Hemelverschijnselen

 • 13 december: Venus linksonder maansikkel (ochtend)

  13 december: Venus linksonder maansikkel (ochtend)

  Probeer ’s morgens om 08.00 uur, als het al bijna licht is, laag in het zuidoosten de zeer smalle maansikkel te vinden, linksonder de heldere planeet Venus.

 • 14 december: Nieuwe maan (zonsverduistering in zuiden van Chili)

  14 december: Nieuwe maan (zonsverduistering in zuiden van Chili)

  Nieuwe Maan (17.16 uur). Vandaag is vanuit het zuiden van Chili en Argentinië een totale zonsverduistering zichtbaar: de maan schuift voor de zon langs en dekt de heldere zonneschijf gedurende een paar minuten volledig af. In Europa is van het verschijnsel helaas niets te zien. Vandaag is ook het maximum van de Geminiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt (de radiant) in het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini).

 • 16 december: Jupiter en Saturnus linksboven maansikkel

  16 december: Jupiter en Saturnus linksboven maansikkel

  Een half uur na zonsondergang, rond 17.00 uur, kun je laag in het zuidwesten op zoek gaan naar de jonge maansikkel. Linksboven de maan zijn de reuzenplaneten Jupiter en Saturnus zichtbaar, die de hele maand december dicht bij elkaar aan de hemel staan. Zorg voor een volledig vrij uitzicht op de horizon en gebruik eventueel een verrekijker.

 • 17 december: Jupiter rechtsonder maan

  17 december: Jupiter rechtsonder maan

  Tijdens de avondschemering zie je een prachtige groepering van de maansikkel en de planeten Jupiter en Saturnus, op enige afstand rechts van de maan. Jupiter (rechtsonder) is de helderste van de twee. Kijk rond 17.30 uur, laag in het zuidwesten.