Hemelverschijnselen

  • 17 december: Mars linksonder maan

    17 december: Mars linksonder maan

    In de loop van de avond is een wijde samenstand zichtbaar van de maan en de rode planeet Mars, linksonder de maan. Kijk rond 21.30 uur in het oosten.
  • 18 december: Mars rechtsboven maan

    18 december: Mars rechtsboven maan

    Wijde samenstand van de maan en de planeet Mars, aan de oostelijke hemel. Mars staat op geruime afstand rechtsboven de maan. Kijk rond 22.00 uur.
  • 19 december: Regulus (Leeuw) onder maan

    19 december: Regulus (Leeuw) onder maan

    Laat op de avond, rond 23.30 uur, zie je in het oosten een samenstand van de maan en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, vrijwel exact onder de maan.
  • 20 december: Regulus (Leeuw) rechtsboven maan

    20 december: Regulus (Leeuw) rechtsboven maan

    Regulus, de helderste ster in de Leeuw, staat vannacht op geruime afstand rechtsboven de maan. Bekijk de wijde samenstand vanaf 23.30 uur aan de oostelijke hemel.
  • 21 december: Begin winter: kortste dag

    21 december: Begin winter: kortste dag

    Begin van de astronomische winter (10.20 uur). Op het noordelijk halfrond is 21 december de kortste dag van het jaar.
  • 22 december: Meteorenzwerm Ursiden (ongunstig)

    22 december: Meteorenzwerm Ursiden (ongunstig)

    Laatste Kwartier (23.18 uur). ’s Morgens rond 07.00 uur staat de half verlichte maan hoog in het zuidzuidwesten, op de grens van de sterrenbeelden Leeuw en Maagd. Van 22 op 23 december is het maximum van de Ursiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Grote Beer (Ursa Major, vandaar de naam). De omstandigheden zijn matig. Zie ook: https://hemel.waarnemen.com/meteoorzwermen/Ursiden_2024.html

  • 24 december: Spica (Maagd) linksonder maan

    24 december: Spica (Maagd) linksonder maan

    Rond 07.00 uur, is hoog in het zuiden een vrij wijde samenstand zichtbaar van de maan en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, op enige afstand linksonder de maan.
  • 25 december: Mercurius ver ten westen van de zon

    25 december: Mercurius ver ten westen van de zon

    Rond 08.00 uur, als het al flink aan het schemeren is, kun je proberen om heel laag aan de zuidoostelijke hemel de planeet Mercurius te vinden, die vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten westen (rechts) van de zon bereikt. Gebruik eventueel een verrekijker.
  • 28 december: Mercurius links van maansikkel

    28 december: Mercurius links van maansikkel

    De smalle maansikkel, die tijdens de ochtendschemering (rond 08.00 uur) heel laag in het zuidoosten staat, kan je helpen om de kleine planeet Mercurius te vinden. Die staat vrijwel exact op dezelfde (geringe) hoogte aan de hemel, op geruime afstand links van de maan.
  • 30 december: Nieuwe Maan (geen maan)

    30 december: Nieuwe Maan (geen maan)

    Nieuwe Maan (23.26 uur).