Hemelverschijnselen

  • 14 april: Castor en Pollux (Tweelingen) linksboven maan

    14 april: Castor en Pollux (Tweelingen) linksboven maan

    Op geruime afstand linksboven de maan zie de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen. Bekijk de groepering rond 22.30 uur, hoog in het westzuidwesten.
  • 15 april: Castor en Pollux (Tweelingen) rechts van maan

    15 april: Castor en Pollux (Tweelingen) rechts van maan

    Eerste Kwartier (21.13 uur). De half verlichte maan staat ’s avonds rond 22.30 uur hoog in het westzuidwesten; direct rechts van de maan zie je de sterren Castor en Pollux in het Dierenriemsterrenbeeld Tweelingen.
  • 16 april: Grote Beer hoog aan de hemel

    16 april: Grote Beer hoog aan de hemel

    Halverwege deze maand staat het sterrenbeeld Grote Beer rond middernacht exact boven je hoofd, in het zenit. De zeven helderste sterren van de Grote Beer vormen samen de beroemde ‘Steelpan’. Kijk vooral eens goed naar de middelste ster in de steel van de Steelpan: zelfs met het blote oog is al te zien dat dit een dubbelster is.
  • 17 april: Regulus (Stier) linksonder maan

    17 april: Regulus (Stier) linksonder maan

    Wijde samenstand van de wassende maan en de ster Regulus in het Dierenriemsterrenbeeld Stier, op geruime afstand linksonder de maan. In de loop van de avond, rond 22.30 uur, staan de twee hemellichamen hoog boven de zuidzuidwestelijke horizon.
  • 18 april: Regulus (Stier) rechtsonder maan

    18 april: Regulus (Stier) rechtsonder maan

    Vanavond staat de ster Regulus in het sterrenbeeld Stier op kleine afstand rechtsonder de maan. Kijk rond 23.00 uur, hoog in het zuidzuidwesten.
  • 22 april: Meteorenzwerm Lyriden, maan stoort

    22 april: Meteorenzwerm Lyriden, maan stoort

    In de tweede helft van de avond is aan de zuidoostelijke hemel een mooie nauwe samenstand zichtbaar van de bijna vol verlichte maan en de heldere ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, op kleine afstand linksonder de maan. Bekijk het duo vanaf ca. 22.30 uur. Vandaag is ook het maximum van de Lyriden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Lier. Vanwege het vele maanlicht zullen er echter niet veel ‘vallende sterren’ te zien zijn. Zie ook: https://hemel.waarnemen.com/meteoorzwermen/Lyriden_2024.html

  • 24 april: Volle Maan

    24 april: Volle Maan

    Volle Maan (01.48 uur). Rond 23.00 uur zie je de maan laag boven de zuidoostelijke horizon, in het sterrenbeeld Weegschaal.
  • 26 april: Antares (Schorpioen) links van maan

    26 april: Antares (Schorpioen) links van maan

    Heel vroeg in de ochtend, rond 03.30 uur, is laag aan de zuidelijke hemel een wijde samenstand zichtbaar van de nog vrijwel vol verlichte maan en de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen, op geruime afstand links van de maan.
  • 27 april: Antares (Schorpioen) rechtsboven maan

    27 april: Antares (Schorpioen) rechtsboven maan

    Antares, de oranjerode hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Schorpioen, staat vanmorgen vroeg op kleine afstand rechtsboven de afnemende maan. Bekijk de nauwe samenstand rond 04.00 uur, laag boven de zuidelijke horizon. ’s Avonds kun je op deze Koningsdag misschien nog een glimp opvangen van de koningsplaneet Jupiter. Tijdens de avondschemering, rond 21.45 uur, staat hij heel laag boven de westnoordwestelijke horizon.