Hemelverschijnselen

 • 26 december: zonsverduistering Indische Oceaan

  26 december: zonsverduistering Indische Oceaan

  Nieuwe Maan (06.13 uur). Vanuit een smalle strook die over Zuid-India, Sri Lanka, de Indische Oceaan en Indonesie loopt is vandaag een ringvormige zonsverduistering waarneembaar: de maan schuift wel voor de zon langs, maar is net te klein om het heldere zonsoppervlak volledig te bedekken. Vanuit Europa is van het verschijnsel helaas niets te zien.

 • 28 december: maan en Venus dicht bij elkaar

  28 december: maan en Venus dicht bij elkaar

  Tijdens de avondschemering is laag aan de zuidwestelijke hemel een mooie samenstand zichtbaar van de smalle maansikkel en de heldere planeet Venus, linksboven de maan. Bekijk het tweetal vanaf 17.30 uur.

 • 29 december: Venus in de avond rechts van maan

  29 december: Venus in de avond rechts van maan

  Vanavond staat de heldere planeet Venus op geruime afstand rechts van de maansikkel. Tussen 17.30 en 18.30 uur is de samenstand te bewonderen, vrij laag boven de zuidwestelijke horizon.

 • 31 december: Orion hoog aan de hemel

  31 december: Orion hoog aan de hemel

  Rond de jaarwisseling zie je het schitterende wintersterrenbeeld Orion hoog boven de zuidelijke horizon. Linksonder Orion staat de heldere ster Sirius in de Grote Hond.

 • 3 december: Castor en Pollux linksboven maan (avond)

  3 december: Castor en Pollux linksboven maan (avond)

  Op vrij kleine afstand linksboven de afnemende maan zijn de sterren Castor en Pollux te zien, in het sterrenbeeld Tweelingen. Kijk rond 22.30 uur in het oosten.

 • 6 december: Regulus links van maan (middernacht)

  6 december: Regulus links van maan (middernacht)

  Tegen middernacht zie je laag aan de oostelijke hemel een mooie samenstand van de maan en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, op kleine afstand rechts van de maan.

 • 8 december: halve maan in Leeuw

  8 december: halve maan in Leeuw

  Laatste Kwartier (01.36 uur). Om 06.30 uur staat de halfverlichte maan hoog aan de zuidelijke hemel, in het zuidelijk deel van het sterrenbeeld Leeuw.

 • 10 december: Spica onder maan (ochtend)

  10 december: Spica onder maan (ochtend)

  Op flinke afstand onder de maan is de ster Spica zichtbaar, de hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Maagd. Bekijk de wijde samenstand ’s morgens rond 06.00 uur, vrij hoog boven de zuidoostelijke horizon.

 • 12 december: Venus met maansikkel (ochtend)

  12 december: Venus met maansikkel (ochtend)

  Tijdens de ochtendschemering, rond 07.30 uur, is laag aan de zuidoostelijke hemel een wijde samenstand zichtbaar van de smalle maansikkel en de heldere planeet Venus.

 • 13 december: Venus linksonder maansikkel (ochtend)

  13 december: Venus linksonder maansikkel (ochtend)

  Probeer ’s morgens om 08.00 uur, als het al bijna licht is, laag in het zuidoosten de zeer smalle maansikkel te vinden, linksonder de heldere planeet Venus.