Hemelverschijnselen

  • 28 juli: Meteorenzwerm Delta Aquariden (ongunstige omstandigheden)

    28 juli: Meteorenzwerm Delta Aquariden (ongunstige omstandigheden)

    Nieuwe Maan (19.54 uur). En morgenochtend, op vrijdag 29 juli om 3.00 uur is het maximum van de meteorenzwerm de Delta Aquariden, die afkomstig lijken te zijn uit het sterrenbeeld Waterman (Aquarius). De verwachtingen, aldus hemel.waarnemingen.com zijn niet hooggespannen.

  • 30 juli: Meteorenzwerm Alfa Capricorniden (weinig)

    30 juli: Meteorenzwerm Alfa Capricorniden (weinig)

    Maximum van de Alfa Capricorniden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Steenbok (Capricornus). Deze zwerm is niet echt groots en meeslepend. Wil je toch een waarneempoging wagen, check dan hemel.waarnemen.com voor details.

  • 1 juli: Antares (Schorpioen) rechts van bijna volle maan

    1 juli: Antares (Schorpioen) rechts van bijna volle maan

    Op enige afstand rechts van de bijna vol verlichte maan zie je de oranje ster Antares, de hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Schorpioen. Kijk rond middernacht, als de schemering ten einde loopt; de maan staat dan vrij laag aan de zuidelijke hemel.
  • 3 juli: Volle Maan

    3 juli: Volle Maan

    Volle Maan (13.38 uur). Rond middernacht zie je de maan laag in het zuidzuidoosten, in het sterrenbeeld Boogschutter. De Volle Maan staat ’s zomers altijd veel lager aan de hemel dan ’s winters.
  • 4 juli: Venus laag in westen

    4 juli: Venus laag in westen

    Rond 23.00 uur, als het nog flink schemert, zie de heldere planeet Venus laag in het westnoordwesten. Links van Venus staan de planeet Mars en de ster Regulus in de Leeuw, maar om die te zien heb je mogelijk een verrekijker nodig. Zorg in elk geval voor een volledig vrij zicht.
  • 6 juli: Aarde verst van zon

    6 juli: Aarde verst van zon

    Om 22.06 uur bevindt de aarde zich in het aphelium, het punt in de baan waar de afstand tot de zon het grootst is: 152,1 miljoen kilometer (1,7% groter dan gemiddeld).
  • 7 juli: Saturnus boven maan

    7 juli: Saturnus boven maan

    Vroeg in de ochtend, rond 04.00 uur, is vrij hoog in het zuidzuidoosten een mooie samenstand zichtbaar van de afnemende maan en de planeet Saturnus, die zich op vrij kleine afstand boven de maan bevindt. De heldere ster die veel lager aan de hemel staat is Fomalhaut in het sterrenbeeld Zuidervis.
  • 10 juli: Laatste Kwartier (halve maan)

    10 juli: Laatste Kwartier (halve maan)

    Laatste Kwartier (03.47 uur). ’s Avonds vindt een zeer nauwe samenstand plaats van de planeet Mars en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, pal onder Mars. Helaas gaan de twee hemellichamen al onder voordat de avondschemering ten einde is. Kijk rond 23.00 uur in het westen; Mars en Regulus staan linksboven Venus, die veel helderder is. Zorg voor een vrij zicht op de horizon en gebruik een verrekijker.
  • 11 juli: Jupiter links van maan

    11 juli: Jupiter links van maan

    Rond 03.30 uur zie je aan de oostelijke hemel een wijde samenstand van de maan (rechts) en de planeet Jupiter (links). Jupiter is momenteel de helderste ‘ster’ aan de ochtendhemel; de planeet bevindt zich in het sterrenbeeld Ram.
  • 12 juli: Jupiter dicht bij afnemende maan

    12 juli: Jupiter dicht bij afnemende maan

    Mooie samenstand van de afnemende maan en de reuzenplaneet Jupiter, in de zeer vroege ochtend. Bekijk het tweetal vanaf 03.30 uur, boven de oostelijke horizon.