Hemelverschijnselen

 • 20 juni: begin zomer - kortste nacht

  20 juni: begin zomer - kortste nacht

  Om 23.44 uur begint de astronomische zomer: de zon bereikt zijn noordelijkste positie aan de sterrenhemel. De nacht van 20 op 21 juni is de kortste nacht van het jaar.

 • 21 juni: ringvormige maansverduistering in Azië

  21 juni: ringvormige maansverduistering in Azië

  Nieuwe Maan (08.41 uur). Vanuit Ethiopië, Saoedi-Arabië, Pakistan en China is vandaag een ringvormige zonsverduistering zichtbaar: de maan schuift wel voor de zon langs, maar doordat hij verder weg staat dan gemiddeld, wordt de heldere zonneschijf net niet volledig door de maan afgedekt, zodat er een zeer smalle ring van zonlicht overblijft.

 • 23 juni: smalle maansikkel in avondschemer

  23 juni: smalle maansikkel in avondschemer

  Om 23.00 uur, als het nog volop schemert, kun je laag aan de westnoordwestelijke hemel op zoek gaan naar de smalle maansikkel.

 • 25 juni: Regulus onder maan

  25 juni: Regulus onder maan

  Fraaie samenstand van de maan en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, pal onder de maan. Bekijk het schouwspel rond 23.30 uur, vrij laag in het westen.

 • 28 juni: Eerste Kwartier (halve maan)

  28 juni: Eerste Kwartier (halve maan)

  Eerste Kwartier (10.16 uur). ’s Avonds rond 23.30 uur staat de halfverlichte maan aan de zuidwestelijke hemel; op grote afstand linksonder de maan is Spica te zien, de hoofdster van het sterrenbeeld Maagd.

 • 29 juni: Spica rechtsonder maan

  29 juni: Spica rechtsonder maan

  Vanavond zie je Spica, de hoofdster van de Maagd, op geruime afstand rechtsonder de wassende maan. Bekijk de wijde samenstand tussen 23.30 en 24.00 uur, boven de zuidwestelijke horizon.