Hemelverschijnselen

 • 19 november: Jupiter rechtsonder, Saturnus linksboven maan

  19 november: Jupiter rechtsonder, Saturnus linksboven maan

  Aan het begin van de avond, rond 18.30 uur, is laag aan de zuidzuidwestelijke hemel een fraaie groepering te zien van de wassende maan en de reuzenplaneten Jupiter en Saturnus. Jupiter (rechtsonder) is aanzienlijk helderder dan Saturnus (linksboven).

 • 22 november: ster Fomalhaut linksonder halve maan

  22 november: ster Fomalhaut linksonder halve maan

  Eerste Kwartier (05.45 uur). ’s Avonds rond 19.15 uur staat de halfverlichte maan precies in het zuiden. De heldere ster die zich op grote afstand linksonder de maan bevindt, is Fomalhaut in het sterrenbeeld Zuidervis.

 • 25 november: Mars pal boven maan (avond)

  25 november: Mars pal boven maan (avond)

  Aan het begin van de avond, om 19.00 uur, is vrij hoog boven de zuidoostelijke horizon een mooie wijde samenstand zichtbaar van de maan en de rode planeet Mars. Tegen 21.30 uur bereikt het tweetal de hoogste positie aan de hemel, in het zuiden, en staat Mars pal boven de maan.

 • 29 november: Aldebaran linksonder maan

  29 november: Aldebaran linksonder maan

  Wijde samenstand van de bijna volverlichte maan en de hoofdster Aldebaran van het Dierenriemsterrenbeeld Stier, op geruime afstand linksonder de maan. In de loop van de avond, rond 22.00 uur, staat het tweetal hoog aan de zuidoostelijke hemel.

 • 30 november: Volle Maan (geen maansverduistering in Europa)

  30 november: Volle Maan (geen maansverduistering in Europa)

  Volle Maan (10.30 uur). Om 20.00 uur staat de maan al vrij hoog aan de oostelijke hemel; rechtsonder de maan zie je de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Vanmorgen vindt opnieuw een bijschaduwverduistering van de maan plaats, maar die is alleen (met moeite) zichtbaar vanuit Noord-Amerika, Noordoost-Siberië en vanaf de Stille Oceaan.

 • 3 december: Castor en Pollux linksboven maan (avond)

  3 december: Castor en Pollux linksboven maan (avond)

  Op vrij kleine afstand linksboven de afnemende maan zijn de sterren Castor en Pollux te zien, in het sterrenbeeld Tweelingen. Kijk rond 22.30 uur in het oosten.

 • 6 december: Regulus links van maan (middernacht)

  6 december: Regulus links van maan (middernacht)

  Tegen middernacht zie je laag aan de oostelijke hemel een mooie samenstand van de maan en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, op kleine afstand rechts van de maan.

 • 8 december: halve maan in Leeuw

  8 december: halve maan in Leeuw

  Laatste Kwartier (01.36 uur). Om 06.30 uur staat de halfverlichte maan hoog aan de zuidelijke hemel, in het zuidelijk deel van het sterrenbeeld Leeuw.

 • 10 december: Spica onder maan (ochtend)

  10 december: Spica onder maan (ochtend)

  Op flinke afstand onder de maan is de ster Spica zichtbaar, de hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Maagd. Bekijk de wijde samenstand ’s morgens rond 06.00 uur, vrij hoog boven de zuidoostelijke horizon.

 • 12 december: Venus met maansikkel (ochtend)

  12 december: Venus met maansikkel (ochtend)

  Tijdens de ochtendschemering, rond 07.30 uur, is laag aan de zuidoostelijke hemel een wijde samenstand zichtbaar van de smalle maansikkel en de heldere planeet Venus.