Hemelverschijnselen

 • 17 januari: Maagd onder maan

  17 januari: Maagd onder maan

  Laatste Kwartier (13.58 uur). De halfverlichte maan staat ’s morgens rond 06.30 uur vrij hoog in het zuiden. Vrijwel recht onder de maan zie je de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.

 • 20 januari: maan-Mars-Antares (ochtend)

  20 januari: maan-Mars-Antares (ochtend)

  Tussen 07.00 en 07.30 uur zie je een fraaie groepering van de afnemende maan, de planeet Mars en de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen. Mars en Antares hebben allebei een opvallende oranjerode kleur. De drie hemellichamen staan laag aan de zuidzuidoostelijke hemel.

 • 21 januari: maan-Mars-Antares (herkansing)

  21 januari: maan-Mars-Antares (herkansing)

  Net als gisteren staan de maan, de planeet Mars en de ster Antares in de Schorpioen vanmorgen dicht bij elkaar aan de ochtendhemel. Bekijk de groepering tussen 07.00 en 07.30 uur, laag boven de zuidzuidoostelijke horizon.

 • 24 januari: Nieuwe Maan

  24 januari: Nieuwe Maan

  Nieuwe Maan (22.42 uur).

 • 27 januari: maansikkel onder Venus (avond)

  27 januari: maansikkel onder Venus (avond)

  Rond 18.15 uur, ongeveer een uur na zonsondergang, is de smalle maansikkel zichtbaar, vrij laag aan de zuidwestelijke hemel, en vrijwel pal onder de heldere planeet Venus.

 • 28 januari: Venus rechts van maan (avond)

  28 januari: Venus rechts van maan (avond)

  Vanavond is vanaf 18.00 uur een prachtige samenstand zichtbaar van de maansikkel en de heldere planeet Venus, op vrij kleine afstand rechts van de maan. Pas rond 21.00 uur verdwijnen beide hemellichamen onder de westelijke horizon.