Hemelverschijnselen

 • 27 juni: Saturnus linksboven maan (nacht)

  27 juni: Saturnus linksboven maan (nacht)

  ’s Morgens heel vroeg (oftewel: heel diep in de nacht van 26 op 27 juni 2021 is in het zuidzuidoosten een wijde samenstand zichtbaar van de maan en de planeet Saturnus, linksboven de maan. Kijk tussen 02.30 uur, wanneer het nog redelijk donker is, en 03.30 uur, wanneer het al behoorlijk schemert.
 • 28 juni: Driehoek van maan, Jupiter en Saturnus

  28 juni: Driehoek van maan, Jupiter en Saturnus

  De maan en de planeten Jupiter (linksboven) en Saturnus (rechtsboven) vormen vanmorgen vroeg een platte gelijkbenige driehoek aan de zuidzuidoostelijke hemel. Bekijk de groepering tussen 02.30 en 03.30 uur.
 • 29 juni: Jupiter rechtsboven maan (nacht)

  29 juni: Jupiter rechtsboven maan (nacht)

  Vanmorgen vroeg, rond 03.00 uur, is boven de zuidoostelijke horizon een mooie wijde samenstand zichtbaar van de maan en de reuzenplaneet Jupiter, rechtsboven de maan.
 • 1 juni: Smalle maansikkel in noordwesten

  1 juni: Smalle maansikkel in noordwesten

  Kijk of je tijdens de avondschemering, rond 23.00 uur, de smalle maansikkel kunt ontwaren, laag aan de westnoordwestelijke hemel.
 • 2 juni: Castor en Pollux boven maan

  2 juni: Castor en Pollux boven maan

  Boven de maansikkel zie je twee opvallende sterren naast elkaar staan: Castor (rechts) en Pollux (links), in het sterrenbeeld Tweelingen. Bekijk de groepering tussen 23.00 en 23.30 uur, boven de westnoordwestelijke horizon.
 • 5 juni: Regulus linksonder maan

  5 juni: Regulus linksonder maan

  Wijde samenstand van de wassende maan en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, op geruime afstand linksonder de maan. Tegen middernacht staan je de twee hemellichamen precies in het westen.
 • 7 juni: Maan tussen Leeuw en Maagd

  7 juni: Maan tussen Leeuw en Maagd

  Eerste Kwartier (16.48 uur). Rond middernacht staat de half verlichte maan boven de westzuidwestelijke horizon, op de grens van de sterrenbeelden Leeuw en Maagd.
 • 9 juni: Spica linksonder maan

  9 juni: Spica linksonder maan

  Wijde samenstand van de maan en de blauwwitte ster Spica, de hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Maagd. Spica bevindt zich op geruime afstand linksonder de maan. Bekijk het tweetal rond middernacht, vrij hoog in het zuidwesten.
 • 10 juni: Spica rechtsonder maan

  10 juni: Spica rechtsonder maan

  Vanavond laat zie je de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd op enige afstand rechtsonder de maan. Kijk rond middernacht, in het zuidwesten.
 • 13 juni: Arcturus rechts van maan

  13 juni: Arcturus rechts van maan

  Direct rechts van de bijna vol verlichte maan zie je de ster Arcturus in de Schorpioen. Bekijk de samenstand rond middernacht, vrij laag boven de zuidelijke horizon.