Hemelverschijnselen

  • 21 december: Begin astronomische winter

    21 december: Begin astronomische winter

    Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. Omdat de kleine planeet tijdens de avondschemering al onder de westelijke horizon verdwijnt, is hij echter niet zichtbaar zonder telescoop. Vandaag begint ook de astronomische winter (om 22.48 uur): de zon bereikt dan zijn meeste zuidelijke punt aan de hemel. Op het noordelijk halfrond is de nacht van 21 op 22 december de langste nacht van het jaar.
  • 23 december: Meteorenzwerm Ursiden (onopvallend)

    23 december: Meteorenzwerm Ursiden (onopvallend)

    Nieuwe Maan (11.16 uur). Vannacht is ook het maximum van de Ursiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Grote Beer. Het beste moment om de meteoren te bekijken is in de ochtend van 23 december om 6.30 uur. Dan zijn er, aldus hemel.waarnemen.com, mogelijk vijf tot tien meteoren per uur te zien in het noordnoordoosten.

  • 26 december: Saturnus rechtsboven maan

    26 december: Saturnus rechtsboven maan

    Op enige afstand rechtsboven de maansikkel is de planeet Saturnus te zien. Bekijk de samenstand vanaf 18.30 uur, vrij laag in het zuidwesten.
  • 29 december: Avond: Venus laag in zuidwesten

    29 december: Avond: Venus laag in zuidwesten

    Een half uur na zonsondergang, dus rond 17.15 uur, als het nog volop schemert, moet heel laag in het zuidwesten de planeet Venus net zichtbaar zijn. Als dat lukt, kijk dan ook eens of je op kleine afstand rechtsboven Venus de zwakkere planeet Mercurius ziet. Gebruik eventueel een verrekijker, en zoek een plek op met volledig vrij zicht op het zuidwesten. Lukt het onverhoopt niet, dan kun je later op de avond genieten van een mooie samenstand van de maan en de reuzenplaneet Jupiter (rechts van de maan); die staan om 19.30 uur hoog in het zuidzuidwesten.
  • 30 december: Jupiter rechtsonder halve maan

    30 december: Jupiter rechtsonder halve maan

    Eerste Kwartier (02.20 uur). Om 19.00 uur staat de half verlichte maan hoog in het zuiden; op grote afstand rechtsonder de maan is de planeet Jupiter zichtbaar.
  • 1 december: Spica (Maagd) rechtsonder Venus

    1 december: Spica (Maagd) rechtsonder Venus

    Venus is ’s morgens rond 06.30 uur in het zuidoosten te zien als een heldere ‘morgenster’. Op kleine afstand rechtsonder Venus zie je de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.
  • 3 december: Regulus (Leeuw) rechtsonder maan

    3 december: Regulus (Leeuw) rechtsonder maan

    Rond middernacht zie je vrij laag aan de oostelijke hemel een samenstand van de afnemende maan en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, rechtsonder de maan.
  • 4 december: Mercurius ver van zon, toch slecht zichtbaar

    4 december: Mercurius ver van zon, toch slecht zichtbaar

    Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. De zichtbaarheid aan de zuidwestelijke avondhemel is echter slecht: de planeet gaat al onder als het nog volop schemert.
  • 5 december: Regulus (Leeuw) rechts van halve maan

    5 december: Regulus (Leeuw) rechts van halve maan

    Laatste Kwartier (06.49 uur). De half verlichte maan staat vroeg in de ochtend, rond 06.30 uur, hoog aan de zuidelijke hemel. Op grote afstand rechts van de maan is de ster Regulus zichtbaar, in het sterrenbeeld Leeuw.
  • 8 december: Spica linksonder maan

    8 december: Spica linksonder maan

    Linksonder de afnemende maan zie je Spica, de hoofdster in het sterrenbeeld Maagd. Nog verder naar links schittert de heldere planeet Venus. Bekijk de wijde groepering ’s morgens rond 06.30 uur, in het zuidoosten.