Hemelverschijnselen

 • 20 september: maansikkel laag boven horizon

  20 september: maansikkel laag boven horizon

  Kort na zonsondergang zie je de maansikkel laag boven de zuidwestelijke horizon. In het najaar staat de maansikkel ’s avonds nooit erg hoog aan de hemel.

 • 22 september: begin herfst (dag en nacht even lang)

  22 september: begin herfst (dag en nacht even lang)

  Begin van de astronomische herfst (15.31 uur). De zon beweegt van noord naar zuid over de evenaar. Rond deze datum duren dag en nacht overal op aarde even lang. ’s Avonds om 20.30 uur zie je de wassende maan vrij laag in het zuidwesten; rechtsonder de maan staat de ster Antares in de Schorpioen, maar omdat het nog schemert, is die alleen met een verrekijker te zien.

 • 23 september: Herfstvierkant in oostzuidoosten

  23 september: Herfstvierkant in oostzuidoosten

  Vanavond rond 22.00 uur kun je aan de oostzuidoostelijke hemel eens op zoek naar het Herfstvierkant, dat gevormd wordt door de helderste sterren van het sterrenbeeld Pegasus. Op grote afstand linksonder het Herfstvierkant is de planeet Mars zichtbaar.

 • 24 september: halve maan in boogschutter (avond)

  24 september: halve maan in boogschutter (avond)

  Eerste Kwartier (03.55 uur). De halfverlichte maan staat ’s avonds laag in het zuidzuidwesten, in het sterrenbeeld Boogschutter. Links van de maan zijn de planeten Jupiter en Saturnus zichtbaar.

 • 25 september: Saturnus boven maan

  25 september: Saturnus boven maan

  Vanavond is een fraaie groepering te zien van de maan en de reuzenplaneten Saturnus (vrijwel recht boven de maan) en Jupiter (op iets grotere afstand rechtsboven de maan). Bekijk het trio rond 21.00 uur, aan de zuidelijke hemel.

 • 30 september: Grote Beer (Steelpan) goed zichtbaar

  30 september: Grote Beer (Steelpan) goed zichtbaar

  In het najaar is het beroemde sterrenbeeld Grote Beer (ook wel bekend als de Steelpan) rond middernacht zichtbaar boven de noordelijke horizon. De sterren Merak en Dubhe, aan de zijkant van de pan, wijzen je de weg naar de Poolster, die exact in het noorden staat.