Hemelverschijnselen

 • 15 februari: Halve maan in Weegschaal (ochtend)

  15 februari: Halve maan in Weegschaal (ochtend)

  Laatste Kwartier (23.17 uur). De halfverlichte maan staat ’s morgens om 06.00 uur precies boven de zuidelijke horizon, in het sterrenbeeld Weegschaal.

 • 17 februari: Maan en Antares (Schorpioen)

  17 februari: Maan en Antares (Schorpioen)

  Wijde samenstand van de afnemende maan en de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen, rechtsonder de maan. Kijk rond 06.00 uur in het zuidzuidoosten.

 • 18 februari: Mars linksonder Maan (ochtend)

  18 februari: Mars linksonder Maan (ochtend)

  Rond het begin van de ochtendschemering zie je de planeet Mars op kleine afstand linksonder de maan. Bekijk de samenstand tussen 06.00 en 06.30 uur, laag aan de zuidzuidoostelijke hemel.

 • 19 februari: Saturnus, Jupiter, maan, Mars (ochtend)

  19 februari: Saturnus, Jupiter, maan, Mars (ochtend)

  Saturnus, Jupiter, de maansikkel en Mars staan rond 07.00 uur, als het al flink aan het schemeren is, min of meer op één lijn, laag in het zuidoosten.

 • 20 februari: Saturnus, maan, Jupiter, Mars (herkansing)

  20 februari: Saturnus, maan, Jupiter, Mars (herkansing)

  Tijdens de ochtendschemering, tussen 07.00 en 07.30 uur, zie je de smalle maansikkel heel laag aan de zuidoostelijke hemel. Linksboven de maan staat de planeet Sasturnus; op iets grotere afstand rechtsboven de maan is Jupiter zichtbaar, en nog verder naar rechts staat Mars. Van de drie planeten is Jupiter de helderste.

 • 23 februari: Nieuwe Maan

  23 februari: Nieuwe Maan

  Nieuwe Maan (16.32 uur).

 • 27 februari: maan en Venus (avond)

  27 februari: maan en Venus (avond)

  Fraaie samenstand van de maansikkel en de heldere planeet Venus, aan de avondhemel. De samenstand is al vanaf 19.00 uur zichtbaar, in het westzuidwesten; pas rond 22.00 uur verdwijnen de twee hemellichamen in het westen onder de horizon.