Hemelverschijnselen

 • 7 mei: Antares (Schorpioen) links van maan

  7 mei: Antares (Schorpioen) links van maan

  Rond 03.00 uur is boven de zuidelijke horizon een wijde samenstand zichtbaar van de maan en de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen, op geruime afstand links van de maan.
 • 8 mei: Antares (Schorpioen) rechts van maan

  8 mei: Antares (Schorpioen) rechts van maan

  Vanavond staat de ster Antares in de Schorpioen op geruime afstand rechts van de afnemende maan. Zeer vroeg in de ochtend, om 03.15 uur, bereiken de twee hemellichamen de hoogste stand aan de zuidelijke hemel.
 • 12 mei: Halve maan in Steenbok

  12 mei: Halve maan in Steenbok

  Laatste Kwartier (16.28 uur). ’s Morgens vroeg, rond 04.30 uur, staat de half verlichte maan laag in het zuidoosten, in het weinig opvallende sterrenbeeld Steenbok.
 • 13 mei: Saturnus linksboven maan

  13 mei: Saturnus linksboven maan

  Rond 04.45 uur, als het al flink schemert, zie je de maan laag aan de zuidoostelijke hemel. Op geruime afstand linksboven de maan moet de planeet Saturnus zichtbaar zijn. Gebruik eventueel een verrekijker.
 • 14 mei: Saturnus in ochtend in oosten

  14 mei: Saturnus in ochtend in oosten

  Vanmorgen kun je vanaf 04.15 uur laag in het oostzuidoosten op zoek naar de planeet Saturnus. Een half uur later is linksonder de planeet ook de maan zichtbaar, maar dan is het al licht aan het worden.
 • 16 mei: Mars op een lijn met Castor en Pollux

  16 mei: Mars op een lijn met Castor en Pollux

  De planeet Mars staat vanavond precies op één lijn met Castor en Pollux, de twee helderste sterren in het sterrenbeeld Tweelingen. Kijk rond 23.30 uur, vrij hoog aan de westelijke hemel. Rechtsonder het trio schittert de heldere planeet Venus, die vanavond heel dicht bij de ster Mebsuta staat, eveneens in de Tweelingen.
 • 19 mei: Nieuwe maan (geen maan)

  19 mei: Nieuwe maan (geen maan)

  Nieuwe Maan (17.53 uur).
 • 22 mei: Maansikkel op lijn met Venus en Mars

  22 mei: Maansikkel op lijn met Venus en Mars

  Rond 23.30 uur zie je de smalle maansikkel en de planeten Venus en Mars ongeveer op één lijn staan aan de westnoordwestelijke hemel.
 • 23 mei: Maan, Mars, Venus, Castor en Pollux

  23 mei: Maan, Mars, Venus, Castor en Pollux

  De maan en de heldere planeet Venus vormen vanavond een fraai duo boven de westnoordwestelijke horizon. Boven de maan zie je de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen; verder naar links staat de planeet Mars. Kijk rond 23.30 uur.
 • 24 mei: Mars onder maan

  24 mei: Mars onder maan

  Mooie samenstand van de maan en de planeet Mars, op kleine afstand onder de maan. Bekijk het tweetal rond 23.30 uur aan de westelijke hemel. Op grote afstand rechtsonder Mars is Venus te zien, die veel helderder is.