Hemelverschijnselen

 • 16 december: Jupiter en Saturnus linksboven maansikkel

  16 december: Jupiter en Saturnus linksboven maansikkel

  Een half uur na zonsondergang, rond 17.00 uur, kun je laag in het zuidwesten op zoek gaan naar de jonge maansikkel. Linksboven de maan zijn de reuzenplaneten Jupiter en Saturnus zichtbaar, die de hele maand december dicht bij elkaar aan de hemel staan. Zorg voor een volledig vrij uitzicht op de horizon en gebruik eventueel een verrekijker.

 • 17 december: Jupiter rechtsonder maan

  17 december: Jupiter rechtsonder maan

  Tijdens de avondschemering zie je een prachtige groepering van de maansikkel en de planeten Jupiter en Saturnus, op enige afstand rechts van de maan. Jupiter (rechtsonder) is de helderste van de twee. Kijk rond 17.30 uur, laag in het zuidwesten.

 • 21 december: begin winter - kortste dag

  21 december: begin winter - kortste dag

  Jupiter en Saturnus staan vandaag extreem dicht bij elkaar aan de hemel. Misschien heb je zelfs een verrekijker nodig om Saturnus (de bovenste van de twee) te zien, ook al omdat hij een flink stuk zwakker is dan Jupiter. De samenstand is natuurlijk schijnbaar: Saturnus staat bijna twee keer zo ver weg als Jupiter! Kijk tussen 17.30 en 18.00 uur, heel laag in het zuidwesten. Vandaag begint ook de astronomische winter (om 11.02 uur). De zon bereikt zijn zuidelijkste positie aan de sterrenhemel. Op het noordelijk halfrond is 21 december de kortste dag.

 • 22 december: mars linksboven halve maan

  22 december: mars linksboven halve maan

  Eerste Kwartier (00.41 uur). ’s Avonds tussen 19.00 en 19.30 uur staat de halfverlichte maan hoog aan de zuidelijke hemel. Op grote afstand linskboven de maan is de rode planeet Mars zichtbaar.

 • 23 december: Mars boven maan

  23 december: Mars boven maan

  Vanavond is een mooie wijde samenstand te zien van de maan en de planeet Mars, op enige afstand pal boven de maan. Om 20.00 uur staan de twee hemellichamen hoog boven de zuidelijke horizon. Vandaag is ook het maximum van de meteorenzwerm de Ursiden. Deze ‘vallende sterren’ hebben hun vluchtpunt in het sterrenbeeld Grote Beer. De ruimtestofjes die je in de aardse dampkring ziet verbranden zijn afkomstig van komeet Tuttle.

 • 24 december: Jupiter en Saturnus laag in zuidwesten

  24 december: Jupiter en Saturnus laag in zuidwesten

  Aan het begin van Kerstavond, rond 18.00 uur, vormen Jupiter en Saturnus nog steeds een opvallend nauw paar, heel laag in het zuidwesten. Gebruik eventueel een verrekijker.

 • 27 december: Aldebaran rechtsonder maan

  27 december: Aldebaran rechtsonder maan

  Op vrij kleine afstand rechtsonder de maan is Aldebaran zichtbaar, de hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Stier. Kijk rond 20.30 uur, wanneer de twee hemellichamen hoog aan de zuidoostelijke hemel staan.

 • 30 december: Castor en Polux links van Volle Maan

  30 december: Castor en Polux links van Volle Maan

  Volle Maan (04.28 uur). ’s Avonds om 20.30 uur staat de maan al vrij hoog in het oosten; links van de maan zie je de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen.