Hemelverschijnselen

 • 24 juli: Saturnus rechtsboven volle maan

  24 juli: Saturnus rechtsboven volle maan

  Volle Maan (04.36 uur). Op enige afstand rechtsboven de maan staat de planeet Saturnus. Rond 23.30 uur bevinden de twee hemellichamen zich nog vrij laag in het zuidoosten, maar de samenstand is vrijwel de gehele nacht waarneembaar; om 02.30 uur (25 juli) bereikt het tweetal de hoogste stand aan de zuidelijke hemel.
 • 25 juli: Jupiter rechtsboven volle maan (nacht)

  25 juli: Jupiter rechtsboven volle maan (nacht)

  Vannacht zie je linksboven de nog vrijwel vol verlichte maan de heldere reuzenplaneet Jupiter. Bekijk de samenstand rond middernacht, laag in het zuidoosten, of diep in de nacht, om 03.30 uur op 26 juli 2021, wanneer de planeet zich recht boven de maan bevindt, vrij hoog in het zuiden.
 • 28 juli: Meteorenzwerm Delta-Aquariden (maan storend)

  28 juli: Meteorenzwerm Delta-Aquariden (maan storend)

  Maximum van de meteorenzwerm de Delta-Aquariden. In de tweede helft van de nacht is er helaas veel storend maanlicht, zodat de ‘vallende sterren’ minder goed zichtbaar zijn.
 • 30 juli: Meteorenzwerm Alfa-Capricorniden

  30 juli: Meteorenzwerm Alfa-Capricorniden

  Maximum van de meteorenzwerm de Alfa-Capricorniden. Vanaf een donkere plek zijn er vanavond meer ‘vallende sterren’ zichtbaar dan gemiddeld; ze lijken afkomstig te zijn uit het sterrenbeeld Steenbok (Capricornus), vandaar de naam.
 • 31 juli: Laatste Kwartier: halve maan

  31 juli: Laatste Kwartier: halve maan

  Laatste Kwartier (15.15 uur). Tijdens de ochtendschemering, rond 05.00 uur, staat de half verlichte maan hoog boven de zuidoostelijke horizon.
 • 1 juli: Smalle maansikkel in noordwesten

  1 juli: Smalle maansikkel in noordwesten

  Een uur na zonsondergang, dus rond 23.00 uur, is laag in het westnoordwesten een zeer smalle maansikkel zichtbaar.
 • 2 juli: Regulus (Leeuw) links van maan

  2 juli: Regulus (Leeuw) links van maan

  Op geruime afstand links van de maansikkel staat de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. Bekijk de wijde samenstand tussen 23.00 en 23.30 uur, aan de westnoordwestelijke hemel.
 • 3 juli: Regulus (Leeuw) rechtsonder maan

  3 juli: Regulus (Leeuw) rechtsonder maan

  Regulus, de hoofdster in het sterrenbeeld Leeuw, staat vanavond op enige afstand rechtsonder de maan. Tussen 23.00 en 23.30 uur zie je de twee hemellichamen in het westen.
 • 4 juli: Aarde verst van zon

  4 juli: Aarde verst van zon

  Om 09:10 uur bevindt de aarde zich in het aphelium, het punt in de baan waar de afstand tot de zon het grootst is: 152,1 miljoen kilometer (1,7% groter dan gemiddeld).
 • 7 juli: Spica (Maagd) onder halve maan

  7 juli: Spica (Maagd) onder halve maan

  Eerste Kwartier (04.14 uur). ’s Avonds laat, om 23.30 uur – anderhalf uur na zonsondergang, dus aan het eind van de avondschemering – zie je de half verlichte maan aan de zuidwestelijke hemel staan, met pal daaronder de ster Spica in het Dierenriemsterrenbeeld Maagd.