Hemelverschijnselen

 • 6 oktober: Nieuwe Maan

  6 oktober: Nieuwe Maan

  Nieuwe Maan (13.05 uur).
 • 9 oktober: Meteorenzwerm Draconiden

  9 oktober: Meteorenzwerm Draconiden

  Rond 19.30 uur, wanneer het nog volop schemert, kun je heel laag aan de zuidwestelijke hemel een fraaie samenstand zien van de maansikkel en de heldere planeet Venus, op kleine afstand linksonder de maan. Zorg wel voor een vrij uitzicht. Vannacht is ook het maximum van de Draconiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Draak. De ruimtestofjes die je hoog in de dampkring ziet verbranden, zijn afkomstig van komeet Giacobini-Zinner.
 • 13 oktober: Saturnus linksboven maan (avond)

  13 oktober: Saturnus linksboven maan (avond)

  Eerste Kwartier (05.25 uur). ’s Avonds om 20.15 uur staat de half verlichte maan precies in het zuiden, vrij laag boven de horizon. Op flinke afstand linksboven de maan zie je de planeet Saturnus; nog veel verder naar links schittert Jupiter, die een stuk helderder is.
 • 14 oktober: Jupiter, Saturnus en maan maken driehoek (avond)

  14 oktober: Jupiter, Saturnus en maan maken driehoek (avond)

  Jupiter, Saturnus en de maan vormen een grote driehoek aan de zuidelijke hemel. Saturnus staat rechtsboven de maan; Jupiter op grotere afstand linksboven. Bekijk de groepering rond 21.00 uur, wanneer de maan zijn hoogste positie boven de horizon bereikt.
 • 15 oktober: Jupiter rechtsboven maan (avond)

  15 oktober: Jupiter rechtsboven maan (avond)

  De hele avond kun je genieten van een fraaie samenstand van de maan en de heldere reuzenplaneet Jupiter, op enige afstand rechtsboven de maan. Nog verder naar rechts is ook Saturnus zichtbaar, die wel een stuk zwakker is dan Jupiter. Rond 22.00 uur bereiken de maan en Jupiter hun grootste hoogte boven de zuidelijke horizon.
 • 16 oktober: Venus laag in zuidwesten (zonsondergang)

  16 oktober: Venus laag in zuidwesten (zonsondergang)

  Een half uur na zonsondergang, rond 19.10 uur, zie je Venus laag aan de zuidwestelijke hemel. Met een verrekijker is vlak onder Venus de ster Antares zichtbaar, de hoofdster van het sterrenbeeld Schorpioen. De opvallende ster die je rond 23.00 uur op grote afstand recht onder de maan ziet staan, vrij laag aan de hemel, is Fomalhaut in het sterrenbeeld Zuidervis.
 • 20 oktober: Herfstvierkant rechtsboven volle maan (avond)

  20 oktober: Herfstvierkant rechtsboven volle maan (avond)

  Volle Maan (16.56 uur). Om 20.00 uur staat de maan nog vrij laag aan de oostelijke hemel. Op grote afstand rechtsboven de maan zijn de sterren van het opvallende Herfstvierkant te zien.
 • 22 oktober: Meteorenzwerm Orioniden (maan storend)

  22 oktober: Meteorenzwerm Orioniden (maan storend)

  Maximum van de Orioniden, een meteorenzwerm die veroorzaakt wordt door stofdeeltjes van de beroemde komeet Halley. Helaas is er veel storend maanlicht, zodat de meeste zwakkere ‘vallende sterren’ niet zichtbaar zullen zijn.
 • 23 oktober: Aldebaran (Stier) onder opkomende maan

  23 oktober: Aldebaran (Stier) onder opkomende maan

  Vrijwel recht onder de opkomende maan zie je de oranjerode ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Rechtsboven de maan staat het Zevengesternte, maar door het vele maanlicht zul je waarschijnlijk een verrekijker nodig hebben om die sterrenhoop te zien. Bekijk de groepering rond 22.30 uur aan de oostelijke hemel.
 • 25 oktober: Mercurius laag in oosten (ochtend)

  25 oktober: Mercurius laag in oosten (ochtend)

  Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten westen van de zon. Ongeveer een uur voor zonsopkomst, rond 07.15 uur, zie de kleine planeet als een heldere ‘ster’ in het sterrenbeeld Maagd, vrij laag boven de oostelijke horizon.