Hemelverschijnselen

 • 13 december: Regulus onder maan

  13 december: Regulus onder maan

  Vrij wijde samenstand van de maan en de ster Regulus, op enige afstand onder de maan. Bekijk het tweetal tegen middernacht, laag boven de oostelijke horizon.
 • 14 december: Meteorenzwerm Geminiden

  14 december: Meteorenzwerm Geminiden

  Maximum van de meteorenzwerm de Geminiden, met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Tweelingen. De stofjes die je ziet verbranden in de dampkring van de aarde zijn afkomstig van de planetoïde Phaethon. Het beste moment, aldus hemel.waarnemen.com, is op woensdagavond 14 december rond 22.30 uur. De schatting is dat er dan ongeveer 25 tot 36 meteoren per uur te zien moeten zijn.

 • 16 december: Laatste Kwartier: halve maan zichtbaar in laatste deel van de nacht (ochtend)

  16 december: Laatste Kwartier: halve maan zichtbaar in laatste deel van de nacht (ochtend)

  Laatste Kwartier (09.56). ’s Morgens rond 07.00 uur staat de half verlichte maan vrij hoog boven de zuidelijke horizon.
 • 18 december: Spica linksonder maan

  18 december: Spica linksonder maan

  Wijde samenstand van de afnemende maan en de ster Spica, de hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Maagd, op geruime afstand linksonder de maan. Rond 06.30 uur, als de ochtendschemering nog niet is begonnen, zie je het tweetal in het zuidzuidoosten.
 • 21 december: Begin astronomische winter

  21 december: Begin astronomische winter

  Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. Omdat de kleine planeet tijdens de avondschemering al onder de westelijke horizon verdwijnt, is hij echter niet zichtbaar zonder telescoop. Vandaag begint ook de astronomische winter (om 22.48 uur): de zon bereikt dan zijn meeste zuidelijke punt aan de hemel. Op het noordelijk halfrond is de nacht van 21 op 22 december de langste nacht van het jaar.
 • 23 december: Meteorenzwerm Ursiden (onopvallend)

  23 december: Meteorenzwerm Ursiden (onopvallend)

  Nieuwe Maan (11.16 uur). Vannacht is ook het maximum van de Ursiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Grote Beer. Het beste moment om de meteoren te bekijken is in de ochtend van 23 december om 6.30 uur. Dan zijn er, aldus hemel.waarnemen.com, mogelijk vijf tot tien meteoren per uur te zien in het noordnoordoosten.

 • 26 december: Saturnus rechtsboven maan

  26 december: Saturnus rechtsboven maan

  Op enige afstand rechtsboven de maansikkel is de planeet Saturnus te zien. Bekijk de samenstand vanaf 18.30 uur, vrij laag in het zuidwesten.
 • 29 december: Avond: Venus laag in zuidwesten

  29 december: Avond: Venus laag in zuidwesten

  Een half uur na zonsondergang, dus rond 17.15 uur, als het nog volop schemert, moet heel laag in het zuidwesten de planeet Venus net zichtbaar zijn. Als dat lukt, kijk dan ook eens of je op kleine afstand rechtsboven Venus de zwakkere planeet Mercurius ziet. Gebruik eventueel een verrekijker, en zoek een plek op met volledig vrij zicht op het zuidwesten. Lukt het onverhoopt niet, dan kun je later op de avond genieten van een mooie samenstand van de maan en de reuzenplaneet Jupiter (rechts van de maan); die staan om 19.30 uur hoog in het zuidzuidwesten.
 • 30 december: Jupiter rechtsonder halve maan

  30 december: Jupiter rechtsonder halve maan

  Eerste Kwartier (02.20 uur). Om 19.00 uur staat de half verlichte maan hoog in het zuiden; op grote afstand rechtsonder de maan is de planeet Jupiter zichtbaar.