Hemelverschijnselen

 • 17 december: Venus dichtbij Zubenelgenubi (Weegschaal)

  17 december: Venus dichtbij Zubenelgenubi (Weegschaal)

  ’s Morgens vroeg, tussen 06.30 en 07.00 uur, is Venus een opvallende verschijning aan de zuidoostelijke hemel. De ster die je op kleine afstand onder Venus ziet, is Zubenelgenubi, in het sterrenbeeld Weegschaal. Aan het begin van de avond, rond 18.30 uur, zie je vrij hoog in het zuidzuidwesten een mooie samenstand van de wassende maan en de planeet Saturnus, op kleine afstand boven de maan.
 • 19 december: Halve maan bij Waterman en Vissen

  19 december: Halve maan bij Waterman en Vissen

  Eerste Kwartier (19.39 uur). Rond 18.45 uur staat de half verlichte maan hoog aan de zuidelijke hemel, op de grens van de sterrenbeelden Waterman en Vissen.
 • 22 december: Begin winter

  22 december: Begin winter

  Vanavond is een mooie samenstand zichtbaar van de wassende maan en de reuzenplaneet Jupiter, op kleine afstand rechtsonder de maan. Om 18.45 uur staan de twee hemellichamen hoog aan de zuidoostelijke hemel. Vandaag begint ook de astronomische winter: om 04.27 uur bereikt de zon zijn zuidelijkste positie aan de hemel. De nacht van 21 op 22 december is op het noordelijk halfrond de langste nacht van het jaar.
 • 23 december: Meteorenzwerm Ursiden (maan stoort)

  23 december: Meteorenzwerm Ursiden (maan stoort)

  Maximum van de meteorenzwerm de Ursiden, met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Grote Beer. De maan stoort behoorlijk. Check ook hemel.waarnemen.com

 • 24 december: Aldebaran (Stier) onder maan

  24 december: Aldebaran (Stier) onder maan

  De heldere ster die je aan het begin van de avond op grote afstand onder de maan ziet, is Aldebaran, de hoofdster van het sterrenbeeld Stier. Bekijk de wijde samenstand rond 19.30 uur, hoog in het zuidzuidoosten.
 • 27 december: Volle Maan in Tweelingen

  27 december: Volle Maan in Tweelingen

  Volle Maan (01.33 uur). ’s Avonds staat de maan in het sterrenbeeld Tweelingen; direct links van de maan zie je de twee hoofdsterren Castor en Pollux.
 • 28 december: Castor en Pollux (Tweelingen) rechtsboven maan

  28 december: Castor en Pollux (Tweelingen) rechtsboven maan

  De sterren Castor en Pollux in de Tweelingen staan vanavond rechtsboven de maan. Kijk rond 20.00 uur in het oostnoordoosten.
 • 30 december: Regulus onder maan

  30 december: Regulus onder maan

  Wijde samenstand van de maan en de ster Regulus in de Leeuw, op geruime afstand onder de maan. Bekijk het duo rond 23.00 uur, aan de oostelijke hemel.