Hemelverschijnselen

  • 17 maart: ster Kaus Borealis pal onder maan (ochtend)

    17 maart: ster Kaus Borealis pal onder maan (ochtend)

    Op zeer kleine afstand pal onder de maan staat de ster Kaus Borealis in het sterrenbeeld Boogschutter. Kijk tussen 05.00 en 05.30 uur, laag in het zuidzuidoosten; om de ster te zien heb je waarschijnlijk een verrekijker nodig.

  • 18 maart: Mars, Jupiter, maan (ochtend)

    18 maart: Mars, Jupiter, maan (ochtend)

    Laag aan de zuidoostelijke ochtendhemel is een fraaie groepering te zien van de afnemende maan en de planeten Mars en Jupiter, links van de maan. Jupiter is duidelijk de helderste van de twee. Kijk tussen 05.00 en 05.30 uur, aan het begin van de ochtendschemering.

  • 19 maart: Saturnus rechtsboven maan (ochtend)

    19 maart: Saturnus rechtsboven maan (ochtend)

    Tijdens de ochtendschemering, tussen 05.45 en 06.00 uur, zie je laag in het zuidoosten een samenstand van de afnemende maansikkel en de planeet Saturnus, op geruime afstand rechtsboven de maan.

  • 20 maart: begin van de lente - Mars en Jupiter in zuidoosten

    20 maart: begin van de lente - Mars en Jupiter in zuidoosten

    Begin van de sterrenkundige lente (04.50 uur): de zon beweegt van zuid naar noord over de evenaar. De planeten Mars en Jupiter staan vandaag heel dicht bij elkaar aan de hemel. Bekijk de extreem nauwe samenstand tussen 05.00 en 05.30 uur, laag in het zuidoosten.

  • 24 maart: Venus valt op in westen

    24 maart: Venus valt op in westen

    Nieuwe Maan (10.28 uur). Vandaag bereikt Venus zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. De buurplaneet van de aarde is de gehele avond zichtbaar als een zeer opvallende ‘avondster’ aan de westelijke hemel. De kleine planeet Mercurius staat vandaag juist zo ver mogelijk ten westen van de zon, maar is desondanks nauwelijks zichtbaar aan de ochtendhemel.

  • 28 maart: maansikkel en Venus in westen (avond)

    28 maart: maansikkel en Venus in westen (avond)

    Wijde samenstand van de maansikkel en de heldere planeet Venus, aan de avondhemel. Rond 20.30 uur staat het duo precies in het westen, vrij hoog boven de horizon.

  • 29 maart: zomertijd - klok vooruit

    29 maart: zomertijd - klok vooruit

    Invoering van de zomertijd. Om 02.00 uur Midden Europese Tijd (MET) wordt de klok één uur vooruitgezet, naar 03.00 uur Midden Europese Zomer Tijd (MEZT). ’s Avonds is een nauwe samenstand zichtbaar van de wassende maan en de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier, direct links van de maan. Kijk rond 22.00 uur aan de westelijke hemel.

  • 31 maart: Mars en Saturnus in zuidoosten (ochtend)

    31 maart: Mars en Saturnus in zuidoosten (ochtend)

    Zeer nauwe samenstand van de planeten Mars en Saturnus. Om 06.00 uur, als het al aardig aan het schemeren is, staan de twee hemellichamen laag in het zuidoosten. Rechtsboven het duo is ook de planeet Jupiter te zien, die een stuk helderder is.