Hemelverschijnselen

 • 17 november: meteorenzwerm Leoniden (maan stoort niet)

  17 november: meteorenzwerm Leoniden (maan stoort niet)

  Maximum van de meteorenzwerm de Leoniden. De ‘vallende sterren’ worden veroorzaakt door stofjes van komeet Tempel-Tuttle die in de aardse dampkring verdampen en de luchtmoleculen tot gloeien brengen. Er is geen storend maanlicht, dus vanaf een donkere waarnemingsplek zijn ook de zwakkere meteoren van de zwerm zichtbaar.

 • 19 november: Jupiter rechtsonder, Saturnus linksboven maan

  19 november: Jupiter rechtsonder, Saturnus linksboven maan

  Aan het begin van de avond, rond 18.30 uur, is laag aan de zuidzuidwestelijke hemel een fraaie groepering te zien van de wassende maan en de reuzenplaneten Jupiter en Saturnus. Jupiter (rechtsonder) is aanzienlijk helderder dan Saturnus (linksboven).

 • 22 november: ster Fomalhaut linksonder halve maan

  22 november: ster Fomalhaut linksonder halve maan

  Eerste Kwartier (05.45 uur). ’s Avonds rond 19.15 uur staat de halfverlichte maan precies in het zuiden. De heldere ster die zich op grote afstand linksonder de maan bevindt, is Fomalhaut in het sterrenbeeld Zuidervis.

 • 25 november: Mars pal boven maan (avond)

  25 november: Mars pal boven maan (avond)

  Aan het begin van de avond, om 19.00 uur, is vrij hoog boven de zuidoostelijke horizon een mooie wijde samenstand zichtbaar van de maan en de rode planeet Mars. Tegen 21.30 uur bereikt het tweetal de hoogste positie aan de hemel, in het zuiden, en staat Mars pal boven de maan.

 • 29 november: Aldebaran linksonder maan

  29 november: Aldebaran linksonder maan

  Wijde samenstand van de bijna volverlichte maan en de hoofdster Aldebaran van het Dierenriemsterrenbeeld Stier, op geruime afstand linksonder de maan. In de loop van de avond, rond 22.00 uur, staat het tweetal hoog aan de zuidoostelijke hemel.

 • 30 november: Volle Maan (geen maansverduistering in Europa)

  30 november: Volle Maan (geen maansverduistering in Europa)

  Volle Maan (10.30 uur). Om 20.00 uur staat de maan al vrij hoog aan de oostelijke hemel; rechtsonder de maan zie je de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Vanmorgen vindt opnieuw een bijschaduwverduistering van de maan plaats, maar die is alleen (met moeite) zichtbaar vanuit Noord-Amerika, Noordoost-Siberië en vanaf de Stille Oceaan.