Hemelverschijnselen

 • 16 augustus: Nieuwe maan (geen maan)

  16 augustus: Nieuwe maan (geen maan)

  Nieuwe Maan (11.38 uur).
 • 21 augustus: Spica (Maagd) rechtsonder maan

  21 augustus: Spica (Maagd) rechtsonder maan

  Tijdens de avondschemering, rond 21.45 uur, is de maan met enige moeite zichtbaar, laag in het westzuidwesten. Op kleine afstand rechtsonder de maan staat Spica, de hoofdster van het sterrenbeeld Maagd, maar vermoedelijk is het te licht om die met het blote oog te zien, en een half uurtje later verdwijnt hij samen met de maan onder de horizon.
 • 24 augustus: Antares (Schorpioen) links van halve maan

  24 augustus: Antares (Schorpioen) links van halve maan

  Eerste Kwartier (11.57 uur). ’s Avonds rond 22.00 uur zie je de half verlichte maan laag in het zuidwesten; op kleine afstand links van de maan moet de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen zichtbaar zijn.
 • 27 augustus: Saturnus hele nacht zichtbaar

  27 augustus: Saturnus hele nacht zichtbaar

  Saturnus staat vandaag in oppositie: aan de hemel bevindt hij zich nu tegenover de zon, in het sterrenbeeld Waterman, zodat hij de gehele nacht zichtbaar is. Bovendien is de afstand tot de aarde nu het kleinst, waardoor de planeet zijn maximale helderheid bereikt.
 • 30 augustus: Saturnus boven bijna volle maan

  30 augustus: Saturnus boven bijna volle maan

  De gehele nacht zie je de planeet Saturnus op kleine afstand boven de vrijwel vol verlichte maan. Om 22.30 uur staan de twee hemellichamen al hoog in het zuidoosten; om 01.30 uur (31 augustus) bereiken ze hun hoogste stand aan de zuidelijke hemel.
 • 31 augustus: Saturnus rechts van volle maan

  31 augustus: Saturnus rechts van volle maan

  Volle Maan (03.35 uur). ’s Avonds rond 22.00 uur zie je de maan aan de zuidoostelijke hemel, op grote afstand vergezeld door de planeet Saturnus, rechts van de maan.