Hemelverschijnselen

 • 28-10-2019

  28-10-2019

  Nieuwe Maan (04.38 uur). Vandaag staat de verre planeet Uranus in oppositie met de zon, in het sterrenbeeld Ram. Met een verrekijker is de planeet in de loop van de avond zichtbaar aan de zuidoostelijke hemel.

 • 31-10-2019

  31-10-2019

  Tijdens de avondschemering, rond 18.30 uur, is laag boven de zuidwestelijke horizon een zeer nauwe samenstand zichtbaar van de smalle maansikkel en de planeet Jupiter. Zorg voor een volledig vrij uitzicht op de horizon.

 • 1 oktober: Volle Maan

  1 oktober: Volle Maan

  Volle Maan (23.05 uur). De maan staat rond dit tijdstip vrij hoog in het zuidoosten. Op grote afstand links van de maan is de planeet Mars zichtbaar. Verder bereikt Mercurius vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon, maar omdat de kleine planeet vrijwel tegelijkertijd met de zon ondergaat, is hij niet zichtbaar.

 • 2 oktober: Mars links van maan

  2 oktober: Mars links van maan

  Mooie nauwe samenstand van de maan en de rode planeet Mars, op kleine afstand links van de maan. Bekijk het duo vanaf 22.00 uur, in het oostzuidoosten.

 • 3 oktober: Regulus pal boven Venus

  3 oktober: Regulus pal boven Venus

  Vanmorgen vindt aan de oostelijke hemel een extreem nauwe samenstand plaats van de heldere planeet Venus en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. Regulus staat pal boven Venus, maar is veel minder helder, zodat je een verrekijker nodig hebt om hem te zien. Probeer het rond 06.00 uur. De samenstand is natuurlijk maar schijnbaar; Regulus staat in werkelijkheid ongeveer vijf miljoen keer zo ver weg! Deze ochtend is in het westzuidwesten ook een zeer nauwe samenstand te zien van de afnemende maan en de planeet Mars.

 • 4 oktober: Mars en Aldebaran flankeren maan

  4 oktober: Mars en Aldebaran flankeren maan

  De maan wordt vannacht op grote afstand geflankeerd door twee oranjerode hemellichamen: de planeet Mars en de ster Aldebaran in de Stier. Kijk rond middernacht in het oostzuidoosten.

 • 6 oktober: Aldebaran onder maan

  6 oktober: Aldebaran onder maan

  Samenstand van de maan en Aldebaran, de hoofdster van het sterrenbeeld Stier, vrijwel recht onder de maan. Kijk tussen 23.30 en 24.00 uur, aan de oostelijke hemel.

 • 9 oktober: meteorenzwerm Draconiden

  9 oktober: meteorenzwerm Draconiden

  Maximum van de Draconiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Draak. De ‘vallende sterren’ worden veroorzaakt door stofjes van komeet Giacobini-Zinner die hoog in de aardse dampkring verdampen en de luchtmoleculen aan het gloeien brengen.

 • 10 oktober: Laatste Kwartier (halve maan)

  10 oktober: Laatste Kwartier (halve maan)

  Laatste Kwartier (02.39 uur). Rond 06.30 uur zie je de halfverlichte maan zeer hoog in het zuidoosten; linksboven de maan staan de sterren Castor en Pollux in de Tweelingen.

 • 13 oktober: maansikkel, Venus, Regulus, Mars

  13 oktober: maansikkel, Venus, Regulus, Mars

  ’s Morgens vroeg, tussen 06.00 en 06.30 uur, is aan de oostelijke hemel een mooie samenstand zichtbaar van de maansikkel en de ster Regulus in de Leeuw. Linksonder het duo schittert de planeet Venus. Verder staat de planeet Mars vandaag in oppositie met de zon. Omdat Mars zich tegenover de zon aan de hemel bevindt, is hij de gehele nacht goed zichtbaar, als een heldere oranjerode ‘ster’ in het sterrenbeeld Vissen. Rond 01.30 uur bereikt hij zijn hoogste positie aan de hemel, boven de zuidelijke horizon.