Rond het begin van de ochtendschemering zie je de planeet Mars op kleine afstand linksonder de maan. Bekijk de samenstand tussen 06.00 en 06.30 uur, laag aan de zuidzuidoostelijke hemel.

  • 19 februari: Saturnus, Jupiter, maan, Mars (ochtend)

    19 februari: Saturnus, Jupiter, maan, Mars (ochtend)

    Saturnus, Jupiter, de maansikkel en Mars staan rond 07.00 uur, als het al flink aan het schemeren is, min of meer op één lijn, laag in het zuidoosten.