Hemelverschijnselen

 • 20 februari: Middernacht: Spica (Maagd) rechtsonder maan

  20 februari: Middernacht: Spica (Maagd) rechtsonder maan

  Rond middernacht is laag in het oostzuidoosten een vrij nauwe samenstand te zien van de maan en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, op kleine afstand rechtsonder de maan. Later in de nacht.
 • 21 februari: Heel vroeg: Spica rechtsonder maan

  21 februari: Heel vroeg: Spica rechtsonder maan

  Vroege vogels zien rond 05.30 uur een mooie samenstand van de maan en de ster Spica in de Maagd, op kleine afstand rechtsonder de maan.
 • 23 februari: Laatste Kwartier

  23 februari: Laatste Kwartier

  Laatste Kwartier (23.32 uur).
 • 24 februari: Halve maan in buurt van Antares (Schorpioen)

  24 februari: Halve maan in buurt van Antares (Schorpioen)

  Vanaf 05.00 uur is laag aan de zuidzuidoostelijke hemel een nauwe samenstand zichtbaar van de half verlichte maan en de oranjerode hoofdster Antares in het Dierenriemsterrenbeeld Schorpioen. Twee uur later bereikt het tweetal de hoogste stand in het zuiden, maar dan schemert het volop en is Antares niet langer zichtbaar.
 • 26 februari: Sirius linksonder Orion

  26 februari: Sirius linksonder Orion

  De heldere ster die je deze maand rond 21.00 uur aan de zuidelijke hemel ziet, linksonder het sterrenbeeld Orion, is Sirius in de Grote Hond. Sirius is de helderste ster aan de hemel. Het opvallende geflonker van de ster wordt veroorzaakt door trillingen in de aardse dampkring.
 • 27 februari: Mars, Venus en maan in de ochtend

  27 februari: Mars, Venus en maan in de ochtend

  Tijdens de ochtendschemering is een mooie groepering te zien van de planeten Mars en Venus en de afnemende maan. De heldere planeet Venus is vanaf 06.00 uur al zichtbaar, laag in het zuidoosten; de maansikkel verschijnt pas een uur later, als het al volop schemert. Mars bevindt zich ongeveer tussen de maan en Venus in; vermoedelijk heb je een verrekijker nodig om de planeet te zien.
 • 1 februari: Maan omringd door Winterzeshoek

  1 februari: Maan omringd door Winterzeshoek

  De wassende maan wordt vannacht omringd door de heldere sterren van de Winterzeshoek: Capella in het sterrenbeeld Voerman, Castor (en Pollux) in de Tweelingen, Procyon (Kleine Hond), Sirius (Grote Hond), Rigel (Orion) en Aldebaran (Stier). Naast deze sterren zijn ook de oranjerode ster Betelgeuze (ook in Orion) en de rode planeet Mars heel opvallend. Kijk rond 21.30 uur, hoog boven de zuidzuidoostelijke horizon.
 • 3 februari: Pollux en Castor boven maan

  3 februari: Pollux en Castor boven maan

  Vlak boven de maan staat de heldere ster Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen; iets hoger zie je Pollux’ tweelingbroer Castor. Bekijk de samenstand rond 22.00 uur, hoog aan de zuidoostelijke hemel.
 • 5 februari: Regulus (Leeuw) linksonder volle maan

  5 februari: Regulus (Leeuw) linksonder volle maan

  Volle Maan (19.28 uur). Halverwege de avond staat de maan hoog aan de oostzuidoostelijke hemel; op flinke afstand linksonder de maan is Regulus te zien, de blauwwitte hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Leeuw.
 • 6 februari: Regulus (Leeuw) rechtsonder maan

  6 februari: Regulus (Leeuw) rechtsonder maan

  Vanavond staat Regulus, de helderste ster in het sterrenbeeld Leeuw, op kleine afstand rechtsonder de vrijwel vol verlichte maan. Bekijk de samenstand rond 22.00 uur aan de oostzuidoostelijke hemel.