Hemelverschijnselen

 • 17 november: Meteorenzwerm Leoniden (vrij gunstig)

  17 november: Meteorenzwerm Leoniden (vrij gunstig)

  Vandaag is het maximum van de meteorenzwerm de Leoniden, genoemd naar het sterrenbeeld Leeuw (Leo) waaruit de ‘vallende sterren’ afkomstig lijken te zijn. Er is vrijwel geen storend maanlicht, dus vanaf een donkere plek is er gemiddeld elke paar minuten wel een meteoor te zien, vooral in de tweede helft van de nacht. Check ook hemel.waarnemen.com.

 • 20 november: Halve maan bij Saturnus

  20 november: Halve maan bij Saturnus

  Eerste Kwartier (11.49 uur). De half verlichte maan staat ’s avonds op kleine afstand onder de planeet Saturnus. Rond 19.00 uur staan de twee hemellichamen precies in het zuiden, in het sterrenbeeld Waterman. Op grote afstand linksonder de maan zie je de heldere ster Fomalhaut in het sterrenbeeld Zuidervis.
 • 24 november: Jupiter links van maan

  24 november: Jupiter links van maan

  Vanavond is een wijde samenstand te zien van de wassende maan en de heldere planeet Jupiter, op flinke afstand links van de maan. Rond 19.00 uur staat het duo al vrij hoog in het oostzuidoosten; later in de nacht zie je ze steeds hoger aan de hemel.
 • 25 november: Jupiter rechts van maan

  25 november: Jupiter rechts van maan

  De planeet Jupiter bevindt zich vanavond op enige afstand rechts van de bijna vol verlichte maan. Kijk rond 19.00 uur, vrij hoog aan de oostzuidoostelijke hemel.
 • 27 november: Volle Maan

  27 november: Volle Maan

  Volle Maan (10.16 uur). Aan het begin van de avond, rond 20.00 uur, staat de maan al hoog aan de oostelijke hemel. De oranje ster die je op geruime afstand rechtsonder de maan ziet, is Aldebaran, de hoofdster van het sterrenbeeld Stier.
 • 30 november: Castor en Pollux (Tweelingen) links van de maan

  30 november: Castor en Pollux (Tweelingen) links van de maan

  Halverwege de avond, rond 21.30 uur, zie je in het oostnoordoosten de maan met direct links daarvan de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen.