Hemelverschijnselen

 • 27 november: Volle Maan

  27 november: Volle Maan

  Volle Maan (10.16 uur). Aan het begin van de avond, rond 20.00 uur, staat de maan al hoog aan de oostelijke hemel. De oranje ster die je op geruime afstand rechtsonder de maan ziet, is Aldebaran, de hoofdster van het sterrenbeeld Stier.
 • 30 november: Castor en Pollux (Tweelingen) links van de maan

  30 november: Castor en Pollux (Tweelingen) links van de maan

  Halverwege de avond, rond 21.30 uur, zie je in het oostnoordoosten de maan met direct links daarvan de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen.
 • 1 december: Spica (Maagd) rechtsonder Venus

  1 december: Spica (Maagd) rechtsonder Venus

  Venus is ’s morgens rond 06.30 uur in het zuidoosten te zien als een heldere ‘morgenster’. Op kleine afstand rechtsonder Venus zie je de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.
 • 3 december: Regulus (Leeuw) rechtsonder maan

  3 december: Regulus (Leeuw) rechtsonder maan

  Rond middernacht zie je vrij laag aan de oostelijke hemel een samenstand van de afnemende maan en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, rechtsonder de maan.
 • 4 december: Mercurius ver van zon, toch slecht zichtbaar

  4 december: Mercurius ver van zon, toch slecht zichtbaar

  Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. De zichtbaarheid aan de zuidwestelijke avondhemel is echter slecht: de planeet gaat al onder als het nog volop schemert.
 • 5 december: Regulus (Leeuw) rechts van halve maan

  5 december: Regulus (Leeuw) rechts van halve maan

  Laatste Kwartier (06.49 uur). De half verlichte maan staat vroeg in de ochtend, rond 06.30 uur, hoog aan de zuidelijke hemel. Op grote afstand rechts van de maan is de ster Regulus zichtbaar, in het sterrenbeeld Leeuw.
 • 8 december: Spica linksonder maan

  8 december: Spica linksonder maan

  Linksonder de afnemende maan zie je Spica, de hoofdster in het sterrenbeeld Maagd. Nog verder naar links schittert de heldere planeet Venus. Bekijk de wijde groepering ’s morgens rond 06.30 uur, in het zuidoosten.
 • 9 december: Venus links van maan

  9 december: Venus links van maan

  ’s Morgens rond 06.30 uur zie je aan de zuidoostelijke hemel een prachtige samenstand van de maan en Venus, links ervan. Op iets grotere afstand rechtsboven de maan staat Spica, in het Dierenriemsterrenbeeld Maagd.
 • 10 december: Venus rechtsboven maansikkel

  10 december: Venus rechtsboven maansikkel

  Aan het begin van de schemering, rond 07.00 uur, is in het zuidoosten een fraaie wijde samenstand zichtbaar van de maansikkel en de heldere planeet Venus, op flinke afstand schuin rechtsboven de maan.
 • 13 december: Nieuwe Maan

  13 december: Nieuwe Maan

  Nieuwe Maan (00.32 uur).