Hemelverschijnselen

  • 7 oktober: Pollux (Tweelingen) links van maan

    7 oktober: Pollux (Tweelingen) links van maan

    ’s Morgens vroeg, rond 06.00 uur, staat de half verlichte maan zeer hoog in het zuidoosten. Op kleine afstand links van de maan zie je de ster Pollux, in het sterrenbeeld Tweelingen; nog iets hoger aan de hemel staat Castor.
  • 8 oktober: Venus dicht bij Regulus (Leeuw)

    8 oktober: Venus dicht bij Regulus (Leeuw)

    De planeet Venus staat de komende dagen aan de hemel dicht bij de ster Regulus in de Leeuw. Bekijk het tweetal ’s morgens vroeg, rond 06.00 uur, aan de oostelijke hemel.
  • 9 oktober: Meteorenzwerm Draconiden (valt vaak tegen)

    9 oktober: Meteorenzwerm Draconiden (valt vaak tegen)

    Vannacht is het maximum van de meteorenzwerm de Draconiden. De ‘vallende’ sterren lijken afkomstig uit het sterrenbeeld Draak; vandaar de naam van de zwerm. Check hemel.waarnemen.com voor meer details.

  • 10 oktober: Maansikkel dichtbij Venus en Regulus

    10 oktober: Maansikkel dichtbij Venus en Regulus

    Aan de oostelijke ochtendhemel is een schitterende groepering te zien van de maansikkel, de planeet Venus en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. De maan en Venus zijn ook tijdens de ochtendschemering nog goed zichtbaar; om Regulus te zien, vlak boven Venus, moet je de samenstand uiterlijk rond 06.00 uur bekijken.
  • 11 oktober: Venus en Regulus rechtsboven maan

    11 oktober: Venus en Regulus rechtsboven maan

    Ook vanmorgen staan de maan, de planeet Venus en de ster Regulus dicht bij elkaar aan de oostelijke hemel; Venus en Regulus staan nu rechtsboven de afnemende maansikkel. Kijk vanaf 06.00 uur.
  • 14 oktober: Nieuwe maan: ringvormige zonsverduistering in VS, Midden-Amerika, Colombia, Brazilië

    14 oktober: Nieuwe maan: ringvormige zonsverduistering in VS, Midden-Amerika, Colombia, Brazilië

    Nieuwe Maan (19.55 uur). In een lange, smalle strook die over de Verenigde Staten, Midden-Amerika, Colombia en Brazilië loopt, is vandaag een ringvormige zonsverduistering zichtbaar: de maan staat verder van de aarde dan gemiddeld, waardoor hij het felle oppervlak van de zon niet volledig kan afdekken. In Europa is van het verschijnsel helaas niets te zien.
  • 22 oktober: Meteorenzwerm Orioniden (best gunstig)

    22 oktober: Meteorenzwerm Orioniden (best gunstig)

    Eerste Kwartier (05.29 uur). Vannacht is ook het maximum van de meteorenzwerm de Orioniden. De ruimtestofjes die je in de aardse dampkring ziet verdampen zijn afkomstig van de beroemde komeet Halley. Kijk op hemel.waarnemen.com voor details,

  • 23 oktober: Venus goed zichtbaar in oosten

    23 oktober: Venus goed zichtbaar in oosten

    De planeet Venus bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. Daardoor is Venus dit najaar goed zichtbaar als een opvallend heldere ‘morgenster’ aan de oostelijke hemel, in het Dierenriemsterrenbeeld Leeuw. ’s Avonds is er een wijde samenstand van de maan en de planeet Saturnus, op grote afstand linksboven de maan. Om 21.30 uur bereiken de twee hemellichamen hun hoogste stand aan de hemel, in het zuiden.
  • 24 oktober: Saturnus rechts van maan

    24 oktober: Saturnus rechts van maan

    Samenstand van de maan en de planeet Saturnus, op enige afstand rechts van de maan. De samenstand is vanaf het vallen van de avond tot diep in de nacht zichtbaar; rond 22.00 uur staat het duo vrij hoog boven de zuidelijke horizon, in het sterrenbeeld Waterman.
  • 28 oktober: Volle Maan: gedeeltelijke maansverduistering

    28 oktober: Volle Maan: gedeeltelijke maansverduistering

    Volle Maan (22.24 uur). Tussen 21.35 en 22.52 uur is een gedeeltelijke maansverduistering zichtbaar, hoog aan de zuidoostelijke hemel. Tijdens het maximum van de eclips, om 22.14 uur, bevindt 12 procent van de middellijn van de maan zich in de kernschaduw van de aarde. Op kleine afstand links van de maan staat de planeet Jupiter.